Gazete Vatan Logo

Yarı yıl tatilinde kriz fırsatı

Fiyatlar yüzde 40 geriledi Prag 89, Antalya 69 euroya düştü

Ekonomik kriz nedeniyle sektörde yüzde 50’ye varan gerilemeyi aşmaya çalışan turizm sektörü yurtdışında fiyatlarını yüzde 40’a varan oranda düşürdü. Daha önce 299 euroya satılan Prag 89 euroya kadar gerilerken uçak firmalarından alınan yüzde 20’lik indirimler tur fiyatlarına yansıtıldı

Kurban Bayramı ve yılbaşında istediği talebi yakalayamayan turizmci, sömestir dönemine fiyatlarını yüzde 40’a varan oranda düşürerek giriyor. Ekonomik kriz nedeniyle sektörde yaşanan yüzde 50’ye yakın daralmayı fiyat indirimiyle aşmaya çalışan turizm sektörü, 25 Ocak -8 Şubat tarihleri arasındaki sömestir döneminde yurtdışında 89 eurodan başlayan fiyatlarla çocuklarına ’karne hediyesi’ vermek isteyen ebeveynlerin peşine düştü. Yurtdışında daha önce 199 euro düzeyinde olan Prag turu 89 euroya gerilerken Antalya’da 5 gece 6 günlük tatiller 99 eurodan satışa sunuluyor. Termal ve SPA programlarında ise müşteriyi cezbetmek için ücretsiz ulaşım imkanı veriliyor.

Tüketici çekiniyor

Etstur Yurtdışı Turlar Müdürü İbrahim Cenk Okumuş, tur taleplerinin geçen yılki sömestir dönemine göre düşüş gösterdiğini belirterek, “İstediğimiz gibi hareket yok. Geçen yıllara nazaran talep az. Biz de çalıştığımız tesislerin düşen fiyatlarını tüketicilere yansıtarak en hesaplı fiyatlarla program hazırladık. 99 euroya Kahire, 89 euroya Prag turu satıyoruz. Daha önce 5 yıldızlı otel için 299 euroya sattığımız Prag’ı şu anda 199 euroya, 199 euroya sattığımız 3 yıldızlı oteli şu anda 89 euroya sunuyoruz. Arzı da kısıtlı tuttuk” dedi.

Herkesin ucuz fiyatlara rağmen çekindiğine dikkat çeken Okumuş, “Belki de bahar aylarını bekliyor insanlar. Çünkü ilginçtir, bizim bahar ayında yaptığımız Sicilya turu yaklaşık 15 gündür satışta, kontenjanlarının yarısı doldu. Anladığım kadarıyla herkes en hesaplı ve ilginç seçeneğin peşinde koşuyor” diye konuştu.

Baharda % 10 indirim

Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar ise geçen yılın aynı dönemine göre yurtdışı tur pazarında yüzde 50’ye varan bir daralma olduğunu söyledi. Prontotour’da bu daralmanın yüzde 20 düzeyinde kaldığını aktaran Özkar, yurtdışı tur paketlerinde, bazı otobüs, otel ve uçak firmalarından aldıkları yüzde 20’lere varan indirimleri fiyatlara yansıttıklarını açıkladı.

Özkar, “Ayrıca, fiyat politikalarımızda uçak firmalarının uygulamış oldukları tarzda bir sisteme geçtik, onların fiyat tarifeleri gibi yaptık. Örneğin bugün bizden 1 haftalık Mısır turu 49 eurodan başlayan fiyatlarla satın alınabiliyor. Ama uçak yüzde 10 doluluğa ulaştığında fiyat 79 euro, yüzde 12 dolulukta 99 euro, yüzde 20 doluluktan itibaren 129 euro, yüzde 35 doluluktan itibaren 149 euro ve son yüzde 10’luk kısım 199 eurodan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor” açıklamasını yaptı. Sarp Özkar, vatandaşlara bu dönem yurtdışı turunun yüzde 10’luk kısmının, bahar aylarında çıkılacak turda indirim olarak uygulanması gibi çeşitli promosyonlara da başladıklarını kaydetti.

Uludağ’a ve termal otellere ücretsiz ulaşım sunuluyor (euro)

Mısır (İskenderiye-Kahire-S.E. Sheikh 7 gün) 49

Mısır (4 gece) 99

Prag: (4 gün) 89

Bulgaristan (7 gece) 159

Budapeşte-Viyana-Prag ( 3 gece) 299

Roma-Barcelona-Madrid-Lizbon (3 gece) 399

Rusya (5 gün) 629

Venedik-Floransa-Roma(7 gece) 599

İtalya’da kayak (7 gece) 799

Uludağ (günlük) 170 TL

Antalya (4 gece-5 gece) 69-99

* Uludağ’da ücretsiz ulaşım, yüzde 15-20 indirim var.

* Termal otellerde ücretsiz ulaşım ve 7 kal 5 öde, 5 kal 4 öde fırsatları sunuluyor.

EasyJet erken rezervasyona yüzde 25 indirim yapıyor

EasyJet, 1 Mart ile 30 Haziran arasında her güzergahtaki bilet fiyatlarında yüzde 25 indirim uygulayacak. Yolcuların kampanyadan yararlanabilmek için bu geceyarısına kadar ’www.easyjet.com’ adresinden indirimli bilet rezervasyonlarını yaptırmaları gerekiyor. Kampanya, EasyJet’in İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Londra Luton, Londra Gatwick, İsviçre Basel’e, Londra Gatwick Havaalanı’ndan Muğla Dalaman’a uçuşlar için de geçerli olacak. Kampanyaya destek için EasyJet’in araç kiralama ortağı Europecar, 1 Mart-30 Haziran dönemi için yapılan tüm kiralamalarda ücretsiz model yükseltme fırsatı sunacak. EasyHotels ise 31 Ekim 2009’a kadar Avrupa’daki 15 bini aşkın konaklama seçenekleri için oda fiyatlarında yüzde 75’e varan indirim uygulaması ile katkı sağlayacak.


Haberin Devamı