Gazete Vatan Logo

Yasaklı filmler

Bu filmler bazı ülkelerde yasaklandı, zamanında çok eleştiri aldı. İşte bir zamanlar yasaklanan o filmler...

A Clockwork Orange / Otomatik Portakal (1971)

Usta yönetmen Stanley Kubrick'in filmi Otomatik Portakal'ın yasaklandığı ülkeler: İrlanda, İngiltere, Singapur, Malezya, Güney Kore, İspanya.

İlaç bağımlısı, dam dövüp, hırsızlık yapıp insanlara tecavüz etmekte olan çetenin başı Alex hapse girer. Alex'in cezasını hafifletmesi için önünde bir seçenek vardır: Bir deneye tabi tutulmak. Sonrasında Alex'in hayatı tümüyle değişecektir.

he Texas Chainsaw Massacre / Teksas Testere Katliamı (1974)

Yasaklandığı ülkeler: Finlandiya, İngiltere, Brezilya, Avustralya, Almanya, Şili, İzlanda, İrlanda, Norveç, Singapur, İsveç

Sally ve Franklin Yolculuk sırasında arbaya bir otostopçu alırlar. otostopçu daha sonra aniden Franklin'in fotoğrafını çeker.Onlara fotoğrafı 2 dolara satmak ister.Gençler fotoğrafı almak istemeyince Franklin'in kolunu keser.Ve ardından gençler onu arabalarından atar ve korku dolu anlar o andan itibaren başlar.

120 Days of Sodom / Salo ya da Sodom'un 120 Günü (1975)

Yasaklandığı ülkeler: İtalya, Finlandiya, Avustralya, Batı Almanya, Yeni Zelenda and Norveç

Film gösterime girdiği tarihten bu yana içerdiği görsel şiddet ve sadizmin dozu nedeni ile hep tartışma yaratmış ve bugüne kadar yapılmış en rahatsız edici film olarak nitelendirilmiştir. Birçok ülkede gösterilmesi bugün bile yasak. Filmde II. Dünya Savaşı 'nın son günlerinde Faşist İtalya'da çöküşün eşiğindeki dört varlıklı seçkinin genç kız ve erkekleri şatolarında tutsak ederek 120 gün boyunca onlara fiziksel, ruhsal ve cinsel işkence uygulamaları anlatılmaktadır.

I Spit on Your Grave / Mezarına Tüküreceğim (1978)

Yasaklandığı ülkeler: Finlandiya, Avustralya, Çin, Singapur, Malezya, Yeni Zelenda, Kanada, İzlanda, Norveç, Batı Almanya, İrlanda, İngiltere

Meir Zarchi’nin ilk filmi olan I Spit on Your Grave, tam bir tecavüz ve intikam filmi. Film çekildiği yıllarda oldukça ün salmış ve tartışılmış olup hala tartışılan bir film özelliğini sahip.

The Exorcist / Şeytan (1973)

Yasaklandığı ülkeler: İngiltere, Malezya, Singapur

Tüm dünyada eleştiriler alan bu filmin setinde de çalışanların başına ilginç şeyler geldi. Filmin çekimleri sırasında 2 kere set yanıp, ışıkçı ve görüntü asistanı öldü, 3 tane figüran kalp krizi geçirdi, başrol oyuncusu Regan' ı canlandıran Linda Blair yataktan düşerek kolunu kırdı ve kostümler çalındı!

Straw Dogs / Köpekler (1971)

Yasaklandığı ülke: İngiltere

Dustin Hoffman, Susan George filmin başrollerinde. Köpekler filmi, içerdiği şiddet sahneleri nedeniyle oldukça yankı uyandırdı.

Life of Brian / Brian'ın Hayatı (1979)

Yasaklandığı ülkeler: Norveç, Singapur, İrlanda

Brian'ın Hayatı, yıllarca İncil'den dini konuları işleyen cıvık Hollywood filmlerinin parodisi niteliğinde bir filmdir.

The Last Tango in Paris / Paris'te Son Tango (1973)

Yasaklandığı ülkeler: İtalya, Singapur, Yeni Zelenda, Portekiz, Güney Kore

Bernardo Bertolucci'nin yönettiği filmin başrollerinde ise Marlon Brando ve Maria Schneider var. Film, karamsar ruha sahip yaşça oldun bir adamla, capcanlı gençliğinin doruklarında olan bir kadının çatı arasına sıkışmış aşkını anlatıyor.

All Quiet on the Western Front / Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (1930)

Yasaklandığı ülkeler: Avusturya ve Almanya.

Film, Birinci Dünya Savaşı’na bağnaz öğretmenlerinin kendilerine empoze ettiği militarist-milliyetçi duygularla gönüllü olarak katılan Alman gençlerinin savaşın ağırlığı ve acımasızlığı altında nasıl ezildiklerini, bedenen kurtulsalar bile geri dönüşü olmayan verdikleri bu kararın ruhların da açtığı derin yaraları çarpıcı bir biçimde gözler önüne seriyor.

Caligula (1979)

Yasaklandığı ülkeler: Kanda ve İzlanda

İtalyan yönetmen Tinto Brass tarafından çekilen film, tarih boyunca en çok tartışılan filmler arasında sayılır. İmparatorluk Roması’nın ardındaki sapıklığı göstermeye cesaret eden bu film, deli Roma imparatorunun Sezar’ın destansı öyküsünü anlatır. Zalim, tuhaf saltanatının tüm ayrıntıları bu filmde açığa vurulur.

The Last House on the Left / Soldaki Son Ev (1972)

Yasaklandığı ülkeler: İngiltere, Singapur, İzlanda, Yeni Zelenda, Norveç, dönemin Batı Almanya'sı, Avustralya.

Tecavüz, bağırsak çıkarma ve adam boğazlama gibi eylemler, filmin en çarpıcı sahneleri. Tecavüz sahnelerinden birinde aktris Sandra Peabody'nin travma geçirip seti terkettiği konuşuldu günlerce.

Freaks / Ucubeler (1932)

Yasaklandığı ülkeler: İtalya, Finlandiya, İrlanda

Hilkat garibeleriyle dolu bir sirk artistleri arasında bulunan güzel trapez sanatçısı, cüce Hans’la evlenmek ister. Fakat hilkat garibeleri, bu evliliği Hans’ın parası için olduğunu öğrenirler. Onlarla dalga geçen trapezcinin onlardan bir olan kocasını öldürme planları yaptığı açığa çıktığındaysa, hilkat garibeleri öç alma yoluna giderler.

The Evil Dead / Şeytan’ın Ölüsü (1981)

Yasaklandığı ülkeler: Malezya, İngiltere, dönemin Batı Almanya'sı, İsveç, İzlanda, İrlanda, Singapur

Filmdeki vahşet ve şiddet sahneleri oldukça çok tartışma konusu oldu. Avrupa’lı bir dağıtıcı firma tarafından kabul edilene kadar neredeyse bütün ABD’li film dağıtıcıları tarafından geri çevrilmiş, günümüzde eleştirmenler ve izleyiciler tarafından korku türünün bir klasiği olarak kabul edilir.

Mikey (1992)

Yasaklandığı ülke: İngiltere

Dennis Dimster'in yönettiği film psikopat bir çocuğu evlat edinen ailenin başına gelenleri konu alıyor.

Cannibal Holocaust / Yamyam Soykırımı (1980)

Yasaklandığı ülkeler: Singapur, Avustralya, Norveç, Finlandiya, Malezya, Yeni New Zelenda, İrlanda, İzlanda, dönemin Batı Almanya'sı, İtalya ve İngiltere

B-türü filmlerin bir alt türü olan Trash filmler veya İstismar filmleri (Exploitation films) alt türüne dahil olan 'Cannibal Holocaust' gibi filmlerde şiddet, işkence, sadizm, kan, cinsellik istismarı, tecavüz, din karşıtlığı gibi ögeler en uç sınırlarına kadar kullanılıyor.

Visions of Ecstasy (1989)

Yasaklandığı ülkeler: İngiltere

Nigel Wingrove'un yönettiği 19 dakikalık kısa film, İsa'nın haç üstündeki bedenini okşama sahneleri oldukça tartışıldı.

Faces of Death / Ölümle Yüzyüze Gelmek (1978)

Yasaklandığı ülkeler: Yeni Zelenda, Avustralya, Finlandiya, Norveç ve İngiltere

Film, gerçek ölüm sahnelerini izleyiciye bütün açıklığıyla gösteriyor. Filmin esas amacı ise ölüm anında insanların yüzlerindeki ifadeyi tüm gerçekçiliğyle insanlara göstermek.

No Pressure / Baskı Yok (2010)

Yasaklandığı ülkeler: İngilte

İngiltere'nin ünlü komedi yazarlarından Richard Curtis'in 10:10 kampanyası için hazırladığı "No pressure" adlı film sadece İngiltere'de yasaklanan filmler arasında. Filmde Karbon emisyonunu azaltmak için harekete geçmeyenleri havaya uçuruyor. Havaya uçanların içinde ilkokul öğrencileri de var...

Das Testament des Dr. Mabuse / Dr. Mabuse'nin Vasiyeti (1933)

Yasaklandığı ülkeler: Finlandiya, Almanya ve İsveç

Aftermath (1994)

Yasaklandığı ülke: Avusturya

Nacho Cerdà'nın yönettiği 30 dakikalık kısa filmde hiçbir diyalog yok. Filmde sadece morgta, otopsi yapan doktorun ilginç bir şekilde cesetlerle yakın temasını izleiyorsunuz.

The Devils / Şeytanlar (1971)

Yasaklandığı ülkeler: Finlandiya, İrlanda ve İtalya

Ken Russell'ın İngiliz tarihsel korku filmi olan Şeytanlar, Fransa’nın bağımsız Loudun eyaletindeki Ursuline rahibelerinin şeytan tarafından ele geçirilmelerine sebep olan büyüleri yapmakla suçlanan Peder Urbain Grandier'in, bildik şeytan filmleriyle alakası olmayan, akla hayale seslenen hikayesini anlatıyor.

Haberin Devamı