Gazete Vatan Logo

YAŞ 1 Ağustos'ta toplanıyor

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, önümüzdeki hafta toplanacak olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısındaki vedasında, son dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik ‘maksatlı’ bir karalama kampanyası başlatıldığını, buna karşı TSK’nın kendi içinde gereken önlemleri alacağı mesajını vermesi bekleniyor.

Yüksek Askeri Şura’nın yıllık olağan toplantısı 1 Ağustos'ta başlıyor. Şura çalışmalarını 4 Ağustos'ta tamamlayacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda yapılacak toplantıya, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile TSK’daki orgeneral – oramiraller katılacak. Toplantıda, TSK’nın üst düzey komuta kademesini belirleyecek tayin ve terfiler ele alınırken, TSK’nın harbe hazırlık durumu ile iç ve dış tehdit değerlendirmesi yapılacak. Toplantıda ayrıca irticai faaliyetlere katıldığı belirlenen subay ve astsubayların ‘disiplinsizlik’ nedeniyle TSK ile ilişiği kesilecek.

YAŞ toplantı sonrasında Genelkurmay Başkanlığı koltuğunu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’a devretmesine kesin gözüyle bakılan Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın ise YAŞ üyelerine bir veda konuşması yapması bekleniyor. Orgeneral Büyükanıt’ın bu konuşmasında, son dönemde bazı basın yayın organları üzerinden TSK’ya yönelik maksatlı bir karalama kampanyası yürütüldüğünden yakınması bekleniyor. Bu kampanyanın sistematik hale gelebileceğine ilişkin endişesini dile getirmesi beklenen Orgeneral Büyükanıt’ın, TSK’nın ne tür bir saldırı ile karşı karşıya olduğunu bildiğini ve buna karşı kendi koruyacak tüm önlemleri alacağını söyleyeceği belirtiliyor. Orgeneral Büyükanıt’ın YAŞ’ın 3. gününde yapması beklenen konuşmasında, TSK’nın en büyük güvencesinin Türk milleti ile Türk yargısı olduğuna vurgu yapacağı da bildiriliyor.

-20 DOSYA GÜNDEMDE-
Toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üst düzey komuta kademesi yeniden şekillenirken, disiplinsizlikleri nedeniyle Ordu ile ilişiği kesilecek personelin dosyaları da ele alınacak. Alınan bilgiye göre, YAŞ toplantısında, 20 dolayında personelin dosyaları gündeme gelecek. TSK ile ilişiği kesilen subay ve astsubayların kesin sayısı ise YAŞ kararlarının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının ardından açıklanacak. İrticai faaliyetlere katıldığı gerekçesiyle TSK’dan atılacak personele ilişkin dosyalara diğer toplantılarda olduğu gibi hükümet kanadının şerh düşmesi bekleniyor.

-KOMUTA KADEMESİ-
Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Genelkurmay Başkanı şapkası ile son kez katılacağı toplantıda yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’a bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor. Orgeneral Büyükanıt yaş haddi nedeniyle emekli olurken, koltuğunu devralacak Orgeneral Başbuğ da, Büyükanıt gibi 2 yıl süreyle görev yapabilecek. Orgeneral Başbuğ da yaş haddi nedeniyle 2010 yılında emekli olacak. Orgeneral Başbuğ’un da iki yıl görev yapacak olması bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yapılacak atamayı daha da önemli kılıyor. Çünkü bu yılki Kara Kuvvetleri Komutanı, 2010 yılında Orgeneral Başbuğ’dan görev devralacak.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için ise iki aday bulunuyor: 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner. Askeri uzmanlara göre, bu yıl Orgeneral Başbuğ’dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın en güçlü adayı Orgeneral Işık Koşaner. Koşaner bu göreve atanır ise iki yıl kuvvet komutanlığı yaptıktan sonra 2010 yılında Genelkurmay Başkanı olacak. 4 yıl süreli Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna Orgeneral Koşaner de ancak 3 yıl süreyle oturabilecek. Yaş haddi nedeniyle Orgeneral Koşaner’in 2013 yılında görevi devretmesi gerekiyor.

Bu yıl Jandarma Genel Komutanı değişirken, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları ise bir yıl daha görevlerini sürdürecek.

-KARARGAH YENİLENECEK-
Orgeneral Başbuğ’un Genelkurmay Başkanı olması sonrasında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı yenilenecek. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da bu yıl karargahtan ayrılacak. 2005 yılında orgeneralliğe terfi eden Orgeneral Saygun, o tarihten bu yana karargah görevlerinde bulundu. Orgeneral Saygun için bu yıl kıta görevine çıkma sırası geldi. Saygun’un büyük bir olasılıkla İstanbul’daki 1. Ordu Komutanlığı’na getirilmesi bekleniyor. Orgeneral Saygun’dan boşalacak Genelkurmay 2. Başkanlığı koltuğuna ise bu yıl korgenerallikten orgeneralliğe terfi edecek yeni bir ismin getirilmesi bekleniyor.

Tıpkı Orgeneral Saygun gibi, kıta görevine çıkması gereken bir başka isim de Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak. 2005 yılında tümgeneral olan Çolak, o tarihten bu yana karargah görevlerinde bulundu. Tümgeneral Çolak’ın bu yıl kıta görevine gitmesi gerekiyor.

Bu yıl görev yerleri değişecek olan Genelkurmay Başkanlığı karargahının diğer komutanlarının başında Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Hasan Memişoğlu ile Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler bulunuyor. Her iki general bu yıl bir üst rütbeye terfi sırasında bulunuyorlar. Genelkurmay Başkanlığı Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu’nun da bu yıl kıta görevine çıkması gerekiyor
-TERFİ SIRASINDAKİLER:
Bu yılki YAŞ’ta durumları ele alınacak olan general ve amirallerin listesi ise şöyle:
KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI:
ORGENERALLER: M. Yaşar Büyükanıt (Genelkurmay Başkanı), M. İlker Başbuğ (Kara Kuvvetleri Komutanı), Sebahattin Işık Koşaner ( Jandarma Genel Komutanı), İsmail Koçman (1. Ordu Komutanı.)
KORGENERALLER: Abdullah Cahit Sarsılmaz (E.D.O.K. Muharebe ve Muharebe Destek Eğitim Komutanı- Temditli), Hayri Güner (2. Kolordu Komutanı- Temditli), Aslan Güner (4. Kolordu Komutanı), Hasan Memişoğlu ( Genelkurmay Personel Başkanı), Selahattin Uğurlu (Harp Akademileri Komutan Yardımcısı), Hayri Kıvrıkoğlu (Kıbrıs TBK Komutanı), Hüseyin Nusret Taşdeler (Genelkurmay Harekât Başkanı)
TÜMGENERALLER: Ümit Şahintürk ( Temditli), M.Cengiz Arslan (Temditli), Zekeriya Öztürk (Temditli), Emin Cihangir Akşit (Temditli), Sabri Demirezen (Temditli), Tevfik Özkılıç, Raif Akbaş, Mehmet Emin Alpman, Mehmet Taş, Mehmet Eröz, Tuncay Çakan, Yurdaer Olcan, Necmettin Baykul, Uğur Uzal, Adem Hududi, Orhan Özlü
TUĞGENERALLER: Münir Erten (Temditli), Atilla Gürdere (Temditli), H.Fehmi Canan (Temditli), Süha Tanyeri (Temditli), Levent Ertürk (Temditli), Ali Akdoğan (Temditli), Seyhan Ceyhan (Temditli), Ali Er (Temditli), A. Tamer Büyükkantarcıoğlu (Temditli), Veysi Sunal (Temditli), İsmail Ercan (Temditli), Naci Özdemir (Temditli), A. Şener Şengül (Temditli), Erdal Öztürk, Hüseyin Şentürk, Ferit Güler, F.Salih Tolungüç, Alpaslan Erdoğan, Bahadır Uçkan, İzzet Ocak, Ömer Paç, Sezai Bostancı, Bekir Memiş, Aydın Semerci, Tahsin Tank, Mehmet Daysal, Metin İyidil, Birol Erdem, Ünal Akbulut, U.Tarık Özkut, A.Kemal Emren, Muharrrem Yavaş, M.Tevfik Bedük, Atakan Altıparmak, Şahin Tarlan, Orhan Köprü
DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
KORAMİRALLER: Şevki Erdal Bucak (Güney Deniz Saha Komutanı)
TÜMAMİRALLER: Kadir Sağdıç (Temditli), Ali Deniz Kutluk (Temditli), Recep Bülent Bostanoğlu, Celal Parlakoğlu, Mehmet Tayfun Uraz
TUĞAMİRALLER: İbrahim Akın (Temditli), Serdar Dülger (Temditli), Deniz Dağlılar (Temditli), Ufuk Aslan (Temditli), Ramazan Cem Gürdeniz, Fikret Güneş, Ahmet Serdar Akınsel, Doğan Bozkurt, Hasan Uşaklıoğlu, Mustafa Hilmi Orhon
HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
KORGENERALLER: Bilgin Balanlı (1. Hava Kuvvet Komutanı-Temditli), Yılmaz Oğuz (NATO Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanı), Mehmet Yalçın Kaya (Hava Eğitim Komutanı)
TÜMGENERALLER: Osman Yıldırım (Temditli), Hikmet Çelik (Temditli), Abidin Ünal, Mehmet Veysi Ağar, Akın Öztürk, Şirin Ünal
TUĞGENERALLER: Hazan Küçükakyüz (Temditli), Muzaffer Karaca (Temditli), Ergin Ersoy (Temditli), Ali Yılmazer (Temditli), Mehmet Sanver, Atilla Gülan, Muzaffer Ok, Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Sinan Sanlı, N.Güngör Kurubaş, M. Yılmaz Erdoğan, Osman Aktaş
JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI:
KORGENERALLER: İbrahim Açıkmeşe (Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı)
TÜMGENERALLER: Osman Eker, Mehmet Tayfun Yıldız
TUĞGENERALLER: M. Cengiz Akın (Temditli), M. İhsan Batı (Temditli), Osman Baykurt (Temditli), M.Kemal Alataş, Faik Canbolat, Mehmet Çörten, Selahattin Yıldırım
GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ:
TUĞGENERALLER: İbrahim Somuncu (Temditli), Harun Tatar (Temditli), Ersoy Işık
TUĞAMİRAL: Cemil Turgut Tufan
ASKERİ YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ:
TUĞGENERAL : Hafzı Çubuklu

Haberin Devamı