Gazete Vatan Logo

Yaran-ı Harput Derneği açıldı

Resmi olarak yaklaşık 1,5 yıl önce kurulan Yaran-ı Harput Derneği'nin Eyüp İş Merkezi'ndeki hizmet binası, törenle açıldı.

Yaran-ı Harput Derneği açıldı

AK Parti Elazığ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Serdar, törende yaptığı konuşmada, bu tür hemşehri derneklerinin, yerel kültürlerinin kendi içinde kapanık yaşaması yerine, metropol kültürüne adaptasyon sağlayacak birtakım işlevlerinin olmasının önemli olduğunu söyledi.

AK Parti Elazığ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Ömer Serdar, sivil toplum örgütlerinin iktidarlar karşısında sosyal baskı grupları olduğu düşünüldüğünde çok önemli bir işlevi olduğunu belirterek, "Biz sivil toplum kuruluşlarının proje ve eleştirileriyle, kendimize yön çizeceğiz. Ak Parti hükümetleri olarak buna böyle yaklaşıyoruz. Sivil toplumun güçlü olduğu bir yerde demokrasi, özgürlük ikliminin gelişmesi ve üretim faaliyeti vardır." dedi.

Klasik hemşehri derneklerine bakıldığında, bu derneklerin metropol içinde bir gettoya dönüştüğünü anlatan Serdar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne yaşadığı şehre katkısı var, ne de o yerel kültürünü muhafaza edebiliyor. Derneğin isminin altında yerelden evrensele gibi bir logonun olmasını da önemsiyorum. Çünkü geçmişi olmayan toplumların geleceği de olmaz. Geleceği ne ile tanımlarsınız? Kültürünüzle tanımlarsınız. Geleceği nasıl inşa edersiniz? Medeniyetinizle inşa edersiniz. Bu inşayı yapabilmek için geriye çekilip oradan bakmak lazım, bir yay misali ileri yola çıkmak lazım.

Haberin Devamı

"Zenginlik katacağına inanıyorum."

Elazığ, bir Türkiye mozaiği. Türküyle, Kürdüyle, Alevisiyle, Sünnisiyle, Ermenisiyle birçok unsuru içinde barındıran ve barış içinde olmuş bir kültür. Harput kültürü, geniş bir havzaya hitap eden, içinde medeniyetlerin izleri olan bir kültür. Diğer derneklerden farklı olarak, Yaran-ı Harput Derneği'nin entelektüel birikiminin, metropol kültürüne de Elazığ kültürüne de büyük zenginlik katacağına inanıyorum."

Özellikle, sivil toplum örgütlerinin iktidarlar karşısında sosyal baskı grupları olduğu düşünüldüğünde çok önemli bir işlevi olduğunu dile getiren Serdar, "Biz sivil toplum kuruluşlarının proje ve eleştirileriyle, kendimize yön çizeceğiz. AK Parti hükümetleri olarak buna böyle yaklaşıyoruz. Sivil toplumun güçlü olduğu bir yerde demokrasi, özgürlük ikliminin gelişmesi ve üretim faaliyeti vardır. Hükümet olarak görevde olduğumuz süre içinde bu tür yapılanmaların hep destekçisi olacağız." diye konuştu.

Haberin Devamı

"Modern çağın en büyük hastalıklarından biri ferdileşmek"

AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, derneğin, Elazığ ve Harput'u, İstanbul'da yaşatma çabası içinde olan kişilerden oluşan bir camia olduğunu ifade ederek, sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerinin oldukça zor ama sonucunda verdiği hazzın da ne anlama geldiğini en iyi bilenlerden olduğunu dile getirdi.

Bulut, modern çağın en büyük hastalıklarından birinin ferdileşmek olduğunu ve herkesin bu hastalıkla mücadele ettiğini belirterek, "Yakın zamana kadar sosyal bir millettik sadece ama sosyal devlet değildik. Sosyal devlet de olduk aynı zamanda ama sosyal millet olma bilincini kaybettiğimizi, bundan uzaklaştığımızı, ferdileştiğimizi hissediyorum. Oysaki insan, sosyal bir varlık. İnsan, gücünü yine insandan alır. İnsanın gücünü bilgisayardan veya bireysel olarak kullandığı eşyalardan alması mümkün değil. Bu dernekler, belki de yeniden sosyal millet olma şuurunun ve bilincinin kalkınmasına öncülük edecek." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"Klasik bir hemşehri derneği değiliz"

Dernek Başkanı Avukat Şadi Çarsancaklı da İstanbul'da 1993 yılında çok fazla Elazığ derneği bulunmadığını, mevcut derneklerin de ihtiyaca çok fazla cevap vermediğini söyledi.

O yıllardan itibaren ayda bir toplantılar gerçekleştirdiklerini ve ilerleyen süreçte bu nedenle bir dernek kurmaya karar verdiklerini anlatan Çarsancaklı, "Bizler, Harput kültüründen beslenip Harput'u İstanbul ile taçlandırmış olanlarız. İstanbul'a da Harput'un rengini katmış olanlarız. Kadim Harput dediğimiz niye önemlidir? Tarihi Milattan Önce 10 binlere dayanan, Hititler, Urartular, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Osmanlıların nirengi noktası olan bir yerden bahsediyoruz ve mevcut kültürümüzde bu kültürlerin her birinin izlerini taşıyoruz." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Klasik bir hemşehri derneği olmadıklarını aktaran Çarsancaklı, birçok faaliyet yaptıklarını, gençlerle ilgilendiklerini, ortak kaygısı ve entelektüel birikimi olan dostlarla yan yana olduklarını dile getirdi. Harput kültüründe insanları ötekileştirmediklerinin altını çizen Çarsancaklı, farklı kültürlerle iç içe yaşamanın yanı sıra akıllısı ve delisiyle de beraber yaşamayı bildiklerini vurguladı.

Bürokratlar ve iş adamları katıldı

Derneğin açılışı, daha sonra destek verenlere plaket ve belgelerinin takdim edilmesiyle devam etti. Yöresel halk oyunları gösterisinin ardından derneğin hizmet binasının açılışı, kurdele kesilerek yapıldı. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı HASAN Nuri Yaşar, İstanbul Bölge İdare Mahkeme Başkanı Ahmet Cüneyt Yılmaz, Eski Elazığ Valisi Muammer Erol, Sultanbeyli Kaymakamı Metin Kubilay, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, TRT Kürdi Kanal Koordinatörü Mustafa Ekici, eski Milli eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, Dernek Başkanı Av. Sadi Çarsancaklı, Elazığlı bürokratlar ve iş adamları katıldı.