Gazete Vatan Logo

Yargıtay'dan töre ve namus cinayeti kriteri!

Aile ve aşiret kararı varsa töre cinayeti

Yargıtay'dan töre ve namus cinayeti kriteri!

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, baktığı bir davada “töre” ve “namus” cinayetleri arasına ayrım koyarak namus gerekçesiyle işlenen cinayetlerde faillere yüksek ceza indirimleri yapılmasının önünü açtı...

Erzincan’da askere giden bir genç, döndüğünde başkasıyla nişanlandığını öğrendiği eski sözlüsüyle görüşmeye devam etti. Yeni nişanlı Caner E. olayı öğrenince eski sözlü Gökhan A’yı öldürdü. Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi, Caner E.’ye kasten öldürme suçundan müebbet hapis verdi. Mahkeme, sanığın cezasını, haksız tahrik ve takdiri indirim nedenlerini uygulayarak 20 yıla indirdi.

Yoksa ‘namus’ cinayeti

Ancak kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi sanığın eylemini, ”töre ve namusunu kurtarmak saikiyle gerçekleştirdiğine” karar vererek mahkeme kararını bozdu. TCK’nın kasten öldürme suçunun töre saikiyle işlenmesi halinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verileceğine ilişkin 82/1-k maddesinden hüküm kurulması gerektiğine karar verdi. Daire, öldürülen gencin haksız eylem oluşturacak bir söz ve davranışı olmadığı halde haksız tahrik indirimi yapılmasını da bozma nedeni saydı. Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi, Daire’nin bozma kararına uyarak, sanığın 82/1-k maddesi gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Bu da indirim nedenleri uygulanarak, müebbete çevrildi. Bu kararın da temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkeme kararını onadı.

Yargıtaydan töre ve namus cinayeti kriteri

Fakat Yargıtay Başsavcılığı, Daire kararının kaldırılması istemiyle itirazda bulundu. Başsavcılığın çok tartışılıcak itirazında şu görüşler savunuldu: “Töre saikiyle işlenen suçlar, bireysel bir tepkiden ziyade, aile fertlerinin çoğu kez de aşiret üyeleri gibi geniş bir insan kitlesinin karar sürecine dahil olmasını gerektirir. Öldürme suçunun töre saikiyle işlenmiş kabul edilebilmesi için fiille mağdur arasında bir akrabalık ilişkisi bulunması yasal bir zorunluluk olmasa da töre saikiyle öldürme fiilleri genellikle geniş aile yapısı içinde aile bireylerine karşı işlenmektedir. Yapılan araştırmalarda da toplumda namus cinayetleri daha ziyade bireysel bir eylem olarak değerlendirilmekte, töre ile veya herhangi bir bölge ile ilişkilendirilmemektedir. Ahlak ve namus güdüsüyle işlenen bazı öldürme fiilerinin töre saikiyle adam öldürmek suçunu oluşturabileceği, o nedenle her somut olay bakımından ayrı değerlendirme yapılması gerekmektedir.” Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Başsavcılığın itirazını kabul ederek, Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin onama kararını kaldırdı, Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bozdu.

Haberin Devamı