Gazete Vatan Logo

Yaşlanmayı böyle engelleyebilirsiniz!

Yaşlanmayı böyle engelleyebilirsiniz!

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof.Dr. Berna Şanlı, boyun ve dekolte bölgesindeki cilt güzelliğinin kişinin yaşını saklayacak en önemli alanlar olduğunu söyledi. Cildin en büyük düşmanlarından birinin sigara tüketimi olduğunu vurgulayan Şanlı, 'sigarayı içmeyi bırakın' çağrısında bulundu.

Prof. Dr. Berna Şanlı, kişinin yaşının ilerlemesi, genetik faktörler ile birlikte özellikle güneş ışınlarının yıpratıcı etkisi ve sigara kullanımının boyunda sarkma ve kırışmaya neden olduğunu belirtti. Kişinin yaşı ilerledikçe derideki kollagen, dolayısıyla derinin sıkılığının azaldığını ve derinin yerçekimine yenik düşerek sarkmaya başladığını, bunu gizlemenin kolay olmadığını söyleyen Berna Şanlı, "Derinin su tutma kapasitesi ve elastikiyeti azalır, kırışıklıklar artar. Kadınlarda östrojen azalması da bu olayı destekler. Bu olumsuzlukları gidermek için başarısı kanıtlanmış çeşitli yollar vardır ki, bunları uygulamanızı tavsiye ederim" diye konuştu.

“YATARKEN BOYUN BÖLGESİNE MUTLAKA NEMLENDİRİCİ UYGULAYIN”

Haberin Devamı

Yüz bölgesine kullanılan nemlendiricinin mutlaka boyun bölgesinde de uygulanması gereğine işaret eden Şanlı, boyun ve dekolte bölgesinin yüz bölgesi kadar hassas bir yapıda olduğunu hatırlattı. Boyun bölgesini esnek tutmak için önerilerde bulunan Şanlı, “Yaşlanma sürecini geciktirmenin en iyi yolu esnekliği desteklemektir. Boyun cildi çok incedir ve korunma kapasitesi düşük bir bölgedir. Günlük temizlemenin ardından yukarı doğru nazik bir masajla nemlendiricinizi boynunuza sürün. Yüzünüze kullandığınız nemlendiriciden biraz daha nemlendirme kapasitesi yüksek bir krem tercih edebilirsiniz. Nemlendirici gece kreminiz boynunuz için de çok işe yarayacaktır. Anti-aging bir gece kremi olursa bu çok daha iyidir. Çoğu gece kremi A, C, E vitamini, beta karoten gibi güçlü anti-aging ve antioksidan etken maddeler içerir. CoQ10 da iyi bir destektir” şeklinde konuştu.

“SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN DOĞAL VE DENGELİ BESLENME GEREKİR”

Yılın her mevsiminde güneş koruyucu kullanmanın önemli olduğuna dikkat çeken Şanlı, “Beslenmenize dikkat etmelisiniz. Son yıllarda cilt sağlığı için diyet önerileri artmaya başladı. Aslında beslenme açısından cilt sağlığını genel vücut sağlığından ayırmamak gerekir. Meyve, sebze ve beyaz et ağırlıklı, daha çok ızgara ya da haşlama şeklinde pişirilen yiyecekleri tüketin. Fast-food gıdalarda bolca yer alan işlenmiş yiyecekler, tahıllar, süt ürünleri, rafine şeker ve rafine yağlardan uzak durun. Bu önerilerim zaten genel olarak ‘sağlıklı beslenme’ anlamına geliyor. Unutmayın, tablet şeklinde vitamin destekleri yerine almak yerine doğal ve dengeli beslenmek en doğrusudur” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“SİGARA İÇMEYİ BIRAKIN”

Cildin en büyük düşmanlarından birinin sigara tüketimi olduğunu vurgulayan Şanlı, “Sigara içmeyi bırakın, hiç içmediyseniz bu harika. Sigaranın deri kollajenini bozarak deri yaşlanmasını doğrudan arttırıcı etkisinin yanı sıra, dudaklarla sigarayı kavrama hareketinin dudak çevresi kırışıklıklarının oluşumunda çok önemlidir. Doğru yastıkla uyuyun. Çok uzun zaman yüksek yastıkla uyumak kırışıklıkları arttırabilir. Boyun ve yüz arasındaki açıyı koruyan büyüklükte bir yastığı tercih edin. Her ne kadar amaç yaşlanmayı geciktirmek olsa da, bir noktadan sonra daha profesyonel yöntemler gerekebilir. Ameliyatsız iple cilt germe, dolgu ve botoks uygulamaları bu konuda oldukça başarılıdır. Dermatoloğunuzla size en uygun profesyonel yöntemi seçebilirsiniz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı