Gazete Vatan Logo

Yaşar Büyükanıt'ın gözyaşlarını tutamadığı an

Atatürk’ün Harbiye’ye girişinin 109. yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende duygusal anlar

Atatürk’ün Harbiye’ye girişinin 109. yıldönümü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı duygulandıran ve gözlerinin dolmasına yol açan bir etkinlikle kutlandı. Genç Harbiyeliler’in Kara Harp Okulu’ndaki törende sundukları gösteride “laiklik ve milliyetçilik” vurgusu ön plana çıktı. Başörtülü Türk kadını figürlerinin de yer aldığı gösteride kullanılan “Yavaş ve kademeli gelişen süreçlere dikkat etmeliyiz” ifadesi dikkat çekti.



Törene Orgeneral Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, kuvvet komutanları, eski Genelkurmay Başkanları Doğan Güreş ve Hilmi Özkök ile üst düzey askeri yetkililer eşleriyle birlikte katıldı. Tören Okul Komutanı Tümgeneral Tevfik Özkılıç’ın, “Atatürk’ün Ortaçağ kalıntısı karanlık zihniyeti yıkmayı başardığını” vurgulayan konuşmasıyla başladı.

“1283... İçimizde...”

Türkiye Cumhuriyeti’nin ’ümmet anlayışından laik, üniter, ulus devlet anlayışına geçişin ifadesi’ olduğunu söyleyen Özkılıç’ın konuşmasının ardından, geleneksel yoklama yapıldı ve Atatürk’ün okul numarası olan 1283 okunduğunda Harbiyeliler hep bir ağızdan “İçimizde” diye bağırdı.

Daha sonra Harbiyeli öğrencilerden oluşan tiyatro grubu “Ulusal Savaş Yıllarından Düşünce ve Eylemlerde Devrime” başlıklı sahne gösterisini sundu. Yönetmenliğini Sinan Pekinton’un yaptığı gösteriye Hacettepe Korosu eşlik etti. Gösteri Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve Harbiye Marşı okunarak son bulurken, çok duygulanan Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

“İLİM İLE TAASSUP BİR ARADA OLMAZ”

Harbiyeliler’in gösterisinde köy okulunda görevlendirilen bir kadın öğretmen, köylülerin “Kadın öğretmen olur mu? İstemeyiz” itirazı üzerine “İlim ile taassup birarada olamaz. Cumhuriyetin hedefi çağdaş Türk milletidir” sözüyle yanıt verildi.

Nutuk’un son bölümü gösteri oldu

Harbiyeliler’in sahne gösterisi Atatürk’ün 20 Ekim 1927 tarihinde okuduğu Nutuk’un son bölümü üzerine kuruldu. Atatürk’ün anlatımıyla Kurtuluş Savaşı’nın nasıl verildiği ve Cumhuriyetin hangi koşullar altında kurulduğu anlatıldı. Gösteri Atatürk’ün ayak sesleriyle başladı ve aynı şekilde son buldu. Gösterinin son bölümünde Atatürk’ün Gençliğe Hitabesinin okunmasıyla, Ulu Önder’in ulaşılan başarıyı Türk Gençliği’ne emanet ettiği ve gençlikten Türk bağımsızlığının ve cumhuriyetinin sonsuza değin korumasını istediği mesajı verildi.

Haberin Devamı