Gazete Vatan Logo

Yaşar, faiz indirimi için TMSF'den randevu aldı

"İlk anlaşmayı biz libor artı 4.5'ten yaptık. Sonra diğer anlaşmalar açıklanınca gördük ki bize en yüksek faizi geçirmişler" diyen Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, TMSF'den faiz indirimi talep etti

Çukurova Grubu'nun iki yıl önce yaptığı protokolü yenilemesinin ardından Yaşar Holding de yeni bir anlaşma zemini yokluyor. Yaşar Grubu, faiz indirimi talebiyle TMSF ile yeniden masaya oturmaya hazırlanıyor.

Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, "Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile anlaşmak üzere ilk biz masaya oturduk ve imzayı attık. Ama yüksek faizleri bize 'geçirdiler'. Anlaşmanın yenilenmesi için başvuruda bulunduk" açıklamasını yaptı. TMSF, Yaşar Holding bünyesinde bulunan Yaşar Bank'a 1999 yılının Aralık ayında el koymuştu.

Bugüne kadar 31 milyon $ ödendi
2001 yılında TMSF ile anlaşan Yaşar Holding, 144.4 milyon dolar olan borcu libor artı 4.5 faizle ödemeyi kabul etmişti. Ödemelerin 2008 yılına kadar tamamlanması gerekiyor. Holding'in talebi bu sürenin uzatılması ve faiz oranın indirilmesi yönünde olacak. TMSF ile grup arasında yapılan protokol gereği 2001 yılının Ağustos ayından, 2004 yılının Haziran ayına kadar 31.2 milyon dolar tahsil edildi. Bu tahsilatın 11.8 milyon doları 2004 yılının ikinci üç ayında gerçekleşti.

TMSF'nin ajandasına adımızı yazdırdık
Bir süre önce babası Seçluk Yaşar'dan Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğunu devralan Feyhan Kalpaklıoğlu, anlaşma şartlarında yeni bir düzenlemenin yapılması için TMSF yetkililerinden bir randevu talep ettiklerini açıkladı.

Feyhan Kalpaklıoğlu, "Yolumuza devam etmek için ilk imzayı biz attık Libor artı 4.5 faiz uyguladılar. Daha sonra firmalarla yapılan anlaşmaları görünce anlaşmamızda geçerli olan faiz oranlarını ve vadeleri gözden geçirmek için bir talepte bulunduk. Bu teklifimize olumsuz yanıt vermediler. TMSF'nin ajandasmda yerimizi aldık" dedi.

Kalpaklıoğlu, bugüne kadar ödemelerin düzenli bir şekilde yapıldığını ve herhangi bir sorun yaşamadıklarını da sözlerine ekledi.

Banka patronları ile yapılan protokollerde faiz %1'i geçmiyor
* TMSF, Interbank'ın eski patronu Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu Nergis Grubu ile libor artı 1 faizle anlaştı. Fon, Grup'tan protokol kapsamında 12 yıl boyunca 1 milyar 678 milyon dolar tahsil edecek.

* Fon'a devredilen Sümerbank'ın hakim ortağı Garipoğlu Grubu, protokole göre borç tutarına yıllık libor artı 1 faiz ödeyecek. Grup, 373.7 milyon dolar olan borcunu 12 yılda ödeyecek.

* Medya Grubu ile 899 milyon dolarlık borç için yapılan protokolde faiz libor arü 0.5 oldu. Borcun ödenmesi 15 yıla yayıldı.

* Çukurova Grubu Yapı Kredi ve Pamukbank'tan doğan borçlarını yeni bir ödeme planına bağladı. Çukurova Grubu'nun yaptığı ilk protokolde borç 6.2 milyar dolardı ve 15 yılda ödenmesi öngörülen borç için libor artı 0.5 faiz belirlenmişti.

Haberin Devamı