Gazete Vatan Logo

Yapı Kredi'den 3.7 milyar TL kâr!

Yapı Kredi'den 3.7 milyar TL kâr!

Yapı Kredi’nin 2013 yılı konsolide net kârı, yüzde 74 artışla, 3 milyar 659 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu rakam, Yapı Kredi Sigorta’nın satışından elde edilen 1 milyar 284 milyon TL’lik geliri de kapsıyor. Yapı Kredi Sigorta satışı hariç bırakıldığında elde edilen 2 milyar 375 milyon TL konsolide net kâr ise 2012’ye göre, yüzde 13’lük bir artışa karşılık geliyor.

Aktif toplamı konsolide bazda yüzde 22 artışla toplam 160.3 milyar TL’ye yükselen Yapı Kredi’nin toplam kredileri ise yüzde 28 artışla 99.4 milyar TL’ye ulaştı. Öte yandan, Yapı Kredi’nin ortalama maddi özkaynak kârlılığı ise -satış geliri hariç- yüzde 16,4 olarak gerçekleşti.

Açıkalın: 2013’te de ‘Akıllı Büyüme’mizi sürdürdük

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, “Yılın ikinci yarısında global piyasalarda oluşan volatilite ve artan belirsizliklere rağmen, 2013 yılında da ‘Akıllı Büyüme’ stratejimiz sayesinde çok olumlu sonuçlar elde ettik. Konsolide net kârda, yüzde 74’lük bir artış kaydettik. Elde edilen kârda Yapı Kredi Sigorta’nın satışının elbette büyük bir payı var. Ancak bu satış işlemi hariç tutulduğunda bile net kârımızın yüzde 13 arttığını görüyoruz. Dolayısıyla, doğru ürünü, doğru müşteriye, doğru fiyatla ve doğru kanal üzerinden sunma yaklaşımımız ile “müşteri odaklı bankacılık” anlayışımızın bu üstün performansta etkili olduğunun özellikle altını çizmek isterim” dedi.



Ekonomiye 100 milyar TL kaynak

Açıkalın, reel ekonomiye maksimum desteği verdiklerini belirterek şunları ekledi: “Rakamlar, 2013’te de kredi/aktif oranı en yüksek bankalardan biri olduğumuzun kanıtı. Kredilerimizin aktiflerimiz içindeki payı yüzde 62’ye yükseldi. Yapı Kredi olarak, ekonomiye kredi yoluyla sağladığımız kaynak 2013 sonu itibarıyla yüzde 28 artışla 99.4 milyar TL seviyesine ulaştı.

Toplam mevduatımız yüzde 24’lük bir büyüme ile 88.5 milyar TL oldu. Fonlama kaynaklarımızı çeşitlendirmek amacıyla, sendikasyon, seküritizasyon, tahvil ihracı ve diğer finansman enstrümanlarını kullanarak yaklaşık 5.2 milyar dolar kaynak sağladık. Volatil bir ortama rağmen sermayemizi de güçlendirdik ve yüzde 16 sermaye yeterlilik oranına ulaştık.”

Kredi kartları, leasing ve faktoringde lider

Yapı Kredi’nin başarısını şekillendiren “Akıllı Büyüme” stratejisinin “sağlıklı ve istikrarlı büyüme”, “güçlü ve sürdürülebilir kârlılık”, “kalıcı müşteri memnuniyeti” olmak üzere 3 temel yapı taşından oluştuğunu ifade eden Açıkalın, “Bu yaklaşım sayesinde, Yapı Kredi belirlediği alanlarda öncü, yenilikçi ve lider konumunu sürdürüyor. Türkiye’nin en bonkör kartı Worldcard ile kredi kartları bakiyesinde yüzde 19, üye işyeri hacminde yüzde 17,7 ve kart sayısında yüzde 17,8 ile pazarda lideriz.

Ayrıca leasingde 2013 yılında yarattığımız 1 milyar doları aşkın yeni işlem hacmi ve yüzde 15 pazar payı ile liderliğimiz devam ediyor. Yapı Kredi Faktoring de Eylül 2013 itibarıyla toplam ciro bazında lider konumda.

Yapı Kredi Portföy ise Fitch Ratings’den en yüksek notu alan şirket oldu. Bunun yanında, yönettiği dört yatırım fonu ve üç bireysel emeklilik fonuna da Fitch Ratings’den yüksek fon kalitesi notu alarak ilklerine bir yenisini daha ekledi” şeklinde konuştu.

Dijital alanda da “en iyi müşteri deneyimi”

Türkiye’de bir ilke imza atarak hayata geçirdikleri yeni web sitesinin Google tarafından tüm dünyaya “örnek vaka” olarak gösterildiğini belirten Açıkalın: “Yeni web sitemiz yenilikçi ve kullanıcı dostu arayüzüyle müşteri memnuniyetini bir adım öteye taşıdı. Yeni internet şubemiz, mobil bankacılık uygulamamız ve sosyal medya kullanımımız Yapı Kredi’yi dijital alanda “en iyi müşteri deneyimi” hedefine taşıdı” dedi.

Müşteri memnuniyeti kapsamında Alternatif Dağıtım Kanalları’nın toplam bankacılık işlemlerindeki payının yüzde 83’e yükseldiğini vurgulayan Açıkalın, 2013 sonu itibarıyla Yapı Kredi’nin 949 şube ve 3.000 ATM ile hizmet verdiğini belirtti.

Yapı Kredi’den sosyal sorumluluk alanında “sürdürülebilir” ve “öncü” uygulamalar

Yapı Kredi’nin “herkese eşit bankacılık” ilkesi doğrultusunda engelli vatandaşlara yönelik çalışmalarının 2013 yılında da hız kesmeden devam ettiğini belirten Açıkalın, “Bugün 62 farklı ilde, 673 Engelsiz ATM ile müşterilerimizin hayatını kolaylaştırıyoruz” dedi.

Yapı Kredi’nin, 2013 yılında da birçok alanda sosyal vatandaşlık görevini yerine getirdiğine dikkat çeken Açıkalın, şu değerlendirmelerde bulundu: “Yapı Kredi Yayınları, 2013’te Türkiye'de bir ilke imza atarak yayımladığı kitap başlığı sayısını 4.000'e yükseltti. Bu önemli aşamanın yanı sıra Yapı Kredi Yayınları Türkiye’de henüz gelişme aşamasında olan sesli kitap yayıncılığına da 72 eser ile önemli bir katkıda bulundu.

1997’den bu yana ana sponsoru olmaktan gurur duyduğumuz Çatalhöyük Kazıları’nda ortaya çıkan yeni bulgular arkeoloji dünyası kadar bizleri de mutlu etti. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri ile tiyatroya verdiğimiz destek ise 2013’te 18. yılına girdi.”

Yapı Kredi 70. Yılını Kutluyor!

Açıkalın, 1944’te Bahçekapı şubesi ile yola çıkan Yapı Kredi’nin bu yıl 70. yılını kutladığını ifade ederek: “Bu çok az kuruma nasip olacak bir süre. 70 yıldır sürdürdüğümüz “Hizmette sınır yoktur” anlayışımızla daha nice yıllar hizmet vermeyi hedefliyor, bunun için de çok çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı