Gazete Vatan Logo

Yaşar Nuri Öztürk'e kaçak işçi cezası

Halkın Yükselişi Partisi (HYP) Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk, Sapanca'daki çiftliğinde kaçak işçi çalıştırmaktan 22 bin YTL para cezasına çarptırıldı. Bu cezanın geçmişe dönük hesaplamalarla 100 bin YTL'yi bulabileceği belirtildi

Sapanca'nın Kırkpınar Beldesi Rüstempaşa Mahallesi'nde Öztürk'e ait, içinde lüks bir villanın da bulunduğu 8 dönümlük çiftlikte çalışan evli ve 2 çocuk babası Zeki Hikmet, 6 yıldır sigortasının yaptırılmadığını belirterek 4 ay önce SSK Şube Müdürlüğü'ne başvurdu ve şikayetçi oldu.

Şikayet üzerine SSK Sigorta Teftiş Kurulu istanbul 1 Nolu Grup Başkanlığı'ndan gelen müfettişler Musa Gürol ve Y. Yaşar Şeftali 7 Aralık 2005 tarihinde düzenledikleri tutanakla Prof. Dr. Yaşar Nuri öztürk'e ait çiftlikte Zeki Hikmet'in sigortasız çalıştığını rapor etti.

Rapor, gereğinin yapılması için Sakarya SSK Şube Müdürlüğü'ne gönderildi. SSK Şube Müdürlüğü de bu tutanak üzerine Yaşar Nuri öztürk'e ilk etapta geriye dönük olarak 12 aylık idari para cezası kesecek. SSK yetkilileri, bu cezanın her ay için asgari ücretin üç katı olacağını, 2005 yılında asgari ücret 481 milyon lira olduğu için ilk etapta kesilecek cezanın vergilerle birlikte 22 bin YTL olacağını belirtti.

SSK Şube Müdürlüğü yetkilileri mevzuat gereği 12 aylık para cezası kesebildiklerini, geriye dönük sigortalılık süresi için de sigortasız çalıştığını öne süren kişinin mahkemeye başvurması gerektiğini söyledi. Yetkililer, şikayetçinin çalıştığı süreyi kanıtlaması halinde geçmişe dönük hesaplamalarla öztürk'ün yaklaşık 100 bin YTL'lik bir ceza ile karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.

Şikayetçi Zeki Hikmet bunun üzerine geçmiş çalışma süresinin tespiti için mahkemeye başvurdu.

Aldığı ceza nedeniyle öfkelenen Yaşar Nuri Öztürk, noterden çektiği tebligatla Zeki Hikmet'ten çiftliği derhal tahliye etmesini istedi. Öztürk bu arada çiftliğin elektrik ve suyunu da kestirdi.

Eşyalarını toplayıp çiftlikten ayrılmaya hazırlanan Zeki Hikmet, 6 yıl önce işe sigortalı olarak başladığını, beş ay sonra işten çıkarıldığını söyledi. Ertesi ay tekrar işe alındığını ancak, sigortasının yapılmadığını söyleyen Hikmet, "Bu yüzden kalça çıkığı tedavisi gören kızlarım 7 yaşındaki Gülpınar'ın ve 5 yaşındaki Elif'in masraflarını yıllarca cebimden ödedim. Çocuğum ameliyat olduğunda para istedim. Fazla para veremiyeceğini söyledi. Bana en son verdiği aylık ücret 150 YTL oldu. Yaşar Nuri Hoca, "Ben kul hakkı yemem, sigortanı yaptıracağım' diyerek beni yıllarca oyaladı. Ama profesör diye yanında çalışmaya devam ettim" dedi.

Haberin Devamı