Gazete Vatan Logo

Yargı bile hesap verdi Ali Bey hâlâ sus-pus

YGS’yi soruşturan savcılar basının önüne çıkıp soruları yanıtladı. Gül ve Arınç’ın ‘git’ işareti verdiği ÖSYM Başkanı susuyor

YGS’deki şifre iddialarını mercek altına alan savcılık, soruşturma ile ilgili bilgi verdi. Dört ayrı aşamada yürütülen soruşturmanın sadece ilk ayağı olan kitapçık incelemesi tamamlandı. 1.7 milyon adayın cevap anahtarları da tek tek inceleniyor.

Yüksek Öğretime Giriş (YGS) sınavı ile ilgili ortaya atılan şifre iddiaları üzerine soruşturma başlatan Savcılık, dün sessizliğini bozdu. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş ve soruşturmayı yürüten Başsavcıvekili Şadan Sakınan ile Başsavcıvekili Nuri Yiğit, soruşturmada gelinen süreçle ilgili bilgi verdi. Toplantıda, gazetecilere soruşturmanın geldiği aşamayla ilgili yazılı açıklama verildi.

Açıklamada, Başsavcılığın, 2011 yılı YGS sınavına ilişkin başlattığı soruşturmada ayrıntılı, geniş kapsamlı bir inceleme ile soruşturmanın en kısa sürede bitirilmesini amaçladığı vurgulandı. Soruşturma kapsamında bir kısım görevlilerin ifadelerine ve bilgilerine başvurulmuş olup gerek duyulduğunda diğer görevlilerin de ifadelerine başvurulabileceğinin belirtildiği açıklamada, “Yazılı, görsel basında ve kamuoyunda; sınavın iptaline, soruşturmanın içeriğine dönük çıkan haberler ve yapılan yorumların Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yürütülen soruşturma ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından soruşturma kapsamında yapılan incelemeler tamamlandığında sürecin hassasiyeti de dikkate alınarak en kısa zamanda detaylı ve kapsamlı olarak soruşturmanın sonucu kamuoyuna açıklanacaktır” denildi. Yetkililer ‘Süpriz olabilir’ dedi, ama detay vermedi. Soruşturma şu 4 aşamada sürdürülüyor:

KİTAPÇIKLARA SONDAJ: Soruşturmanın ilk aşamasında olayın öğrenilmesinden itibaren Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından verilen talimat doğrultusunda 81 ilde sınava giren adaylara ilişkin soru kitapçıklarından sondaj usulü ile seçilen yeterli sayıda soru kitapçıklarının resen seçilen uzman bilirkişi heyeti marifeti ile incelemeleri tamamlanmıştır.

MATBAADA ‘SIZINTI’: Soruşturma kapsamında, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezinin TAB bölümünde ve soru kitapçıklarının basıldığı matbaada inceleme yapılmış; adaya özgü soru kitapçığı ve cevap anahtarları ile ilgili kullanılan programda ve kaynak kodlarında bilirkişiler aracılığı ile kapalı dönem tabir edilen (tüm dünyadan izole) dışarıya çıkmanın yasak olduğu ve sınav sonuna kadar görevlilerin dışarı ile irtibatının bulunmadığı dönemde matbaa içerisinde kalınarak incelemeler sürdürülmüş, matbaada yapılan incelemenin son aşamasına Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından nezaret edilmiştir.

CEVAP ANAHTARLARI: Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nde (ÖSYM) 2011 yılı YGS sınavına giren 1 milyon 700 bin üniversite adayına ait tüm cevap anahtarlarının bulunduğu veri tabanı aday bazlı olarak tek tek incelemeye başlanmış, bu incelemenin son aşamasına gelinmiştir.

FUL ÇEKENLERE İNCELEME: Ayrıca, sınav sonuçlarına göre tam puan yapanların listesi tespit edilerek, bu adaylara ait veri tabanları ile birlikte bu adayların soru kitapçıkları da tek tek incelenmeye başlanmış olup, incelemenin son aşamasına gelinmiştir.

ÖSYM Başkanı Demir’den hâlâ ses yok

ANKARA - YGS ve ALES’te art arda yaşanan skandallar, ilk günlerde “Tatmin olduk” diyen devletin zirvesinin ÖSYM Başkanı Ali Demir’den desteğini çekmesine neden oldu. Cumhurbaşkanı Gül’ün “Bu gelişmeler beni üzüyor” ve Başbakan Yardımcısı Arınç’ın “Çok rahatsız eden gelişmeler” eleştirilerine rağmen Demir’den çıt çıkmıyor. Önceki gün ALES mağdurlarına mail gönderen Demir, soruları yanıtlamıyor hatta hiç ortada görülmüyor.

Demir’e suç duyurusu

Bu arada Eğitim Sen, YGS’deki şifre iddiaları nedeniyle ÖSYM Başkanı Demir hakkında “görevini kötüye kullandığı” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Sadık Gültekin (Eğitim Uzmanı): ‘Yeni YGS’nin soruları bile hazır’

YGS’yi iptal kararını savcılık değil ancak ÖSYM Yürütme Kurulu verebilir. Tek basamaklı ÖSS olamaz. Çünkü şu anda yürürlükte olan ve kabul edilmiş bir sınav sistemi var. Prof. Yarımağan’ın önerisi en gerçekçi olanı. Çünkü Güzel Sanatlar Fakülteleri’ne ve Özel Yetenekle Sınavı’na adaylar YGS ile alınıyor. Meslek Liseleri’nin kendi puanlarıyla girdiği bölümler var. Dolayısıyla tek bir LYS’de mümkün değil. Bir şifre menfaat ve kayırma var denilirse ÖSYM Yürütme Kurulı süratli bir şekilde YGS’yi tekrar yapacak. ÖSYM bunun hazırlıklarını yaptı. Yeni YGS’nin soruları ve planı bile hazır. Önümüzdek iiki aylık süreçte bunlar rahatlıkla yapılır. Cevap kağıtları da hızlıca okunur.

Haberin Devamı