Gazete Vatan Logo

Yapılandır-MA

72 aylık yapılandırma kredi kartı, tüketici kredisi ve diğer kredi borcu olanlarda heyecan yaratmıştı. Devlet temiz sayfa açma imkanı sundu. Kampanyaya katılım yüksekti ancak aylar içinde yine nefessiz kalanlar 1-2 taksitten sonra durdu. Yapılandırma oranı % 9’a indi.

Yapılandır-MA

Türkiye’nin en büyük varlık yönetim şirketi olan TURKASSET, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve dünyanın en büyük bankası olan ICBC’nin iştiraki ICBC Turkey’den 120 milyon TL tutarında sendikasyon kredisi sağladı. Aynı zamanda TURKASSET, Hayat Varlık ile birleşerek, yoluna Hayat Varlık bünyesinde devam etme kararı aldı. Bu iki gelişmenin açıklandığı toplantıda konuşan Hayat Varlık Genel Müdürü Hilmi Güvenal, tahsili gecikmiş alacaklarla ilgili önemli rakamlar verdi. 2016 yılı sonu itibarıyla bankalardaki tahsili gecikmiş alacakların tutarının

58 milyar TL olduğunu belirten Güvenal’ın verdiği rakamlar geçen yıl getirilen yeniden yapılandırmanın çok da yüksek talep görmediğini ortaya koydu.

Hevesle başlanıyor ama...

Güvenal, “Gerek vergi gerek sigorta gerekse kredi yapılandırmalarında hevesle başlanıyor. Ama taksit ödemeleri geldiğinde yine bunlar bozulabiliyor. 72 aya kadar fırsat sunan düzenlemeden sonra çok az bir kısım yapılandırıldı. Tahsili gecikmiş alacakların ancak yüzde 8-9’u yapılandırıldı. Bankalar bu yıl da tahsili gecikmiş alacakların yüzde 15-20’sini bize satmak durumunda kalacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sektördeki firmaların bankalardan bugüne kadar 30 milyar TL’ye yakın tahsili gecikmiş alacağı satın aldığını ve bunun 3.5 milyar TL’lik kısmının çözüldüğünü kaydeden Güvenal, “Enerji, telekom gibi büyük sektörlerden bize fazla satış olmuyor. Bizlere satılan krediler genelde bireysel krediler, kredi kartı ve KOBİ kredileri oluyor” dedi.

Hayat Varlık’ın sektörün en büyük şirketi olduğunu da belirten Güvenal, geçen yıl çözülen 3.5 milyar TL’lik tahsili gecikmiş alacağın 1.1 milyar TL’lik kısmını kendilerinin gerçekleştirdiğini ifade etti.

Kamu bankaları da bize gelecekler

GEÇEN yıl bankacılık sektöründe 6.5 milyar TL’lik tahsili gecikmiş alacak satışı yapıldığını belirten Hilmi Güvenal, bu yıl kamu bankalarından da beklenen satışlarla tutarın 10-10.5 milyar TL civarında gerçekleşmesinin öngörüldüğünü söyledi. Güvenal, şöyle devam etti: “Kamu bankalarının bilançosunda 16 milyar TL tahsili gecikmiş alacak bulunuyor. Bu yıl kamu bankalarının satışını rahatlatan bir düzenleme de yapıldı. BDDK da satışlara yönelik bir düzenleme hazırlığında. Dolayısıyla bu yıl oradan 2-2.5 milyar TL gelmesi öngörülüyor. Özel bankalar tarafında da 8 milyar TL civarında gelecek. Dolayısıyla toplamda 10-10.5 milyar TL’yi bulacak.”

Haberin Devamı

Sektörde 8 yılda 800 binden fazla müşteriye, 8.5 milyar TL’lik portföy büyüklüğüne ve 600’e yakın çalışana ulaştıklarını anlatan Güvenal, “Bu işe başladığımızda 20 kişiydik.

2 bankadan iş alan bir şirkettik. Şimdi portföy sayımız 100’ü aştı. Bankaların her problemli 100 lirasının 34 lirasını biz aldık. EBRD ve ICBC Turkey’den aldığımız bu kredi uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye ve şirketimize olan inancının önemli bir göstergesi” diye konuştu.

Protestolu senet sayısı % 31 arttı

2017’nin ilk 2 ayında, 155 bin adet senet protesto edildi. Senetlerin parasal tutarı yüzde 31 artarak 2.2 milyar TL oldu. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre, 2017 yılının ilk iki ayında 155 bin adet senet protesto edilirken, bu senetlerin toplam parasal tutarı 2.2 milyar TL oldu. Protesto edilen senet adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.4, senet tutarı yüzde 31 oranında arttı. Adet olarak en fazla senedin protesto edildiği ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Bursa oldu. Tutar olarak, Türkiye genelinde protesto edilen senetlerin yüzde 29’unu İstanbul’dakiler oluştururken, İstanbul’u yüzde 9 ile Kocaeli, yüzde 8 ile Ankara, yüzde 5 ile İzmir ve yüzde 5 ile Antalya izledi. Protesto edilen senetlerin tutar olarak en düşük olduğu iller Siirt, Bayburt ve Tunceli oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’ye 7 milyar euro yatırım yaptık

EBRD Finansal Kurumlar Direktörü Noel Edison, Türkiye’ye şu ana kadar 7 milyar euro yatırım yaptıklarını belirterek, “Zorlu şartlara rağmen yatırımlarımızı yapıyoruz. Türkiye’ye olan inancımız devam ediyor. Biz ağırlıklı olarak özel sektöre yatırım yapıyoruz. KOBİ’lere odaklanıyoruz. Enerji ve kadınların iş kurmalarına yönelik projelejimiz var. Tahsili gecikmiş alacaklar konusunda da piyasadaki oyunculara destek veriyoruz. Türkiye’de etkin bir tahsili gecikmiş alacak piyasası kurmak ve sektör için yeni kredi imkanları yaratmak istiyoruz. Hayat Varlık, 2 milyar TL’lik pazarı 7 milyar TL’ye getirdi. Şirketle uzun vadeli işbirliğimiz devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

ICBC Turkey’in Başkanı Xu Keen de şu açıklamayı yaptı: “ICBC Turkey, bir yandan Türkiye ekonomisine destek sağlamaya devam ederken bir yandan da finansal kurumlar ve büyük ölçekli kurumsal şirketler ile iş birliği içinde tüm yatırım, şirket birleşmeleri ve devralma gibi yatırım fırsatlarını yakından izlemekte ve değerlendirmektedir. Hem Türk hem de uluslararası yatırımcılara uzun vadeli finansman sağlamak konusunda öncü olmayı amaçlamaktayız” diye konuştu.