Gazete Vatan Logo

Yaşar Kemal hastaneye kaldırıldı!

Kemal, akciğer enfeksiyonu ve kalp ritim bozukluğu sebebiyle İstanbul Tıp Fakültesi'nde tedavi altına alındı.

Türk edebiyatının efsanevi ismi yazar Yaşar Kemal, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan ilk açıklamada Kemal'in solunum cihazına bağlandığı ve 24 saat bekleneceği ifade edildi. Prof. Dr. Mehmet Akif Karan yaptığı ilk açıklamada, ''Maalesef hayati tehlikesi var şu anda'' dedi.
92 yaşındaki Yaşar Kemal, öğle saatlerinde solunum güçlüğü ve kalp ritim bozukluğu sebebiyle İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ne kaldırıldı.
Kemal'in, yoğun bakım ünitesinde, solunum cihazına bağlı olarak tedavi altına alındığı öğrenildi.

DOKTORUNDAN İLK AÇIKLAMA GELDİ
CNN Türk'e konuşan Yaşar Kemal'in doktoru Prof. Dr. Feyza Erkan, "Solunum yetmezliği var. Solunum cihazına bağlı. Gözlem altında. Şu an göstergeleri iyi. Ama ne olacağını bilmiyoruz. İzliyoruz. Zatürree var gibi görünüyor. Tedaviye iyi cevap verecek diye umuyoruz. Bekliyoruz. 24 saat bekleyeceğiz" dedi.
Yaşar Kemal'in kitaplarının yayın hakkını elinde bulunduran Yapı Kredi Yayınları, ünlü yazarın sağlık durumuyla ilgili bir açıklama yaptı.
Açıklamada, "Yaşar Kemal, son günlerde yaşadığı solunum sorunları nedeniyle 14 Ocak tarihinde İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştır. Yoğun bakımda müşahede altında tutulmaktadır. Kemal'in sağlık durumuyla ilgili herhangi bir değişiklik olması halinde basına bilgi verilecektir" denildi.
SAĞLIK BAKANI MÜEZZİNOĞLU, YAŞAR KEMAL'İ ZİYARET ETTİ
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yoğun bakımda tedavisi devam eden yazar Yaşar Kemal'i ziyaret etti.

Çapa'daki İ.Ü İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gelerek doktorlardan yazarın zağlık durumu hakkında bilgi alan Bakan Müezzinoğlu, Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban'a da geçmiş olsun dileğinde bulundu. Müezzinoğlu, ziyaretin ardından gazetecilere şu açıklamayı yaptı: "Kendisine yoğun bakım koşullarında ziyaretimi yaptım. Şuuru yarı açık, biraz uyutuluyor. Ama neticede iletişim kurulabiliyor. Akciğer yetmezliği ve akciğerindeki sorun nedeniylegenel durumu bozularak buraya geliyor. Zaten son dönemde belirli hastalıkları dolayısıyla tedavi gören bir hastamız. Ama son yoğun bakım koşullarına getiren ve tedavi gerektiren durumu, akciğerlerindeki bir pünimonik infültasyon ve akciğer yetmezliğine bağlı diğer sorunlarının da bir bütüncül olarak tedavinin yapıldığı koşullar var. Tabii gerek yaşı, gerekse diğer sağlık sorunları nedeniyle çok yönlü tedavisi yapılıyor. Ümit ederim ki tedaviden olumlu neticeler alınacaktır. Neticede, geldiğine göre durumu, solunum açısından da, diğer fonksiyonlar açısından da daha iyi. Yakın takiple inşallah daha iyi olacak. Biz ülkemizin bu değerinin en kısa zamandra sağlıklı yaşama dönmesini arzu ediyoruz." Bakan Müezzinoğlu'na, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de eşlik etti.

Haberin Devamı

YAŞAR KEMAL KİMDİR?

Haberin Devamı

Asıl adı Kemal Sadık Göğceli olan Kemal, 1923 yılında Adana'nın Osmaniye İlçesi'ne bağlı Hemite Köyü'nde dünyaya geldi. Annesi Nigâr Hanım ile çiftçi Sadık Efendi'nin oğludur. Yaşadığı küçük bir kaza nedeniyle tek gözünü kaybetmiştir. Yaşar Kemal, ilköğrenimine Burhanlı köyü ilkokulunda başladı, Kadirli Cumhuriyet İlkokulu'nda tamamladı. Adana'da ortaokula devam etti. Ortaokul son sınıftayken okulu bırakmak zorunda kaldı ve amelebaşılık, ırgatlık, çeltik tarlalarında kontrolörlük , arzuhalcilik, öğretmenlik, kütüphane memurluğu gibi çeşitli işlerde çalıştı.

Haberin Devamı

Yaşar Kemal 1950 yılında siyasi nedenlerle bir yıl Kozan Cezaevi'nde tutuklu kaldı, sonra serbest bırakıldı. Yazar, bu olaydan sonra 1951 yılında İstanbul'a yerleşti ve kısa bir işsizlik döneminden sonra Cumhuriyet Gazete'sinde fıkra ve röportaj yazarlığına başladı. Cumhuriyet gazetesindeki bu görevi 1963 yılına kadar devam etti.

Yazar, "Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün" röportajıyla Gazeteciler Cemiyeti Özel Başarı Armağanı'nı, ilk romanı olan "İnce Memed" ile 1955 yılında Varlık Roman Armağanı'nı, 1974 yılında "Demirciler Çarşısı Cinayeti"adlı eseriyle Madaralı Roman Ödülü' nü, kazandı.

Haberin Devamı

Ayrıca "Yer Demir Gök Bakır" ile 1977'de Fransa'da Edebiyat Eleştirmenleri Sendikası tarafından yılın en iyi yabancı romanı seçildi. "Binboğalar Efsanesi" ile 1979'da yaz dönemi için Büyük Edebiyat Jürisi tarafından seçilen kitaplar arasında yer aldı ve 1984 yılında Fransa'nın Légion D'Honneur nişanını aldı.

Adana'da yetişmesinden dolayı eserlerinde Torosları, Çukurova'yı ve o yörenin insanlarının çektiği yaşam sıkıntılarını, ezilişini, ağalık, kan davaları gibi toplumsal olayları dile getiren Yaşar Kemal, roman, deneme, öykü, çocuk romanı, derleme gibi farklı edebi eserlerle Türk Edebiyatı'na katkıda bulunmuştur.