Gazete Vatan Logo

Yatırımcılar iştahlı

Başbakan Binali Yıldırım, önceliklerinin faiz ve enflasyonu düşürmek olduğunu belirterek, “Bunun için önlemler alınacak, reformlara devam edilecek” dedi. Yıldırım, küresel yatırımcıların Türkiye’ye yatırım için iştahlı olduğunu söyledi

Yatırımcılar iştahlı

Başbakan Binali Yıldırım, yeni dönemde önceliğin faizleri ve enflasyonu aşağı indirmek olduğunu, gerekli önlemleri alacaklarının mesajını verdi.

“Türkiye’nin mutlaka üretim, istihdam, ihracat ekseninde büyümesini sürdürmesi lazım” diyen Yıldırım, üretim, istihdam, ihracat tarafında çok iyi işlerin yapılması gerektiğine dikkati çekti. Yıldırım, Türkiye’nin geçen yıl Avrupa Birliği (AB) üyelerinin 1 senede sağladıklarını istihdam üzerinde istihdamı tek başına yaptığını ifade ederek, bunun büyük bir başarı olduğunu belirtti.

Para politikalarıyla ilgili taahhütlerin ve kaynakların dengelenerek yönetilmesi gerektiğine işaret eden Yıldırım, yeni dönemde en fazla buna dikkat edeceklerini açıkladı.

Verimli projeler olacak

Başbakan Yıldırım, “Bunu nasıl yapacağız? Faizleri aşağıya indirmek, enflasyonu aşağıya çekmek ana önceliklerin başında geliyor. Bunun için tedbirler alınacak. Yeni hükümet döneminde yapısal reformlar yapılmaya devam edecek. Verimsiz projelerin yerine öncelikleri olan, daha fazla verimli projeler tercih edilecek. Kamu da kendi içinde tasarrufa gidecek. Böylece kaynak ihtiyacını daha da azaltmış olacağız” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Pazarları çeşitlendirdik

Petrol fiyatlarının son 1 yılda yüzde 70’in üzerinde arttığına vurgu yapan Yıldırım, bunun olumlu bir gelişme olmadığını, dış şartlar açısında olumsuzlukların bulunduğunu söyledi. Bu olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin pazarları ve hedef kitle ülkeleri çeşitlendirdiğini aktaranBaşbakan Yıldırım, Türkiye’nin eskiden AB’ye çok daha bağımlı iken şimdi Afrika, Asya ve uzak doğu piyasasına da girdiğini anlattı.

Çift açıkla büyüme devam edecek

Binali Yıldırım, Türkiye’nin açıkla büyüyen bir ülke olduğunu, petrol üretimi olmadığını, enerji açığı olduğunu ve bütçe açığı da verdiğini söyleyerek, “Türkiye çift açıkla büyüyor ve bu büyümeyi sürdürmesi lazım, kontrol edebildiğiniz sürece dış kaynak kullanarak ülkeyi hedeflediğiniz noktaya götüreceksiniz” dedi. Yıldırım, şöyle devam etti:

“Biz 15 yıldır bunu yapıyoruz, bundan sonra da ayrı kararlılıkla yapacağız projeleri. Bütçeler kısıtlı olduğu için başka kaynaklarla yapacağız, yap-işlet-devret modellerini ve dış kaynakları daha çok kullanacağız. Türkiye’nin mutlaka üretim, istihdam, ihracat ekseninde büyümesini sürdürmesi lazım. Para politikalarıyla ilgili taahhütlerimizle kaynaklarımızın dengelenerek yönetilmesi lazım. Bu dönemde en fazla ona dikkat edeceğiz.”

Haberin Devamı

Sıkıntılarımız var ama işler yolunda

Başbakan Binali Yıldırım, “Özeti şu; işler yolunda, sıkıntılarımız olmakla beraber. Bu sıkıntılardan vatandaşımızın, çalışanlarımızın, üreticilerimizin, hayvancılık ve diğer alanlarda çalışan müteşebbislerimizin asgari oranda etkilenmesi veya hiç etkilenmemesi için gerekli tedbirleri alacağız” dedi.