Mutlu aileler mutlu çocuk yetiştirir

Bir çocuğun sorumluluğuna hazır olmadan anne baba olmanın en ağır faturasını çocuklar ödüyor. Çocuk sahibi olmak için iyi düşünün. Unutmayın mutlu çocuklar mutlu bir anne-baba ile yetişir.

İstatistiklere göre boşanma oranlarında ciddi bir artış var. Bu durum, toplumların geleceği açısından bu büyük bir risk. Evlilik ve aile kavramlarını, geleneksel kültürün çekirdek değerleriyle, modern kültürün geliştirici değerlerini buluşturarak yeniden tanımlamak ve geleceğe taşımak gerekir. Aksi halde, bireyleri, aileleri, toplumları ve ülkeleri hiç de iyi şeylerin beklemediği açık.

Çocuk sahibi olmadan önce bu üç soruya cevap verin

1. Ekonomik yeterlilik düzeyi

Yaşadığım hayat ve gözlemlerimden öğrendiğim şeylerden biri, “Para mutluluğu garanti etmez ama parasızlık mutsuzluğu garanti eder” şeklinde özetlenebilir. Bu nedenle, eşlerin ekonomik olarak bir alt yapıyı oluşturduktan sonra çocuk sahibi olmalarının doğru olacağını söylemek mümkün.

2. Evliliğin ve çiftler arası ilişkinin kalitesi

Eşler arasındaki ilişkinin belirli bir olgunluk düzeyine erişmesi çok önemli. Bu nedenle, evlendikten sonraki ilk bir yıl içerisinde çocuk sahibi olmak riskli. Bazı evliliklerde ilk yıllarda eşler arası sorunlar çıktığında, çevredeki çok bilen büyükler “Bir çocuk yapın hepsi geçer” diye komik tavsiyelerde bulunurlar. Bu tavsiyeye uyan kimi çiftlerde ise fatura dünyaya getirdikleri çocuklarına çıkar.

Haberin Devamı

3. Eşlerin duygusal olarak bir çocuğun sorumluluğunu almaya hazır olup olmaması

Kişisel dünyasında, bir çocuğun sorumluluğunu alamayacak olmasına karşın, ya aşık olarak ya da aile büyüklerinin yönlendirmesiyle evlenen birçok kadın ve erkek, sonraki yıllarda büyük acılar yaşar. Çocuk sahibi olmadan önce, “Ben bir çocuğun sorumluluğunu alıp büyütebilecek bir ruhsal dengeye ve duygusal güce sahip miyim?” diye kendimize sormak zorundayız.

Sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için nasıl bir aile ortamına ihtiyaç var?
- Kendi mutluluğunuzu ihmal etmeyin, kendinize zaman ayırın
Nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığınızı düşünün ve kendi isteklerinize zaman ayırın. Siz gülümsemedikçe çevrenizdekilerin de size gülümsemesini beklemeyin. O halde sizi gülümseten şeyler nelerse onları yapın. Sizin kendinize zaman ayırdığınızı çocuğunuz da görsün. Böylece, o da zaman içinde kendine zaman ayırmayı öğrenecek ve olası bir bağımlılıktan kurtulmuş olur.
- Eşinizle ilişkinize özen gösterin
Eşinizi tanıyın. Sevdiği ve sevmediği şeyleri öğrenin. Ona sürprizler yapın. Sizi görmek ve sizinle bir şeyleri paylaşmak ona iyi gelsin. Eşinize yönelik tutum ve davranışlarınızı çocuğunuz da bol bol görsün. Böylece, hem anne-babasının arasındaki sevgi dolu ilişkiyi görerek duygusal yönden beslenecek hem de bu paylaşım modelini kopyalayarak gelecekte kendi kuracağı ilişkinin sağlıklı olması için doğru referanslara sahip olacak.
- Eşinizle tartışmalarınızda dikkatli olun
Evlilik sürecinde, zaman zaman eşler arasında tartışma çıkabilir. Tartışmalarda önemli olan nokta, “konu odaklı” olmaktan çıkıp, “kişilik odaklı” olmaktır. Eğer karşılıklı kişilikleri zedeleyecek şeyler söylenir ve yapılırsa, bu istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bir anlaşmazlığın düzeyli bir tartışma ile çözüme kavuşturulması çocuk için harika bir fırsat. Bir çocuk için en büyük şans, mutlu bir anne-baba ve huzurlu bir aile ortamıdır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR