Gazete Vatan Logo

Yatırımcılar ilk gün ‘İttifak’ yapmadı

Geçmiş yıllarda gurbetçilerden izinsiz para topladığı gerekçesiyle hakkında davalar açılan İttifak Holding, borsadaki ilk gününde tam bir hayal kırıklığı yarattı. 58.5 TL’den açılan İttifak Holding çift seans taban oldu ve yüzde 19.66 oranında geriledi. İttifak Holding’in değeri 1 günde 115 milyon TL eriyerek 470 milyon TL’ye indi

Borsada dün işlem görmeye başlayan İttifak Holding hisseleri ilk günde çift seans taban oldu. 58.5 TL’den işlemlere başlayan İttifak Holding’in hisseleri yüzde 19.66 gerileyerek 47 TL’ye indi. Böylece şirketin piyasa değeri 1 günde 115 milyon TL azalarak 470 milyon TL’ye düştü. Borsacılar hisselerdeki düşüşle ilgili olarak, “Ellerindeki İttifak Holding hissesini daha önceden satmak isteyenler için holdingin borsaya kote olması bir fırsat yaratmış olabilir” yorumunu yaptı.

Yılın son işlem gününün açılış gongunu çalan İttifak Holding yöneticileri geçmişte hem gurbetçilerden hem de yurtiçinden toplanan paralarla ilgili olarak kendilerini ve sermaye piyasasını rahatsız edecek herhangi bir hukuki sürecin olmadığını söyledi. İttifak Holding İcra Kurulu Başkanı Ramazan Keser, “Bizim, yasal süreçlere intikal etmiş, yurtdışından veya yurt içinden ortaklarımızla ilgili, bizi veya sermaye piyasasını rahatsız edecek herhangi bir hukuki süreç yoktur” dedi.

Kira gelirimiz yüksek

Keser, şu andaki yaptıklarının halka arz olmadığı kotasyon olduğunu belirterek şirketin likiditesini doğrudan artıracak bir durumun bulunmadığını kaydetti. Şirketin tamamının zaten halka açık olduğunu ifade eden Keser şunları söyledi: “Yeni bir arz işlemi olmadığı için şirket değerlerine doğrudan bir nakit akımı olmadı. Bu kotasyona tabi olacak hisse senetleri yüzde 25’ler seviyesinde. Bir süre sonra baktığımızda yüzde yüzünü kotasyona tabi edebileceğimizi düşünüyoruz.”

Ramazan Keser, “Fiyat oluşurken, şirketlerinize benzer hisselerle fiyat karşılaştırması yaptınız mı?” sorusunu da şöyle yanıtladı: “Bizim Adese Holding olarak toplamımıza baktığımızda ciromuzun yüzde 70’e yakın bölümümüzü ve toplam değerin de yaklaşık 67-68’ine yakın bölümünü oluşturan bir yapıya sahip. Adese’nin kendi mülkleri var. Ama bunun dışında esas aktifindeki ciddi bölümlerini oluşturan değerler alışveriş merkezleri. 3 tane alışveriş merkezi var. Bir tanesinde 140, bir tanesinde 40, bir tanesinde de 35 civarında kiracı var. Bunlar kira getirisi sağlayan dinamik aktifler. Şu anda biz sektör olarak bakıldığında bazı rasyolarımızda ilk 10’dayız. Bilinirlik olarak bir miktar sektörün altındayız.”

Adese AVM, İttifak Holding’in belirlenen piyasa değerinin yüzde 68’lik kısmını oluşturuyor.

Avese’nin değeri devlerle yarışıyor

585 milyon TL piyasa değeri ile borsaya giriş yapan İttifak Holding’in değerinin 390 milyon TL’lik kısmı Avese’den geliyor. Avese ile aynı sektörde faaliyet gösteren Migros, Bim ve Carrefoursa gibi perakende devleri karşılaştırıldığında, Avesa’nın metrekare başına düşen değeri devlere oldukça yakın. Avese’nin metrekare başına düşen değeri 3.896 TL. Bu rakam Carrefoursa’da 4.420 TL, Migros’ta 4.533 TL seviyesinde bulunuyor. Akmerkez’in piyasa değeri ise 455.5 milyon TL.

‘Borsa gelen sütten çıkmış kaşık gibi olmalı’

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, İttifak Holding hakkındaki davalar konusunda, “Devam eden davalar bizim için çok büyük sorun değil, hangi davanın ne tür amaçla açıldığını bilmek önemli” dedi. Konya’dan, başka şirketlerin de Borsa’ya gelmesiyle İMKB’de şehir endeksi hesaplayabileceklerini belirten Erkan, özellikle Konya Şeker’i Borsa’da görmek istediklerini ifade etti. Erkan, henüz bu konuda bir gelişme olmadığını dile getirdi.

Borsa’ya dahil olan şirketlerin “sütten çıkmış kaşık” gibi temiz olmak zorunda olduğuna işaret eden Erkan, “Şirketlerin sorunları olabilir ama bu ana faaliyeti etkilememelidir” diye konuştu.

Haberin Devamı