Gazete Vatan Logo

YAŞ öncesi istifa depremi!

Türkiye dün TSK’dan gelen toplu istifalarla sarsıldı. Çankaya’daki üçlü zirvenin ardından Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ile Deniz, Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanları emekliliklerini istedi...

İstifa etmeyen tek paşa Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel oldu. Kritik Yüksek Askeri Şura’ya (YAŞ) 3 gün kala gelen bu haber, Ankara’da deprem etkisi yarattı

Pazartesi günü başlayacak YAŞ toplantısı öncesinde krizlerin aşılamaması, komuta kademesinin protestosuna yol açtı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez komuta kademesi topluca görevi bıraktı. Genelkurmay Başkanı ile birlikte 3 kuvvet komutanı Şura toplantısına 3 gün kala emekliye ayrılma kararı aldı. Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay’la birlikte emekliye ayrılmak üzere istifalarını verdi. Kuvvet Komutanlığı niteliği taşımayan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel ise emeklilik tavrına katılmadı. Özel’in Genelkurmay Başkanı olması ihtimali yüksek görülüyor.

Gül-Erdoğan başbaşa görüştü

Ülkeyi şoka sokan olaylar dün öğlen saatlerinde Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılan üçlü zirveyle başladı. Yaklaşık bir saat süren zirvenin ardından Genelkurmay Başkanı Koşaner, Çankaya Köşkü’nden ayrıldı. Orgeneral Koşaner’in ayrılmasından sonra Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan yaklaşık 20 dakika başbaşa görüştü. Çankaya zirvesinden yaklaşık 6 buçuk saat sonra Genelkurmay Başkanı Koşaner ve kuvvet komutanlarının topluca emekliliklerini istediği haberi geldi. Kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesinde gelen bu haber, Ankara’da deprem etkisi yarattı.

‘Gördüğüm lüzum üzerine...’

Emeklilik talebini Başbakan Erdoğan’a sunan Koşaner’in “gördüğü lüzum” üzerine görevinden ayrıldığı belirtildi. Koşaner’le birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay’ın da emekliliklerini istediği bildirildi.

Koşaner 2 yıl erken bıraktı

Bu yıl 30 Ağustos’ta emekliye ayrılmaları beklenen 3 kuvvet komutanı görevi 1 ay erken bırakırken, geçen yıl Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenen Koşaner ise 2010’da üstlendiği görevi 2 yıl erken bırakmaya karar verdi. Genelkurmay kaynaklarına göre “gördüğü lüzum üzerine” açıklamasıyla istifa ettiği öğrenilen Org. Koşaner’in, Karargah’ta albay ve üst rütbeli subaylarla bir araya gelerek istifa ettiği açıkladığı öğrenildi. Geçen yılki Şura’da terfi ve atamalarda hükümetle ters düştüğü için Genelkurmay Başkanı olmayı kabul etmeyen ancak son dakikada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ikna edilen Koşaner’in, seçimin ardından Ak Parti’nin yeniden tek başına iktidara gelmesi halinde istifa edeceği dedikoduları basına da yansımıştı.

Bardak nasıl taştı?

Ergenekon soruşturmasıyla 2008 yılında TSK için başlayan sıkıntılı süreç, geçen yıl da Balyoz soruşturmasıyla derinleşti. Geçen yıl YAŞ toplantısında patlak veren krizin etkileri bu yıl da devam etti. Terfi ve tayinler ile emekliliğe sevk edilecekler konusunda hafta boyunca uzlaşma arayışı yaşandı. Başta Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner olmak üzere kuvvet komutanları, YAŞ’ta terfi ve ataması ele alınan komutanlarla ilgili kesinleşmiş bir yargı kararı olmadıkça TSK’daki teammüllerin hayata geçirilmesi gerektiği yönünde tutum belirliyordu. Bu noktada Köşk-Hükümet-TSK ilişkileri YAŞ’a sayılı günler kala iyice gerildi.

İnternet andıcı tak ettirdi

Salı günü Başbakan ve 3 bakanla Silvan zirvesine katılan Genelkurmay Başkanı, önceki gün Cumhurbaşkanı ve Başbakan’la ayrı ayrı görüşmeler yaptı. Genelkurmay Başkanı dün de Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile üçlü zirveye katıldı. Balyoz davasının sanığı olan 14’ü tutuklu 17 general ve amiralin emekliye sevk edilmesi ihtimaliyle tırmanan krizin peş peşe zirvelerde aşılamamasına ek olarak, son zirveden kısa bir süre sonra internet andıcı iddianamesinin kabul edilmesi ve aralarında YAŞ üyesi bir ordu komutanının da bulunduğu 7 general ve amiral için yakalama kararı talep edilmesi, TSK’nın komuta kademesinde bardağı taşıran son damla oldu.

43 muvazzaf general cezaevinde!

Ergenekon, Balyoz, Islak İmza, Poyrazköy, Fuhuş, Askeri Casusluk gibi davalardan tutuklu yargılanan ve cezaevlerinde bulunan TSK mensubu sayısı 423. Bunların 173’ü muvazzaf, 250’si ise emekli. Muvazzaflar arasında, 43 general ve amiral, 121 subay, 8 astsubay ve 1 uzman çavuş var. 250 emekli TSK mensubu arasında ise 76 general ve amiral, 163 subay, 10 astsubay ve 1 uzman çavuş yer alıyor. Dün mahkeme tarafından kabul edilen internet andıcı iddianamesi kapsamında da, 8’i general olmak üzere 22 TSK mensubu hakkında yakalama kararı çıkarılması talep edilmişti.

Haberin Devamı