Gazete Vatan Logo

Yasak aşk ortaya çıkınca...

CIA Başkanı'nın yasak aşkı, FBI’ın ulaştığı e-mailler ele verdi

Yasak aşk ortaya çıkınca...

CIA Başkanı David Petraeus’ın ‘Büyük bir hata yaptım. Evlilik dışı bir ilişki yaşadım’ diyerek istifasına sebep olan kişi, Petraeus’un biyografi kitabını yazan Paula Broadwell çıktı. Yasak aşkı, FBI’ın ulaştığı
e-mailler ele verdi.

David Petraeus, Irak ve Afganistan savaşlarının ABD lehine dönmesini sağlayan generaldi. ABD ordusunda büyük bir saygınlığı olan Petraeus, bundan 14 ay önce bu kez de ABD istihbaratını düzene sokması ve asker disipliniyle çalıştırması için Başbakan Obama tarafından ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’nın başına getirildi. Fakat bu kez “asker disipliniyle” çalışmayan kendisi oldu. 37 yıllık evli olan Petraeus’un kendisi gibi iki çocuk sahibi ve askeri kariyeri olan ABD’li yazar Paula Broadwell ile yasak aşk yaşadığı ortaya çıktı. Skandal, 3 yıl süren araştırma sonucunda Petraeus’un biyografisini yazan Broadwell’in, general Petraeus’a ait Gmail hesabına erişim sağlama girişimiyle patlak verdi. CIA’dan bilgi sızıntıları konusunda ayrı bir soruşturma yürüten FBI, Petraeus’a ait mail hesabının ‘hacklendiğini’ düşünerek inceleme başlattı. Ancak maillerde özel bilgiler olup olmadığı araştırıldığında, Petraeus ile yazar arasındaki ‘aşk mail’leriyle karşılaşıldı.



Harvard’da tanıştılar

CIA başkanına bu ilişki nedeniyle şantaj yapılabileceği düşüncesiyle olayın hemen Petraeus’a aktarılmasına karar verildi. İki hafta önce FBI ajanları, CIA başkanıyla buluştu ve yasak aşkının kanıtlarının ellerinde olduğunu, ne yapılacağına kendisinin karar vermesi gerektiğini bildirdiler. Ulusal İstihbarat Direktörü de Beyaz Saray’a çıkarak Obama’yı konuyla ilgili olarak bilgilendirdi. Seçimlere 10 gün kalmıştı ve Obama böyle bir skandalın kendisine ne kadar zarar vereceğini biliyordu. Bu bilgilerin gizli tutulmasına ve seçimden sonraya bırakılmasına karar verildi. Seçim zaferinden bir gün sonra Petraeus, Beyaz Saray’ın yolunu tuttu. Obama’ya, ‘Artık bu görevde kalmamın doğru olmadığına inanıyorum’ dedi. ABD Başkanı ise ‘Bu gece düşünüp yarın kararımı bildireceğim’ yanıtını verdi.

Herkes o kadının peşinde

Ertesi sabah Obama, Petraeus’a istifasını kabul ettiğini söyledi. ABD’li generalin bir basın açıklaması yaparak, “37 yıllık evliliğimin ardından yanlış bir ilişki yaşadım. Bu bir eş için de bizimki gibi bir kurum için de kabul edilemez” sözleriyle istifa etmesinin ardından herkes ‘o kadının’ peşine düştü. Gerçek, kısa sürede anlaşıldı. Petraeus’un yasak aşkının Harvard Üniversitesi’ndeki bir konferansta tanıştığı, kendisi gibi West Point Askeri Akademisi Mezunu ve en önemlisi generalin hayatını kaleme alan yazar Paula Broadwell (40) olduğu anlaşıldı. Yayınladığı biyografi kitabında Broadwell, CIA Başkanı’yla nasıl tanıştıklarına da yer vermişti.

‘Hepimiz hata yaparız’

2006 yılında Petraeus’la henüz korgeneral görevinde iken tanıştıklarını anlatan Broadwell, “Kendimi tanıttım ve ona yaptığım araştırmadan söz ettim. O da bana kartını verdi ve beni aynı konu üzerinde çalışan diğer araştırmacılarla ve servis çalışanlarıyla tanıştıracağını söyledi. Onun bu açık kapı politikasından araştırmama ışık tutması ve diğer çalışanların bakış açılarını paylaşmak anlamında tamamen yararlandım” diye anlatmıştı. ABD’li yazar 2010-11 arasında Afganistan’da görev yapan generale ‘embed’ olmuş (iliştirilmiş gazeteci) ve 1 yıl boyunca adeta onunla yatıp onunla kalkarak yazacağı kitap için malzeme toplamıştı. İkilinin samimi pozları da zaman zaman objektiflere yansımıştı. Petraeus gibi evli ve iki çocuk annesi olan Broadwell, daha geçen hafta Newsweek dergisine ‘General David Petraeus’un Yaşam Kuralları’ başlıklı yeni bir makale yayınlandı. Makaleye göre Petraeus’un kurallarından biri, ‘Hepimiz hatalar yaparız. Önemli olan bu hataları tanımak, kabullenmek, ders çıkarmak ve yinelemeden hayata devam etmek.’

Gelecek hafta ifade verecekti

CIA Başkanı Petraeus, önümüzdeki hafta ABD Kongresi’nde senatörler tarafından Libya’nın Bingazi şehrindeki konsolosluk baskını ve ABD elçisinin öldürülmesi konusundaki zaafiyet nedeniyle sorgulanacaktı. Beyaz Saray’ın, ‘İstifa nedeniyle sorgulama da olmayacak’ açıklaması muhalifleri adeta çılgına çevirdi.

Müdürün popüler kızı

60 yaşındaki Petraeus, 57 yaşındaki eşi Holly Knowlton ile ABD’li subayların yetiştiği West Point Askeri Akademisi’ndeyken tanıştı. Knowlton Akademi Müdürü’nün kızıydı ve çok popülerdi. Mezuniyetin hemen ardından ikili dünyaevine girdi. İki çocukları oldu. Ancak 37 yıllık evliliklerinin son dönemlerinde defalarca boşanmanın eşiğine geldikleri iddia edilmişti.

Sitesi kapatıldı

Broadwell, skandalın ortaya çıkmasının ardından sessizliğini korurken, yazdığı ‘General David Petraeus’un Eğitimi’ adlı biyografik kitabının resmi internet sitesi yayınevi tarafından kapatıldı.

Haberin Devamı