Gazete Vatan Logo

Yargıtay bunu önemsemeli

Erhan Tuncel hakkında verilen beraat kararından sonra önemli bir beyan olduğunu niteledi

Dink avukatı Cem Halavurt Yasin Hayal’in cezaevi beyanları için mahkemenin Erhan Tuncel hakkında verdiği beraat kararından sonra önemli bir beyan olduğunu niteledi.

Dink avukatı Cem Halavurt Yasin Hayal’in cezaevi beyanları için mahkemenin Erhan Tuncel hakkında verdiği beraat kararından sonra önemli bir beyan olduğunu niteledi: “Erhan Tuncel’in, Yasin Hayal üzerinde cinayetin organize edilmesi konusunda ciddi bir etkisi var. Erhan’la tanıştıktan sonra Yasin Hayal’de ciddi ve gözle görülür bir değişiklik oluyor. Mahkemenin Erhan’la ilgili vermiş olduğu beraat kararını değerlendirecek olan Yargıtay’ın bu beyanları da gözden geçirmesi gerecek. Erhan Tuncel zaten Mc Donalds bombalamasında iştirakten ceza aldı. Dolayısıyla o eylemden sonra daha büyük bir eylem hazırlığı yapıyorlar. Bu tanık beyanlarıyla da desteklendi. Tüm bu süreç boyunca Erhan’ın ciddi yönlendirmesi var. Ancak Mahkeme bunu görmedi, göremedi. Yasin’in söyledikleri bir kez daha ciddiye alınmalı. Dolayısıyla Yargıtay’ın vereceği karar öncesi bu beyanların bir kez daha vurgulanması yerinde olmuş.”

2 soruşurma sürüyor

Cinayetin olduğu dönem tek bir soruşurmanın olduğunu belirten Halavurt, şunları söyledi: “Delillere ulaşlınca dava açıldı. Ancak başa kişilere de ulaşılabilir diye bir soruşturma devam etti. Hala da devam ediyor. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kamu görevlileriyle ilgili olan soruşurmayı Trabzon’a göndermiş orası bunu görevi ihmal suçudur diyerek soruşurmaya izin vermemişi ve dosya kapanmışı. Onun dışında AİHM kararından sonra biz avukatların kamu görevlileri hakkında bulunduğumuz suç duyurumuz var. TCK 83. madde olan iştirakten ve örgüt üyeliği kapsamında suç duyurusunda bulunduk. O soruşturma da halen devam ediyor.”

HAYAL’İN AVUKATI SALMAN:

Yasin’in bu sözleri delil olamaz

Yasin Hayal’in avukatı Eda Salman, bu açıklamaların delil olamayacağı görüşünü savundu: “Yasin’in söylediği sözler tek başına delil olarak kabul edilemez. Beyan ve söz olarak kalır sadece. Somut bir delili yok. Zaten mahkeme de o yüzden bu ifadelere itibar etmeden karar vermek zorunda kaldı. Ceza yargılamasının gereği budur. Somut delil gereklidir. Beyanla suç isnat edilemez. Yasin’in tek zayıf noktası söyledikleriyle ilgili somut bir şey ortaya koyamaması. Ama tabii savcının takdiridir. Tekrardan bir soruşturma başlatılabilir. O dönemde orada kimler vardı, tekrar çağırılabilir. Teşhis yaptırılabilir. Yasin bugün söylediklerini zaten daha önce de üstü kapalı söylemişti. Ama bu ifadelerini destekleyecek kuvvetli deliller ortaya çıkmazsa söyledikleri söz olarak kalır.”

Erhan Tuncel jandarmanın da muhbiriymiş

Özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink cinayetine ilişkin davada verdiği kararın gerekçesinde sürpriz bir tespit yer aldı. Mahkemenin gerekçeli kararında, Dink cinayetinin başından beri emniyet haber elemanı olduğu kesin olarak bilinen ve cinayetin azmettiricisi olarak yargılanan Erhan Tuncel’in aynı zamanda jandarmanın da haber elemanı olduğu ve Dink cinayetini bilgi notu olarak jandarmaya bildirdiği belirtildi. Mahkeme, bu bilgileri dosyadaki hangi bilgi ve belgelere dayandırdığını ise açıklamadı. Dink cinayeti davasının başından beri emniyet haber elemanı olduğu bilinen Erhan Tuncel’in aynı zamanda jandarmaya da çalıştığı iddiaları hep vardı. Ancak bunu doğrulayacak bir ifade veya belge dosyaya sunulamamıştı.

Haberin Devamı