Gazete Vatan Logo

Yapımcıdan engellilere şok!

Bir engellinin hayatını anlatan film, engelli seyircileri düşünemedi...

Beren Saat'in iki yaşından beri görme ve işitme engelli olan bir kadını oynadığı ve onu iyileştirmeye çalışan Uğur Yücel'le başrolünü paylaştığı "Benim Dünyam" filmi bu cuma gösterime girdi.

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, film gösterime girdi ama Türkiye'deki görme ve işitme engelliler filmi sinema salonunda izleyemeyecek. Çünkü filmde ne işitme engelliler için altyazı ne de görme engelliler için sesli betimlemesi var.

Filmlerde işitme engelliler için altyazı ve işaret dili betimlemesi (altyazının yanında okuma yazma seviyesi eğitim alamadıklarından düşük olduğu için işaret dili de gerekiyor) uygulaması var. Görme engelliler için ise sesli betimleme sistemi ile filmin diyalog olmayan yerleri sesli şekilde stüdyoda betimlenip engelliye dinletiliyor. Sinema salonunda bu sistem için telsiz gerekiyor.

"KENDİ SALONUNUZDA İZLEYİN" DEDİLER

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Gençlik Komisyonu Başkanı Onur Cantimur, altyazı olmadığını öğrenince eylül ayında yapımcı firmaya aradıklarını ve mail attıklarını ancak 9 Ekim'de firmanın "Türkçe altyazılı kopya gönderelim kendi salonlarınızda izleyin" yanıtı aldıklarını söyledi.

"İzolasyon istemiyoruz; önemli olan eşimizle, ailemizle sinema salonlarına gitmek ve 'biz engellileri' anlatan bir filmi anlayarak izlemek. 'Türkçe altyazı için geç kaldık' dediler. Oysa yapımcı ile ilk temastan itibaren iki ay gibi yeterli bir süre vardı rahatlıkla yetiştirebilirlerdi. 'Maliyet' dediler. Oysa altyazı filmin genel bütçesinde çok küçük bir yer tutar.

FİLMİN RUHUNA TERS DÜŞTÜLER

"Çeşitli bahanelerle altyazıyı hazırlamaktan kaçındılar ve filmin ruhuna ters düşmüş oldular.Engelliliğe sadece 'ticari' açıdan yaklaşmış olduklarını gösterdiler."


Haberin Devamı