Gazete Vatan Logo

Yapılandırma imkanı KOBİ’lere de tanınsın

İTO Başkanı Avdagiç, “Banka borç yapılandırmasında büyük şirketlere tanınan başvuru imkanı, 100 milyon TL altı borçlu şirketlere sağlanmalı. Onlar da soluklanmalı” dedi

Yapılandırma imkanı KOBİ’lere de tanınsın

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, bankalar tarafından 100 milyon TL üzerinde borçlu firmalara sağlanan ‘Finansal Yeniden Yapılandırma’ imkanının, orta ve küçük ölçekli firmalara da sağlanmasını istedi.

KOBİ’lerin finansal yeniden yapılandırmada ihmal edilmeyeceğinden emin olduklarını belirten Avdagiç, “Banka borç yapılandırmasında büyük firmalara tanınan başvuru imkanı, 100 milyon TL altı borçlu orta ve küçük ölçekli firmalara da sağlanmalı. Bankaların KOBİ’lerin borçlarını da yapılandırmaya almaları, onlara soluklanacakları yeni bir alan oluşturacaktır” dedi.

Avdagiç, orta ve küçük ölçekli firmaların neden bu sürece dahil edilmesi gerektiğini şöyle açıkladı: “Büyük firmaları besleyen ve en az onlar kadar sürdürülebilirlik ihtiyacı olan firmalar, orta ve küçük ölçekli firmalardır. Ölçek büyümeyince, tıpkı ‘orta gelir tuzağı’ gibi bir yerde kalıyoruz. Hükümetimizin bu konuda çalışma yaptıklarını biliyoruz. Bu konuda tedbirlerin bir an önce alınacağını umuyoruz.”

KOBİ’lerin büyük firmalardan daha yüksek faizle kredi kullandıklarını belirten İTO Başkanı, “Teminatta da daha zorlu bir sürece tabi oluyorlar. Dolayısıyla bu ölçekteki sıkıntıların çözülmesinin oluşturacağı etki büyük olacaktır. Bu bağlamda bankalara sorumluluk ve görev düşüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sözleşmeye kur kolaylığı bekleniyor

İş dünyası, kur artışından dolayı sıkıntı yaşayan müteahhitlerin sorunlarının çözülmesi amacıyla yayınlanacağı açıklanan Tasfiye Kararnamesi’ni bekliyor. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, kur ataklarının ardından iş dünyasının maliyetlerinin ciddi oranda arttığını belirterek, yapım işleri de dahil sözleşmelerin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.