Gazete Vatan Logo

Yaşlılık toptan ödemesi almak için şartlar neler?

Vatandaşlar, yaşlılık sigortası kapsamında yapılan yardımlardan olan yaşlılık toptan ödemesinin nasıl hesaplandığıyla beraber yaşlılık toptan ödemesi için yerine getirmeleri gereken şartların neler olduğunu da merak ediyor. İşte yaşlılık toptan ödemesi ile ilgili yanıt bulması istenen soruların cevapları...

Yaşlılık toptan ödemesi almak için şartlar neler?

Yaşlılık sigortası sayesinde vatandaşlara, yaşlılık aylığı bağlanır ve yaşlılık toptan ödemesi yapılır. Yaşlılık toptan ödemesinin nasıl hesaplandığı ve toptan ödeme alabilmek için gereken şartları haberimizde bulabilirsiniz.

YAŞLILIK TOPTAN ÖDEMESİ ALMAK İÇİN HANGİ ŞARTLARI YERİNE GETİRMEK GEREKİYOR?

5510 sayılı Kanunun 31 inci maddesine göre yaşlılık toptan ödemesi, 4 (a) ve (b) kapsamında sigortalı olanlardan,

a) Çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan,

b) Kanunun 28 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen yaş şartını (kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş) doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalılara yapılır.

YAŞLILIK TOPTAN ÖDEMESİ NASIL HESAPLANIR?

Toptan ödemeye esas hizmet sürelerinin Kanunun yürürlük tarihinden önce (2008/Ekim (hariç)) olması halinde 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihi itibarıyla hesaplanarak, Kanunun yürürlüğe girdiği tarih ile toptan ödemenin yapılmasına ilişkin yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için her yılın güncelleme katsayısı ile güncellenerek bulunan tutar,

Haberin Devamı

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (2008/Ekim (dahil)) sonraki süreler için primin ait olduğu yıldan itibaren yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için, her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek tespit edilen tutar, toptan ödeme olarak ödenmektedir.