Gazete Vatan Logo

Yardım istemem sığınma evi yapın

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Duruşunu hayranlıkla izledim” dediği Özgecan’ın babası Mehmet Aslan, sergilediği vakur duruşuyla Türk halkına olgunluk dersi verdi. Varlıklı olmamasına rağmen teklif edilen yardımları geri çeviren Aslan, valiliğin açtığı hesabı kızı adına kadın sığınma evi yapılması şartıyla kabul etti.Okulundan evine dönmek için bindiği minibüs şoförü tarafından kaçırılan, tecavüze direnmesi üzerine vahşice katledilip sonra da yakılan Özgecan Aslan’ın ailesi sergiledikleri olgun duruşla tüm Türkiye’nin takdirini topladı. 15 yıldır Tarsus’un Barış Mahallesi’nde ikamet eden Mehmet Aslan’ın, geçimini matbaa işleri ve grafikerlikten sağlıyor. Özgecan ile birlikte 2 kız 1 erkek çocuk babası olan Aslan, çevresi tarafından hoşgörülü, yardımsever ve dürüst biri olarak biliniyor.

PSİKOLOG OLMAK İSTİYORDU

Kızı Özgecan’ın ölümünden sonra, vakur duruşu ve engin gönüllü tavrıyla topluma olgunluk dersi veren Aslan, varlıklı olmamasına rağmen, olayın ardından kendisine yapılmak istenen bütün maddi yardımları geri çevirdi. Aslan, Mersin Valiliği’nin açtığı hesabı ise kızı adına kadın sığınma evi açtırmak koşuluyla kabul etti. Geliri orta düzeyde olan Aslan ailesi, 2 oda bir salon evde yaşıyor. Büyük kızları Beste, Çukurova Üniversitesinde Konservatuar bölümünde okurken, küçük çocukları Barış Ali ise 6.sınıfa gidiyor.

SANIRIM PSİKOLOG OLDU

Haberin Devamı

Hayatını kaybeden Özgecan’ın ise en büyük hayali psikolog olmaktı. Daha önce iki defa üniversite kazanmasına rağmen gitmeyen Özgecan, insanlara faydalı olmak için psikoloji okuyabileceği özel bir üniversitenin psikoloji bölümünü yüzde yüz burslu kazandı. Baba Mehmet Aslan Ögecan’ın bu hayalini, “Özgecan dünyanın en ünlü psikoloğu olmak isterdi. Sanırım bir şekilde de; böyle bir şekilde de olsa, oldu gibime geliyor” sözleriyle ifade etti.

KIZIMLA HAYALİMİZ AYNIYDI

“Yürüyenler, bağıranlar, yazanlar, çizenler hiç kimse nefreti ve şiddeti dile getirmesin. Bunlar konuşuluyorsa hala başka Özge’ler ve başka meleklerin kanatları da kırılacak. Bütün meleklerin bu ülkede yaşama hakkı var” sözleriyle metanetini ve engin gönüllülüğünü ortaya koyan baba Aslan, “Her çocuğun ilk öğretmeni anne ve babasıdır. Ben fakirlerin fakiri, gariplerin garibi bir insanım. Bir insana yapılan kötülük bütün insanlığa yapılmıştır. Kızımla hayalimiz aynıydı. İnsanların bilinç seviyelerinin yükselmesini istedik” dedi.

DÜNYA ŞEFKATLE DEĞİŞİR

Haberin Devamı

“Dünyayı değiştirmek için var gücüyle çalışan devlet adamları ve siyasetçiler var. Ben şunu öğrendim, dünyayı kimse değiştiremez. Değiştirmek istiyorlarsa bunun bir tek yolu var. Eğer kişi kendini ve düşüncelerini değiştirirse, karşıdakine, arkadaşına, dostuna, erkeğe, kıza, küçük ya da büyüğüne kin gütmeden sevgiyle, saygıyla, merhametle şefkatle yaklaşırsa dünya değişmeye başlar” diyen Aslan, “İyiyi, doğruyu, güzeli yapabilmek için sabah kalkıp işlerine okullarına gidecekler, giderken ‘Ben bugün insanlara nasıl yardımcı olabilirim?’ diye sorsunlar” diye konuştu.

ASR SÜRESİNİ OKUYUN

Aslan, “Bu memlekette artık ikilik olmasın. Memlekette herkes bir şey söylüyor; biz ne ocuyuz, ne bucuyuz, şanı yücelerden yüce olan Türk milletinin bir ferdiyim, evladıyım. Allah devletimize zeval vermesin. Güzel gönüllere sahip olan bu milletten Allah razı olsun. Ben milletimizden çok şey bilmem, ama Ma’un Suresi’ni, Ali İmran Suresi’nin 103. ayetini ve Asr Suresi’ni okumalarını tavsiye ediyorum. Bu ayetler bana göre çok önemli” sözleriyle herkese metanet dersi verdi.

ŞAHMARANLAR KOL GEZİYOR

Haberin Devamı

Aslan, “Doğru yolu bulmak, doğru yolu seçmek, doğru yolda yürümek çok zor. Malum, dünya geçimini sürdürmek için çalışıyoruz. Gözümüz körleşiyor, kulaklarımız sağırlaşıyor. Bütün dünyada Şahmaran’ın yavruları kol geziyor. Herkes kalbindeki sesi iyi dinlesin. Bana yıllarca neler olabileceğini anlattılar ama ben anlamadım. Gözlerim kör, kulaklarım sağır vaziyette dünyanın peşinde koştum durdum. Elbette ki çalışacağız, memleket için, ailemiz için, çocuklarımız için ama arada sırada da şöyle bir durup düşünmemiz lazım” sözleriyle de milyonların kalbini kazandı.

ÇOCUKLARININ ONURU İÇİN ÇABALADI

Haberin Devamı

Aslan ailesinin mütevazi bir yaşamları olduğunu aktaran Mersin’in Tarsus İlçesi Barış Mahallesi Muhtarı Metin İlkyas, Mehmet Aslan’ın çevresine yardım etmesini seven, hoşgörülü ve dürüst bir insan olduğunu söyledi. İlkyas, “Eşi kendi ve çocukları efendi insanlar. Mehmet Bey çocuklarını, onurlu, düzgün yetiştirmek için çabalayan bir babadır. Okumayı seven, kendini güzel yetiştirmiş ve hiç kötülük düşünmeyen biridir” dedi. Mehmet Aslan’ın 15 yıllık arkadaşı Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Gülgen ise “Mehmet Bey’i matbaacı bir arkadaşım vesilesiyle 15 yıldır tanıyorum. Aynı mahallenin çocuğuyuz. Kendine hakim çok iyi bir insan. İnsan seven biri. Çok kitap okur. İyi bir aile babasıdır” diye konuştu.

Anneden Erdoğan’a matemin başörtüsü Mersin’in Tarsus ilçesinde okulundan evine gitmek için bindiği minibüsün sürücüsü vahşice katledilen Özgecan’ın annesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a matemlerinin simgesi olarak siyah bir başörtüsü gönderdi. Kendilerine gösterdiği ilgi ve alakadan dolayı Erdoğan’a teşekkür eden anne Songül Aslan, telefonla görüştükleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’da tam bir baba sıcaklığını duyumsadıklarını ve çok duygulandıklarını belirtti.

İNŞALLAH BEYAZ BAŞÖRTÜMÜZLE GELECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, bir kutu içerisinde matemlerinin simgesi olarak siyah bir başörtüsü de yollayan anne, kutunun içine koyduğu mesajda, Erdoğan’a hitaben, “Olayın faillerinin en ağır biçimde cezalandırılacaklarından eminiz. Adalet yerini bulduğunda bu siyah başörtüsünün rengi de beyaza dönüşecek. İnşallah o vakit, beyaz başörtümüzle sizleri bizzat ziyaret edeceğiz” ifadelerini yazdı.

HAYRANLIKLA İZLEDİM

Anne Songül Aslan’ın bir aracı vasıtasıyla gönderdiği kutu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ATO Congresium’da düzenlenen programı öncesinde kendisine verildi. Erdoğan da programında yaptığı konuşmada ‘’Ailenin duruşunu hayranlıkla izledim. Yargının üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir. Gereken cezayı en üst seviyede vermek durumundadırlar. Bugün gönderdikleri siyah başörtülerini aldım. İnşallah o mesaj beyaz başörtüsü ile devam eder’’ diye konuştu.

15 bin kişi yürüdü Mersin’in Tarsus İlçesi’nde hunharca öldürülen Çağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Özgecan Aslan’ın katledilmesi, kendi üniversitesinde toplanan yaklaşık 15 bin kişi tarafından protesto edildi. Üniversitede toplandıktan sonra D-400 Karayolu’nda yürüyüşe geçen ve çoğunluğunun siyah giydiği gruplar, taşıdıkları mor renkli döviz ve pankartlar, attıkları sloganlarla kadına şiddeti ve Özgecan’ın öldürülmesini protesto etti. Öğretim üyeleri ile öğrenci ailelerinin de katılarak destek verdiği eylemde D-400 Karayolu trafiğe kapandı. Yaklaşık 15 bin kişinin yürüdüğü eyleme, kimi sürücüler klakson çalarak, bir kısmı da araçlarını park edip bizzat katılarak destek verdi. Ellerinde Özgecan’ın fotoğraflarını taşıyan ve aralarında makyajla şiddet görmüş bir kadını canlandıran öğrencilerin de bulunduğu topluluğun attığı ‘Erkekler de ağlasın’ sloganı dikkat çekti.

Tarsuslu şoförler iş bıraktı

Tarsus Otobüsçüler Motorlu Taşıyıcılar İşletme Kooperatifi (TOK), Özgecan Aslan’ın öldürülmesini protesto için bir günlük iş bırakma kararı aldı. TOK Başkanı Behzat Nafiz Kızılyaka, yaptığı açıklamada, Özgecan’ın öldürülmesinin kendilerini de derinden sarstığını belirterek, “Biz de yastayız. Bir günlük yas ilan ettik ve bugün iş bıraktık. Bu olayı lanetliyoruz” dedi. Bu arada, Tarsus’ta TOK’a ait duraklara, “Yastayız. Tarsus otobüsçüleri” yazılı siyah pankart asılırken, duraklardaki bekleme salonlarının da kapalı olduğu görüldü.

Şoföre etik yemini

Toplumda infiale neden olan Özgecan cinayeti, taşımacılıkta can güvenliği konusunu ülkenin gündemine taşıdı. Bu konuda Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği, Şoför Esnaf Odaları mensuplarına mesleğe fiilen başlamadan önce ‘meslek etiği yemini’ yaptırılması ve şoförün imzasının bulunduğu bir belgeyi otobüs, minibüs veya ticari taksi içerisine astırılması önerisinde bulundu. Öneriye göre, meslek etiği yeminine aykırı davranan şoförlerin geçici veya daimi meslekten men edilerek Türkiye’nin hiçbir il veya ilçesinde bu mesleğe bir daha alınmaması da öngörülüyor.

Gıyabi taziye Ülkenin çeşitli kentlerinde şiddeti lanetleyen eylemler sürerken, Diyarbakır’da da STK’ların oluşturduğu platform, gıyabi taziye evi açtı. Bağlar ilçesindeki Silvanlılar Yasevi’nde açılan gıyabi taziye evinde Ulucami eski Başimamı Mehmet Emin Mülayim, Kur’an-ı Kerim okurken, Meryem Ana Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut ise İncil’den dua okudu. Din Adamları Yardımlaşma Derneği Başkanı Hadi Koç da Kürtçe yaptığı konuşmada, Özgecan’ın yaşadıklarından dolayı “şehit” olduğunu ifade etti. (Yenİ Şafak