Gazete Vatan Logo

Yarım saatlik ömrümüz kalmış

ABD'li astrofizikçiler 4.5 milyar yaşındaki dünyanın yaşam saatini kurdu. Şu an saat 4.30... Yarım saat sonra ise dünyada canlı hayatı bitecek!

Washington Üniversitesi'nden iki bilimadamı, dünyanın yaşam süresini saat üstünde gösterdi. Astrofizikçi Donald Brovralee ve Peter Ward'ın hazırladığı "Dünyanın Yaşam ve Ölümü" adıyla kitaplaştırılan çalışmaya göre, 4.5 milyar yaşındaki dünyanın doğum saati 01.00 olarak gösteriliyor. Yaşam saatinde her saat bir milyar yıla denk geliyor. Bu saatte dünyada hayat, mikroorganizmalar düzeyinde başlıyor. Saat 02.00'den sonra ise oksijen atmosfere yayılarak daha gelişmiş yaşam türlerinin ortaya çıkmasına olanak sağlıyor. Bitkiler, hayvanlar ve dolayısıyla insanlar ise saat 04.00'de yeryüzündeki yerlerini alıyorlar.

Güneş kavuracak
Dünyanın yaşam saati şu anda sabaha karşı saat 4.30'u gösteriyor. Saat 05.00'i vurduğunda yani 500 milyon yıl yerzündeki bitki, hayvan türleri ve insanlık yok olacak. Saat 08.00'de ise okyanuslar buharlaşacak. Saat öğlen 12.00 olduğunda ise dünya tamamen yok olacak. Yani 7.5 milyar yıl sonra...
Bilim adamlarına göre, zaman geçtikçe daha fazla ısı yayan güneşin dünyayı kavurma süreci yani yokoluş süreci şimdiden başladı. Isı artıkça da hızlanarak devam edecek. Güneş ısısını artırdıkça önce Merkür ve Venüs'ü ısıtıp yok edecek. Daha sonra ise dünyayı ısıtacak.

Deniz buharlaşacak
Karada yaşayan canlılar, hayatta kalabilmek için okyanuslara sığınmaya başlayacak fakat sular da çok ısınmaya başlayınca, bu ortamda memelilerin yaşamasına olanak sağlamayacak. Sadece tek hücreli mikro organizmalar okyanusta yaşamlarını sürdürebilecek. Bunlar da denizlerde 4 milyar yıl hayatta kalabilecekler çünkü saat 8'de okyanuslar da artık ısıya dayanamayacak ve buharlaşarak uzaya karışacak.

Haberin Devamı