Gazete Vatan Logo

Yargıtay: O bilgi hâlâ sırdı

CHP İstanbul Milletvekili Berberoğlu’nun cezasıyla ilgili gerekçede, Suriye’ye gizli giden MİT tır’larıyla ilgili daha önce haberler çıkmış olsa da ‘devlet sırrı’ niteliği sürerken söz konusu haberin yapıldığı belirtildi

Yargıtay: O bilgi hâlâ sırdı

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin, CHP’li Enis Berberoğlu’na, durdurulan MİT tır’ları görüntülerini eski Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a ilettiği iddiasıyla yargılandığı davada verilen 5 yıl hapis cezasının onanmasına ilişkin kararının gerekçesini tamamladı. Suriye’ye gizli görevle giden MİT tır’larıyla ilgili sırrın kamuoyunda bilinen şey haline geldiği yönündeki savunmaya itibar edilemeyeceği, söz konusu bilgilerin ‘sır’ niteliğinin kaybolmadığı anlatılan gerekçede, özetle şu tespitler yer aldı:

Devletlerin, milli menfaatlerini koruma adına ülke sınırları içinde veya dışında niteliği itibarıyla devlet sırrı mahiyetinde olan faaliyetleri olabilir. Bu bilgilerin temini ve/veya açıklanmasının, doğrudan milli savunmayı ve ülkenin siyasal menfaatlerini hedef aldığından da kuşku duymamak gerekir. Bu itibarla yerel mahkemenin haberlere konu yapılan bilgi ve belgenin niteliği itibarıyla devlet sırrı olarak kabulünde bir isabetsizlik yoktur.

‘Tehdit sürüyordu’

Milli güvenlik bağlamında ciddi bir tehdit süreci devam etmekteyken yapılan haber suretiyle açıklanan, daha evvel açıklanmamış bölümleri ve içeriği itibarıyla devletin güvenliği ve siyasal yararlarını koruma kabiliyetini haiz olan bilgilerin halen ‘sır’ vasfını muhafaza ettiğinin kabulünde bir isabetsizlik bulunmamaktadır. Devletler de insanlar gibi hayatiyetlerine yönelik saldırı ve tehditler karşısında meşru savunma durumunda kalabilirler. Suriye’de gerçekleşen iç savaş nedeniyle sınır komşusu olan ülkemize yönelik açık ve yakın tehdidin gerçekleşmesinden önce meşru savunma durumunda kalan devletin, yetkili organları marifetiyle halin gereklerine uygun, orantılı ve önleyici tedbirleri almak hakkına sahip olduğuna kuşku duymamak gerekir.

Haberin Devamı