Çocuğu sevmek demek dokunmak demektir…

Kültürümüzde çocuklarımıza dokunmanın, dokunarak sevmenin yeri ayrıdır. Kucağımıza alırız, öperiz... Ancak kimi zaman da ‘Kucağa almak alışkanlık yapar’ sözünü de duyarız. Elbette bu konuda da abartıya kaçmamak gerekli...

İnternette gezinirken anne-baba ile çocuk arasında dokunmanın büyülü etkilerine dair çeşitli videolar izlemişsinizdir. Ölümden dönen, hastalıktan kurtulan, depresyondan çıkan sayısız örneğe rastlamak mümkün. Kültürümüzde çocuklarımıza dokunmanın, dokunarak sevmenin yeri vardır. Kucağımıza alırız, sarılırız, öperiz… Ancak, kimi zaman da “Kucağa alma, alışkanlık yapar” sözünü de duyarız. Elbette, her konuda olduğu gibi bu konuda da abartmak doğru değildir. Ancak, dokunarak sevmenin çocukların dünyasındaki özel yerini de gözden kaçırmamak gerekir.
Dokunmak beyinde neler yol açar?
Sevgiyi dokunma yoluyla hisseden beyinde kaygı merkezleri (amigdala) sakinleşir. Böylece tehdit ve risk algısı azalır. Çevresinden kendine yönelmiş risk olmadığını hisseden beyin, iletişime daha açık olur ve güvene dayalı ilişkiler kurabilir.
Dokunmak, kadınların beyninde oksitosin hormonunu artırır. Oksitosin hormonu artan kadın, çocuğuna, eşine, arkadaşına karşı güçlü duygular hisseder. Böylece güven, huzur ve bağlılık duygusu geliştirir ve daha sağlıklı ilişkiler kurabilir.
Güven ve sevgi verici dokunuşlarla sevilen çocukların beyni daha sağlıklı gelişir, daha iyi düşünür ve daha etkili çalışır. Böylece genel olarak mutlu bir çocuk olma şansını yakalar. O nedenle, anne-babaların çocuklarını büyütürken yapacağı en anlamlı şeylerden biri, onları sevgi dolu dokunuşlardan mahrum bırakmamaktır.
Sevgi dolu dokunuşların çocuğun hayatına kattığı 5 değer!
Sevgi dokunuşları, hayatımızda bir çok zincirleme reaksiyona yol açar. Bebekliğinden itibaren sevgi dokunuşları ile büyüyen bir çocuğun hayatında sırasıyla şunlar olur:
1. Abartılı tehdit ve risk algısı azalır, güven duygusu gelişir.
2. Olumsuz duygularını daha iyi kontrol eder.
3. Güven, sevgi, huzur, bağlılık gibi olumlu duyguları daha güçlü hisseder.
4. Olumlu duyguların etkisiyle hayatı daha aktif yaşar. Yeni insanlarla kolay tanışır, yeni ortamlara kolay alışır ve tabii ki daha sağlıklı ilişkiler kurar.
5. Sağlıklı ilişkiler kurabilen çocuklar, yaptıkları işlerde ve üstlendikleri sorumluluklarda daha başarılı olurlar.
Dokunurken nelere dikkat edilmelidir?
Çocukları kucağımıza alarak severiz. Dokunuruz, öperiz ve sevgimizi alıp öperiz, severiz. Ancak, kimi zaman da ölçüyü kaçırır ve abartırız.Dokunmak, harika bir duygu aktarımı olmakla birlikte, dikkat de edilmesi gereken hassas bir sevme biçimidir. Her dokunma aynı anlama gelmez.
Bazı dokunma biçimlerinde yapılmaması gerekenler:
- Çocuk istemezse kucağa alınmamalıdır.
- Havalara atıp tutma gibi riskli oyunlar oynanmamalıdır.
- Çocuğu sıkıştırmak, orasını burasını ısırmak, başını ya da yüzünü tutup sağa sola çevirmek gibi saldırganca sevgi gösterilerinde bulunulmamalıdır.
- Abartılı öpücüklere boğulmamalıdır.
- Sevmek anlamında da olsa çocuğun özel alanlarına dikkat edilmelidir.
Dokunarak sevmenin yolları
Dokunmanın da kendine has yolları var.Yüreğimizden gelen sevgi ve şefkat duygumuzu, çocuğumuzun da tercihlerine ve sınırlarına saygı göstererek ona hissettirmemiz en doğru yoldur.
- Saçlarını okşayın.
- Sırtını sıvazlayın.
- Sıkı sıkı, sımsıkı sarılın.
- Sarılarak uyuyun.
- Dokunma oyunları oynayın.
- El ve ayaklarına masaj yapın.
- El ele yürüyüşler yapın.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR