Gazete Vatan Logo

Yasaklarda maaş kesilir mi? Tam kapanmada maaşlar yatacak mı, tam kapanmada maaşlar nasıl olacak?

Kabine Toplantısı sonrası merak içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı açıklama bekleniyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, 17 günlük tam kapanmanın geldiğini duyurdu. Cumhurbaşkanın ardından İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine "Tam kapanma Tedbirleri" konulu genelge gönderdi. Peki, Yasaklarda maaş kesilir mi? Tam kapanmada maaşlar yatacak mı, tam kapanmada maaşlar nasıl olacak?

Yasaklarda maaş kesilir mi? Tam kapanmada maaşlar yatacak mı, tam kapanmada maaşlar nasıl olacak?

Yasaklarda maaş kesilir mi, tam kapanmada maaşlar yatacak mı? 13 Nisan 2021'deki Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısındaki kararlar doğrultusunda 14 Nisan Çarşamba gününden itibaren iki haftalık kısmi kapanma sürecine girildiği ve kısmi kapanma tedbirleri sonrasında salgının artış hızının önce yavaşladığı, akabinde durduğu, son günlerde ise düşüş eğilimine girdiği belirterek tam kapanmanın detayları aktarıldı. Alınan yeni kısıtlamalar merak edilirken, yasaklarda maaş kesintisi olup olmayacağı merak ediliyor. Yasaklarda maaş kesilir mi? Tam kapanmada maaşlar yatacak mı, tam kapanmada maaşlar nasıl olacak?

YASAKLARDA MAAŞ KESİLİR Mİ?

Noyan Doğan, geçen yıl mart ayında ilan edilen sokağa çıkma yasağı döneminde çalışanların haklarını Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesine yazmıştı.

Sokağa çıkma yasağı bir haftadan uzun sürerse ve çalışan bir haftadan uzun süre işe gelemezse, işveren o bir hafta boyunca çalışana yarım maaş öder.

Eğer süre bir haftayı geçerse o zaman işveren ücret ödemek zorunda değil. Bir haftadan sonra da işveren, çalışanın iş sözleşmesini tek taraflı sonlandırabilir. İş kanunu, işverene bu hakkı tanıyor. Ancak son çıkan kanuna göre de işverenler, 3 ay boyunca çalışanlarını işten çıkaramıyor. Dolayısıyla işten çıkarma diye bir durum söz konusu değil. Bunlar iş kanununda işverene tanınan haklar. İşveren isterse bir haftalık sürede tam maaş yatırabilir, yarım maaş hakkını kullanmayabilir.

Haberin Devamı

İşveren, çalışanın maaşını yatırmak zorunda. Bir haftanın altında olan sokağa çıkma yasaklarında işveren çalışanın tam maaşının yatırmak durumunda. Maaş derken de kimileri ücretini günlük olarak, kimileri de aylık maaş alıyor. Bazı işverenler, ‘ben günlük ücret ödüyorum, sokağa çıkma yasağında ödemesem olur mu?’ diye soruyor. Yasak döneminde çalışan işe gelemese de günlük ücretinin ödenmesi gerekiyor. Sadece maaş değil; işveren, sosyal güvenlik primlerini de eksiksiz ödemek durumunda.