Gazete Vatan Logo

Yargıya çeki düzen

Başbakan Davutoğlu, gelecek dönemde yargıda yapılacak bazı yenilikleri anlattı: “Hakim ve savcı açığı kapatılacak. Yeni adliyeler yapılacak. Davalara türlerine göre süre kısıtlaması getirilecek”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü’nde Yeni Yargı Reformu Stratejisi’ni tanıttı. Davutoğlu, özetle şu yeni düzenlemeleri anlattı:
Noterlere yargı işi
- Hukuk kliniği kavramını yerleştireceğiz. Üniversiteler ile hukuk sistemi içinde bir irtibat sağlanacak. Bu yolla hukuk öğrencileri, gönüllü olarak vatandaşlarımıza hizmet sunacaklar.
- Noterlere, bazı çekişmesiz yargı işleri vererek, yargı işlerini hafifleteceğiz. Noter huzurunda iki taraf görüşlerini ifade etse, uzlaşma sağlansa mahkemelerdeki yükler azaltılacak.
- Bilirkişi müessesinde reforma gidiyoruz. Yeni bir kurumsal yapılanmaya gideceğiz. Denetim sistemi kuracağız.
- İl merkezleri olmak üzere, büyük ilçelerde, yeni bir kampanyayla adalet saraylarını güçlendireceğiz.
Kenan Evren örneği!
- UYAP kapsamında kullanılan sesli görüntülü sistem daha da genişletilecek. Geniş kapsam iletişim ağı kurulacak. Bir hasta yatağında ifadeye çağırılıyor, bir mahkum oradan devredilmesi bile bir sürü güvenlik problemi. 12 Eylül davasında da görüldüğü gibi, mahkemeye gitmesi zor olan kişiler bu sistem ile duruşmalara katılabilecek.
- İstinaf mahkemelerini hayata geçiyoruz. Yüksek mahkemedeki iş yükünü azaltacağız.
- Adliyede vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırıyoruz. Danışma masaları kurarak kolaylaştıracağız.
- Hakim ve savcı açığını kapatacağız.
Her eşyaya haciz yok
- Ailelerin mağdur edilmemesi için lüzumlu eşyaların haczini yasakladık. Haczedilen malların gerçek değerinin altında satılmaması için ihalelere elektronik teklif imkanı getirdik. O mallar, ayarlanmış satışlarla el değiştiremeyecek.
- İdeal yargılama sürelerini belirliyoruz. Beni en fazla heyecanlandıranlardan bir madde bu oldu. Geç gelen adalet adalet değildir. Her bir dava için, dava türü için bir ideal yargılama süresi belirleyeceğiz. Sürekli ertelenen davalar, üç yıl beş yıl... Zaman aşımının önüne geçmesi için, makul sürede sonuçlanması için ortalama görülme süreleri belirlenecek. Bu yargı sistemi için bir devrim.”
Bireysel başvuruya filtre!
“Düşünün ki Anayasa Mahkemesi’ne 30 bini aşkın bireysel başvuru var. Kapasitesi belli. İlk aşamalarda halledilebilecek konular bile AYM’ye götürülüyor. Gerçek işlevini yapamaz hale geliyor. AYM, kendi başına ihtiyaçlarını tespit eder ve ona göre tedbirler alır. Bir tür filtreleme, bir süzgeç mekanizmasıyla kendi içinde kurduğu bir mekanizma söz konusu. Bir filtreleme gibi tedbirler AYM’nin kendi içinde yapılacak.”
Şiddete uğrayana istihdam
Mağdur haklarını güçlendiriyoruz. Aile içi şiddet mağdurları gerekiyorsa kamuda istihdam edilecek. Ağır şiddet suçuyla mağdur edilmiş, tazmin edilmiş bir durumla karşı karşıya kalmış mağdur, devlet bunu yapacak, rücuyu da ödetecek. Ağır şiddet nedeniyle sağlığını kaybedenlerin sağlık hizmetlerini devlet karşılayacak. Psikolojik travma yaşamış, mağdur sağlık hizmetleri karşılanacak.

Haberin Devamı