Gazete Vatan Logo

Yarım asrı aşan destek

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’ne özel avantajlı kredi kampanyası başlatan Şekerbank, çiftçilere tarımsal ihtiyaçları için uygun faiz oranları ve 18 aya varan vadelerle, masrafsız finansman desteği sunuyor. Banka, parçalı tarım arazilerini de 5 yıl vadeyle birleştiriyor.

Yarım asrı aşan destek

Bundan 65 yıl önce Anadolu’daki binlerce üreticinin küçük birikimleriyle kurulmuş bir banka olarak, çiftçilerin ihtiyaçlarını iyi anlayıp onlara özel çözümler geliştirdiklerini belirten Şekerbank Tarım ve Bireysel Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, “Kuruluş misyonumuz olan tarımsal üretimi ve kırsal kalkınmayı destekleme hedefi çerçevesinde, nesillerdir Türkiye’nin dört bir yanında çiftçi ailelerin üretimini destekliyoruz. Anadolu bankacılığı misyonumuz doğrultusunda, üretim dinamiği üzerine şekillenen bir ekonomik büyümenin sağlanması ve kırsal hayatın devamlılığı için sürdürülebilir tarımın finansmanındaki köklü liderliğimizi geleceğe taşıyoruz” dedi.

Kuruluş amacı tarım

Kuruluş amacı tarımın finansmanı olan bir banka olarak bugün, çoğunluğu küçük üreticiler olmak üzere Türkiye genelinde ulaştıkları 350 bine yaklaşan çiftçi müşterine hizmet verdiklerinin altını çizen Ertürk, “Birçoğu ziraat mühendisi olan veya yöresini çok iyi bilen 250’ye yakın tarım bankacılığı müşteri temsilcisi ile çiftçilerimizi köy kahvelerinde, tarlalarında ziyaret ediyor; onlara tarımsal verimi artıracak çözümler sunuyoruz. Hedeflerimizi belirlerken, tarımda kırsal kesimin yani özellikle küçük üreticinin finansmanına öncelik tanıyoruz. Bu doğrultuda kırsal kesimin üretimine devam edebilmesi ve desteklenmesi amacıyla yöntemler geliştiriyor, değişen koşullar karşısında üreticinin korunması ve varlığını sürdürebilmesi için ürün ve uygulamalar sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Yüzde 100 finansman

Şekerbank’ın ‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’ ile sektöre önemli bir dinamizm kattıklarını belirten Gökhan Ertürk, “Aile Çiftçiliği Bankacılığı bünyesinde, çiftçi ailelerimizin enerji verimliliği yatırımlarını artırarak tasarruf etmelerine de katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji maliyetlerinin düşürülmesine ve tasarruf sağlanmasına yönelik geliştirdiğimiz Tarımsal EKOkredi ürünümüz ile çiftçi ailelerine modern sulama projelerinin yüzde 100’ünü finanse etme imkânı sunuyoruz. Böylelikle çiftçilerimiz, seraların yalıtımı, özellikle jeotermal kaynaklarla ısıtılan sera yapımı, sulama kuyuları için güneş panellerinin kurulması ve su tasarrufu için modern sulama sistemleri gibi yatırımlarını yine 5 yıl vade, hasatta ödeme imkanı ve sabit faiz oranı ile gerçekleştirebiliyor. Üstelik sera ve güneş enerjisi için projenin toplam bedelinin yüzde 75’ini kredilendirirken, sulama ekipmanları kredilerinde projenin tamamını finanse ediyoruz. Damla sulama yöntemleri ile toprağın randımanı yüzde 60’tan yüzde 90’a çıkıyor” dedi.
Parçalı tarım arazileri 5 yıl vadeyle birleşiyor
Aile Çiftçiliği Bankacılığı kapsamında sundukları ürün ve çözümler hakkında bilgi veren Gökhan Ertürk tarım arazilerinin miras yoluyla bölünerek küçülmesi ve çok parçalı arazi yapısından kaynaklanan verimsiz tarım sorunlarına çözüm olarak, miras hukukundan kaynaklı arazi bölünmelerinin önüne geçmeyi hedefleyen yasal düzenleme doğrultusunda ‘Tarla Büyütme Kredisi’ ürününü geliştirdiklerini belirtti. Ertürk; “Ülke tarımında yeni bir dönemi başlatan ve çok önemli bir adım olan söz konusu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, hissedarların veya mirasçıların aralarında anlaşıp, aile ortaklığı ya da şirket kurarak topraklarını bölmeden tarımsal üretimi sürdürüp gelirlerini hisseleri oranında paylaşabilmeleri mümkün kılındı. İlgili düzenleme, yeterli finansal gücü olmadığı hallerde araziyi alan çiftçiye kredi desteği imkânı da sağlıyor. ‘Tarla Büyütme Kredisi’ ile
5 yıl vade, hasatta ödeme imkanı ve sabit faiz oranı ile tarım arazisinin ekspertiz değerinin yüzde 75’ini finanse ediyoruz. Ayrıca kendi tarlasına sınır olan tarlayı satın almak isteyen üreticilere de finansman konusunda ek kolaylıklar sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kırsal kalkınma projelerine 5 yıla varan vadeler
Kırsal alanda yeni yatırımlar için önemli bir finansman açığı bulunduğuna değinen Gökhan Ertürk, bu alanda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sunduğu önemli çözümler ve çeşitli hibe programları bulunduğunu kaydetti. Banka olarak ‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’ kapsamında hibe dışı projelere de finansman sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Ertürk, “Besicilikten süt hayvancılığına, kümes hayvancılığından meyveciliğe uzanan tüm kırsal yatırım projelerini 5 yıla varan vadelerle, Kırsal Kalkınmaya Destek Kredisi ile finanse ediyoruz” dedi.
MASRAFSIZ FİNANSMAN
Geleneksel hale getirdikleri Dünya Çiftçiler Günü’ne özel kampanyalarını bu yıl da sunduklarını hatırlatan Gökhan Ertürk şöyle devam etti: “Üreticilerin tarımsal ihtiyaçlarını uygun faiz ve ödeme koşullarıyla finanse etmeye devam ediyoruz. Çiftçilerimize, 18 aya varan vadelerle, masrafsız finansman olanağı sağlıyoruz. Kampanyamız ile çiftçilerimizin Çiftçiler Günü’nü kutluyoruz.”
Bağ-Kur borçları hasata kaldı
Çiftçiler için ‘Çiftçi Bağ-Kur’ ürünlerinin bulunduğunu belirten Gökhan Ertürk, “Çiftçilerin, prim borçları aylık olarak banka tarafından ödenirken, üreticilerin borçlarını yılda bir kez hasat zamanı ödeyebilmelerine imkân sağlamaktayız” şeklinde konuştu.
Hayvancılığa özel işletme kredisi
Üreticilerin yatırım ihtiyaçlarını ve işletme giderlerini karşılamaya yönelik 5 yıla varan vade
ve yılda bir ödeme imkânı ile üreticilere finansman sunduklarına da değinen Gökhan Ertürk, hayvan üreticilerine, hayvan alımı, yeni tesis kurulumu ve mevcut tesislerin modernize edilmesi için büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanları yetiştiriciliğine yönelik ‘Hayvancılık Yatırım ve İşletme Kredileri’ ürünleri sunduklarını kaydetti.
Yerel kültür yok olmasın
Üretimin sürdürülebilirliği için çiftçiler toprağını, köyünü bırakıp gitmesin diye Türkiye’de ve dünyada bir ilk olarak ‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’nı başlattıklarını hatırlatan Gökhan Ertürk, proje ile küçük arazilerin birleştirilmesini sağlamayı, tarımsal üretimde verimliliği artırmayı, kolektif tarımı özendirmeyi ve yerel kültürün yok olmasını önlemeyi amaçladıklarını vurguladı.
Ertürk, 3 yılda yaklaşık 93 bin çiftçi ailesine ulaşarak 6.2 milyar TL finansman desteği sağladıklarını kaydetti.
Ekipman bir göç nedeni
Çiftçi ailelerin kırsaldan kente göçüne neden olan gelir düşüklüğünün bir sebebinin de modern tarım tekniklerinin uygulanmamasının oluşturduğunun altını çizen Gökhan Ertürk, “Çiftçiler, alacakları tarımsal ekipmanın fatura ya da kasko değerinin yüzde 75’ini uzun vadeli kredi seçeneğiyle finanse edebiliyor” dedi.

Haberin Devamı