Gazete Vatan Logo

Yasağı delen kart

Taksit sınırlaması ticari kredi kartlarına uygulanmayınca kullanım yüzde 42 artarak 6.5 milyar liraya yükseldi

Taksitli ödemelerde 1 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme sonrası ticari kredi kartlarına tanınan ayrıcalık bu kartlarla yapılan işlemleri adeta patlattı. Bireysel kredi kartlarında taksitli ödemeler yüzde 10’dan fazla düşüş gösterirken ticari kredi kartlarında ise ödemeler yüzde 43’e yakın artış gösterdi.

9 taksit sınırı ile ilgili düzenlemenin ardından toplam taksitli ödeme tutarı azalırken, ticari kredi kartlarının kullanımının artması sonucunda taksitli ödemeler içerisinde ticari kartların payı da yüzde 19’a yükseldi. Bu oran 2013 yılının haziran ayında yüzde 12 seviyesinde bulunuyordu.

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) kartlı ödeme sistemlerine ait Haziran 2014 verilerine göre Türkiye’deki 57,3 milyon kredi kartının yüzde 4,7’si ticari kartlardan oluşurken, geçen yılın aynı ayına oranla ticari kredi kartı sayısındaki artış yüzde 28 oldu.

Harcamanın % 18’i

Kart sayısı içindeki payı artmakta olan ticari kredi kartlarının ödeme tutarı içerisindeki payı da büyüyor. Haziran ayında tüm kredi kartları ile 36.3 milyar TL tutarında ödeme yapılırken bu ödemelerin yüzde 18’inde ticari kredi kartları kullanıldı. 2013 yılının Haziran ayına göre tüm kredi kartlarıyla yapılan ödeme tutarı yüzde 11 büyürken 2014 Haziran itibarıyla ticari kredi kartlarıyla ödeme tutarında yüzde 42 oranında büyüme gerçekleşti. Bu yıl Haziran ayında ticari kredi kartlarıyla ödeme tutarı 6.5 milyar TL düzeyinde oldu.

Haberin Devamı

Öte yandan Ocak 2014’te yüzde 31’e kadar yükselen ve taksit düzenlemesi sonrasında gerileyen taksitli ödemelerin toplam kredi kartı ödemeleri içindeki payı Haziran ayında yüzde 23 oldu. Bu oran 2013 yılının Haziran ayında yüzde 29 düzeyindeydi.

9 aydan fazla taksit yok

Kredi kartlarında taksit sınırlaması 1 Şubat’ta yürürlüğe girmiş, gıda, yemek, akaryakıt, altın ve cep telefonu alışverişlerinde taksitlendirme kaldırılmıştı. Mobilya ve beyaz eşya gibi ürünlerdeyse taksit süresi 9 ayla sınırlandırılmıştı.