Gazete Vatan Logo

Yarıyıl tatili için öneriler

Çocuğun yeni bir döneme daha başarılı başlaması için tatili iyi değerlendirmelisiniz!

Çocuk psikologları, çocuğun yeni bir döneme daha dikkatli, istikrarlı ve başarılı bir başlangıç yapması için yarıyıl tatilinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Cuma günü karneler alınıyor ve sömestr tatili başlıyor. Bazı ailelerin beklentileri karşılığını bulurken, bazıları ise beklemedikleri karne notları ile karşılaşabilir. Uzmanlara göre, “neden olmadı” diye dert yanmak veya “notlar çok iyi' diyerek rahatlamak yerine, çocuğun yarıyıl tatilini verimli şekilde geçirmesi için plan yapmakta fayda var.

Yarıyıl tatilinin çocuğun yeni bir döneme daha iyi başlaması için bir şans olduğunu belirten Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Özge Merve Türk, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Anne-babalara, “Bu süreçte en başta kendi tutum ve davranışlarınızı değerlendirmelisiniz” diye seslenen Türk, ebeveyn davranışlarının çocuk psikolojine etkisi hakkında şunları söyledi:

TATİLDE ÇOCUKLA ZAMAN GEÇİRİN

“Tutum ve davranışlarınızın, çocuğunuzun psikolojisini desteklemede ve size karşı güveninin oluşmasında önemli bir etkisi olduğunu unutmayın. Çocuğunuz ile oyun oynayın; çünkü oyun çocuğunuz ile aranızdaki iletişimin temel taşıdır. Birlikte vakit geçirebileceğiniz sinema, tiyatro, yemek gibi etkinlikler planlayabilirsiniz. Arkadaşlarıyla vakit geçirebileceği etkinlikler organize edebilirsiniz. Çocuğunuzun tatilde arkadaşlarıyla eğlenceli zaman geçirmesi motivasyonunun artması için çok önemlidir.”

SPORA VE SANATSAL FAALİYETLERE YÖNLENDİRİN

Çocuğu spor ve sanatsal faaliyetlere yönlendirmenin önemli olduğunu vurgulayan Psikolog Türk, “Çocuğunuza gerekirse verimli ders çalışma teknikleri konusunda yardımcı olmalı, programlanma konusunda destek vermelisiniz" dedi ve diğer önerilerini şöyle sıraladı:

ONU ÖVÜN VE GÜVENİNİZİ BELLİ EDİN

"Çocuğun karnesindeki iyi notları ve dersleri için harcadığı çabayı övün, ona olan güveninizi belirtin. Ebeveyni tarafından onaylanan, desteklenen çocuk daha çabalı ve başarılı olmaya gayret gösterecektir.

ARKADAŞLARIYLA VEYA KARDEŞLERİYLE KIYASLAMAYIN

Her çocuk fiziksel, sosyal, zihinsel gelişimi ile ayrı bir bireydir. Çocuktan beklentinizin bu yönde olması gerekmektedir. Bunun için asla kardeş ya da arkadaşları ile onu kıyaslamayın.

DERSLERİNİ OYUN EŞLİĞİNDE YAPIN

Ebeveynler evde öğretmen rolünü oynamaya çalışmamalıdırlar. Anne babalar çocuğa bilgileri rol yaparak, anlatabilir, ondaki araştırmaya olan merakı ve zevki ortaya çıkarabilir, bu şekilde ders çalışmaya teşvik edebilir ve yardımcı olabilirler.

DOĞRU BİR PLANLAMA YAPIN

Çocuğunuzun karnesinde zayıfların olmasını, kişiliğinin ve zekâsının göstergesi olarak değerlendirmeniz son derece yanlıştır. Başarısızlığa üzülmek ve çocuğunuzu da üzmek yerine, onunla birlikte neler yapabileceklerinizi konuşun.

TEHDİTKÂR OLMAYIN

Sürekli ders çalışmaya zorlayan, sık sık okulu ziyaret eden, şikâyet eden, eleştiren, başarı endişesi yüksek ebeveynler, çocuğun da başarılı olma konusundaki endişesini tetiklerler ve çocuk bu endişe nedeniyle başarısız olabilir. Bunun için asla tehditkâr tutumlar sergilemeyin.

İKİNCİ DÖNEM DAHA İYİ OLACAK MESAJI VERİN

Çocuğunuz ile başarısızlığının nedenlerinin neler olabileceğini paylaşmalı ve çözümleri beraberce düşünmelisiniz. Mutlaka onu anladığınızı göstermelisiniz. Karne üzerinden çocuğunuzu tehdit etmek ve azarlamak yerine; ikinci dönem 'daha iyi nasıl olunabileceği' üzerine konuşmalısınız. Bu tutumunuz, çocuğu psikolojik olarak destekler ve size güvenerek iletişiminizin de güçlenmesini sağlar.”

Haberin Devamı