Gazete Vatan Logo

Yapışamayacaklar

Anayasa Mahkemesi, birliklerde iki dönem başkanlık yapanların sonraki dönemlerde başkanlık yapmasını engelleyen uygulamaya yapılan itirazı reddetti. Kararın 8’e karşı 9 oyla alınması dikkat çekti

Yapışamayacaklar

Türkiye çapında 60 ihracatçı birliği ve binlerce ihracatçının merakla beklediği karar nihayet Anayasa Mahkemesi’nden çıktı. Mahkeme 8’e karşı 9 oyla, ihracatçı birlikleri başkanlarının 2 dönemden daha fazla görev yapmalarına vize vermedi. AYM’nin bu kararı ile birlikte görev süreleri 2018’de sona erecek 40 ihracatçı birliği başkanının yeniden aday ve başkan olmasının önü tamamen kapandı.

Halen yürürlükte olan 5910 Sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerini Kuruluş ve Görevleri Kanunu’nun 6. Maddesinin 3. Fıkrasında, “Bir kişi, aynı birlikte, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en fazla iki dönem başkanlık yapabilir ve bir daha aynı göreve seçilemez” ibaresi yer alıyordu. 2018 yılı Mart ayında 2 dönem görev süresi dolacak olan bazı birlik başkanları kanunun bu maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin kararında, özellikle gelişmiş ülkelerde bile bu tip sınırlamaların yapılabildiğine vurgu yapılarak, uzun süre görevde kalmanın getireceği sakıncaların önlenmesi ve yönetimde dinamizm ilkesine vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

TİM: Olumlu gelişme

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararını müspet bir gelişme olarak gördüklerini söyledi.

İlgili kanunu 2009 yılında kendilerinin hazırladığını ve Bakanlık ile paylaştıklarını belirten Büyükekşi, şunları kaydetti: “O gün Başkanlıkların 2 dönem ile sınırlandırılması konusuna da bugünleri öngörerek özellikle kanun metninde yer verdik. Bazı arkadaşlarımız 2 dönemle sınırlandırılmamasına ilişkin bir dava açtılar. TİM olarak buna karşı olduğumuzu mahkeme ile paylaştık. Gelen karar ile Anayasa Mahkemesi görev süresinin 2 dönemle sınırlı kalmasına hükmetti.”

Başkanlık mesleğe dönüşmemeli

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, mahkemenin iptal kararını olumlu bir gelişme olarak niteleyerek, “Tüm başkanlar kendi özel işlerinden ve ailelerinden feragat ederek bu hizmeti yürütürler. Ancak bunun bir mesleğe dönüşmemesi gerekiyor. Yeni fikirlerin ve yeni arkadaşlarımızın göreve gelmesine olanak tanımalıyız” dedi.

Haberin Devamı