Gazete Vatan Logo

Yaşam tarzını değiştir, kanser riskini % 40 azalt

İngiliz bilim adamlarından altın değerinde öğütler

DÜNYA genelinde her yıl yaşanan ölümlerin yüzde 13’ün sebebi olan kansere yakalanma riskinin yaşam tarzında yapılacak değişiklikler sayesinde yüzde 40 oranında azaltılabileceği ortaya çıktı. İngiliz Kanser Araştırmaları kurumunun 314 bin kanser vakasını inceleyerek bu ölümcül hastalık hakkında şimdiye kadarki en kapsamlı raporu hazırladı. British Journal of Cancer dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, her yıl 7.9 milyon kişinin ölümüne neden olan kansere yakalanmanın en büyük üç nedeni sigara, alkol ve hatalı beslenme.

Sigara baş düşman

Rapora göre erkeklerde görülen kanserin yüzde 23’ünde, kadınlarda görülen kanserin yüzde 15,6’sında başlıca neden sigara alışkanlığı. Sigara ve tütün kullanımından sonra, erkeklerde en fazla kansere yol açan neden, yeterince sebze ve meyve yememeleri; kadınlardaysa şişmanlık. Ancak güneş ışığı, enfeksiyon, spor yapmama ve iş koşullarında alınan zehirli kimyasallar da her yıl onbinlerce kişinin kansere yakalanmasına neden oluyor. Araştırmaya göre yeteri kadar sebze ve meyve tüketmemek de kanser riskini yüzde 4.7 oranında artırıyor. Aşırı derecede tüketilen kırmızı et, tuz ve yeteri derecede tüketilmeyen lifli gıdalar da yüzde 4.7 oranında kansere davetiye çıkartıyor. Alkolün ise kanser riski yüzde 4 düzeyinde.

Ezberleri bozdu

Raporda, meme kanseri tehlikesinin onda birini, kadının emzirmesi ya da alkol tüketmesi değil, aşırı şişman ya da obez olması oluşturuyor. Yemek borusu ya da gırtlak kanserinde tehlikenin yarısı, çok az sebze-meyve yenmesinden kaynaklanıyor; alkol tüketimiyse riskin yalnızca beşte birini oluşturuyor. Mide kanserine yakalanma tehlikesinin beşte biri, besinlerdeki fazla tuz miktarından kaynaklanıyor. Ağız ve boğaz bölgelerinde görülen kanserler ise tamamiyle kişinin yaşam tarzıyla ilişkili.

Sebzeye ağırlık verin

Kanser araştırmacılarının erkeklere tavsiyesi, “sigarayı bırakın, daha fazla sebze-meyva yeyin ve tükettiğiniz alkol miktarını azaltın!” Kadınlara da, sigarayı bırakmaları tavsiyesinde bulunuluyor ama hemen ardından “kilonuza dikkat edin!” uyarısı geliyor. Raporu yazan Prof. Max Parkin, “Birçokları kanserin bir kader işi veya şanssızlık olduğuna ya da genetik nitelik taşıdığına inanır. Eldeki veriler gösteriyor ki, tüm kanserlerin yüzde 40 kadarı, elimizde değiştirme olanağı bulunan alışkanlıklarımızın sonucunda ortaya çıkıyor” dedi. Parkin, “Erkeklerde kansere karşı koruma sağlaması bakımından sebze-meyve tüketiminin bu kadar önemli çıkmasını beklemiyorduk. Kadınlar arasında da kanser nedeni olarak şişmanlığın, alkol alışkanlığından daha öne çıkması şaşırtıcı oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı