Gazete Vatan Logo

YAŞ’ta sürpriz; Org. Ünal Hava Kuvvetleri Komutanı

300 albay ve 170 generalin terfi, emeklilik, rütbe bekleme sürelerinin belli olacağı Yüksek Askeri Şura’da kararlar bugün açıklanacak. Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Öztürk YAŞ üyesi oldu, yerine Org. Ünal getirildi. Deniz Kuvvetleri’nde ise Veysel Kösele Oramiral oldu

YAŞ’ta sürpriz; Org. Ünal Hava Kuvvetleri Komutanı

Başbakan Ahmet Davutoğlu Başkanlığı’nda Genelkurmay Karargahı’nda yapılan Yüksek Askeri Şura toplantısının ikinci gününde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komuta kademesine son şekli verildi. Yapılan yeni düzenleme bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onamasından sonra kamuoyu ile paylaşılacak. Bundan önceki yıllarda yeni komuta kademesi TSK’nın internet sitesinden yazılı açıklama ile kamuoyuna duyurulurken, bugün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından yapılacak basın açıklaması ile ilan edilecek.

Org. Akar 4 yıl 1 numara

3 gün süren ve 300 albay ile 170 generalin terfi, emeklilik, rütbe bekleme sürelerinin belirleneceği YAŞ toplantısında yeni komuta kademesiyle ilgili değişikliklerde belli olmaya başladı. Yeni G.Kurmay Başkanı olması beklenen Orgeneral Hulusi Akar, adının açıklanmasıyla birlikte 4 yıl TSK’nın bir numarası olacak. Org. Akar’dan boşalacak Kara Kuvvetleri Kutanlığı’na ise Orgeneral Salih Zeki Üçok getiriliyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı içi adı geçen Orgeneral Yaşar Güler, bir yıl daha G.Kurmay 2’inci Başkanı olarak görevini devam ettirecek. Daha sonra önce Jandarma sonra Kara Kuvvetleri Komutanı olacak. Org. Güler’in son olarak da G.Kurmay Başkanlığı’na getirilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Hava’da sürpriz

YAŞ’ta en büyük sürpriz ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda yaşandı. Orgeneral Akın Öztürk yaş haddine takılmadığı için kulislerde bir yıl daha görev süresinin uzatılacağı konuşuluyordu. Ancak Org. Öztürk YAŞ üyesi olarak kalırken Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Abidin Ünal getirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi beklendiği gibi uzatıldı. Askeri casusluk davasından yargılanan ve 5 gün hapis yatan Koramiral Veysel Kösele ise ‘oramiral’liğe yükseltildi ve donanmadaki oramiral sayısı ikiye çıkarıldı.

Mendi Jandarma Komutanı

Jandarma Genel Komutanlığı’nda da değişim yaşandı. Emekliğe ayrılan Orgeneral Abdullah Atay’ın yerine Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi getirildi. Yapılan bu değişiklik ile boşalan Ege Ordu Komutanlığı görevine ise Orgeneral Ümit Dündar atandı.

Haberin Devamı

İhraçlar olacak mı?

Şurada, disiplinsizlik ve ahlaki nedenlerle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ayrılacak personelin durumu, talep edilmesi halinde “gündem dışı” görüşülecek. Disiplinsizlik, ahlaki durum ve Paralel Yapı’ya yönelik çalışmalar kapsamında TSK’dan ilişiği kesilecek personele ait işlemleri, önceki yıllarda alınan karar doğrultusunda her kuvvet komutanlığı kendisi yürütüyor.