Gazete Vatan Logo

Yargı dernekleri parti gibi!

HSYK’ya seçilecek 16 kişi için yarış genel seçim havasında yürüyor, dernekler parti gibi çalışıyor

Demokrat Yargı, 6 adayını ve vaatlerini açıkladı. YARSAV ise aday olacaklara çağrı yaparak görüşlerini bildirmelerini istedi.

Anayasa değişikliğinin referandumla kabul edilmesinin ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na yerel mahkeme hakim ve savcılarının seçeceği toplam 16 üyelik için kıran kırana yarış yaşanıyor. Yargıda örgütlü iki dernekten biri olan Demokrat Yargı, 6 adayını vaatleriyle birlikte açıklarken, YARSAV, adaylardan görüşlerini kendilerine bildirmelerini istedi. Seçimin iki derneğin adayları arasında geçmesi ihtimali, yargıda bölünmüş bir tabloyu da ortaya çıkardı.
Demokrat Yargı’dan yapılan açıklamada, mevcut HSYK’nın demokratik meşruiyete aykırı olduğu savunuldu ve HSYK’nın, “hâkim ve savcıları, ailelerini, halkı mağdur ettiği için tarihin karanlık sayfalarındaki yerini aldığı” iddia edildi. Yeni HSYK’nın yasamaya yönelik bir “yasama lobisi” olarak işlev görmesi gerektiği belirtilen açıklamada, derneğin HSYK üyeliği için Kazan Hakimi Kemal Şahin, Ankara Hakimi Cafer Ergen, Diyarbakır Hakimi Faruk Özsu, Ankara Savcısı İsmail Yalçın, Konya Hakimi Mehmet Taştan ve İzmir Hakimi Mustafa Kurtaran’ın adaylığını desteklediği belirtildi.

Açıklamada, “HSYK’ya seçilmemiz halinde gerçekleştirmek için azami çaba sarfedeceğimize söz veriyoruz” denilerek, sıralanan vaatlerden bazıları şöyle:

* Meslekten çıkarmayı gerektiren yoruma açık hükümler ile yüz kızartıcı suçlar dışında meslekten çıkarma durumunda avukatlık yapma hakkını engelleyen hükümler kaldırılmalıdır.

* Mal beyanları gizli sicilden çıkarılarak yargı kamuoyuna açık hale getirilmelidir.

* Önceki HSYK’nın doğurduğu mağduriyetler acilen giderilmelidir.

* Her yıl en az 100 hâkim ve savcının yurtiçinde ve yurtdışında yabancı dil ve lisansüstü öğretim programlarına katılmaları sağlanmalıdır.

* 2 yılda bir gerçekleşen mutat denetim kaldırılmalı, teftiş şikayetle sınırlı olmalıdır.

* Yargı Etik Kurulu kurulmalıdır.

* Yargıtay ve Danıştay üyeliği makul bir süreye bağlanmalıdır.

* Yargıtay ve Danıştay’ın Kamu İhale Kurulu, Rekabet Kurulu gibi organlara üye ataması sona erdirilmelidir.

* Hukuku; toplumdan, hayattan ve bilimden kopuk, sadece yargı manastırlarında hukuk keşişleri arasında gerçekleşen bir faaliyet olarak gören anlayış reddedilmeli, düzenleme yapılırken tüm kesimlerin ve disiplinlerin görüşlerini dikkate alan bir uygulamaya geçilmelidir.

* İnsanlığın tarih, tecrübe ve kazanımlarını sadece Batı dünyasına indirgeyen kanunlaştırma kolaycılığının günümüz dünyasında (Çin, Hindistan vs. her alandaki gelişmeleri karşısında) sağlıklı sonuçlar doğurmayacağı görülerek hukuk uygulama ve teorileri dünya çapında takip edilmelidir.

* “Not Oranı” ve “İş Geçirme” sistemi kaldırılmalı, “İş yüzdesi ve kararlardaki doğruluk oranını” esas alan bir sisteme geçilmelidir.

* Müfettiş hal kağıdı ile sicil fişi uygulaması kaldırılmalıdır.

YARSAV görüş istedi

Yöneticilerinin HSYK üyeliğine aday olmayacağı yönünde açıklamalarda bulunan YARSAV ise, özellikle üyelerine bir çağrıda bulunarak, HSYK seçim sürecinde katkıda bulunmak ve aday olmak isteyenlerin görüş, öneri ve taleplerini bildirmelerini istedi.

Dernek bu işlere bakmak üzere ise YARSAV Başkan Yardımcısı Fetih Sayın, Genel Sekreter Muhammet Önder Tekin ile Yönetim Kurulu üyesi Murat Arslan’ı görevlendirdi.

Haberin Devamı