Gazete Vatan Logo

Yapay zeka korkusu!

Teknolojik gelişimin çok hızlı ilerlemesi bilim insanlarını endişelendiriyor. Asıl korku ise robotların insanlardan daha zeki hale gelmesi ve bunun getireceği tehlikeler...

Yapay zeka korkusu!

Nanoteknoloji ile bir kibrit kutusu büyüklüğündeki bir yüzeye milyonlarca transistör yerleştirebilmek mümkün hale geldi. Her geçen yıl bilgisayar işlemcileri çok daha yüksek kapasiteye ulaşıyor. Şu an cep telefonlarımızın teknolojik kabiliyeti, insanoğlu Ay’a adım atarken NASA’nın sahip olduğu bilgisayarlardan daha yüksek. Sırf bu örnek bile bilgisayar teknolojisinin ne kadar hızla ilerlediğini göstermeye yetiyor. Bilim dünyası uzun bir süredir ‘Singularity’ denen bir kavramı tartışıyor.

İnsan zekası

2040 yılında gerçek olması beklenen bu kavram insanların beyin kapasitesi ile bir bilgisayarın ilk kez eşit düzeye ulaşması anlamına geliyor. Bu birçok alanda dünyanın değişmesine de sebep olacak. Farklı iş kollarında insanların yerini giderek artan bir hızda robotlar alacak. Böylece hem iş kayıpları önlenecek hem de masraflar azalacak. Ancak işsizlik sorunu daha fazla baş ağrıtmaya başlayacak. Asıl bilim dünyasını endişelendiren ise yapay zeka (AI) ile insan zekasına erişen robotların kontrolden çıkma ihtimali.

Haberin Devamı

Stephen Hawking uyarmıştı

Bu korkuyu ilk dile getiren isimlerden biri dünyanın 1 numaralı fizikçisi Stephen Hawking olmuştu. Hawking, ‘Kontrol edilemeyecek bir noktaya gelen yapay zekalı makineler insan ırkının sonunu getirebilir’ uyarısında bulunurken herkesin aklına Terminatör filmleri geldi. Ancak aynı korkuyu bir başka teknoloji dahisi Bill Gates de paylaşıyor. Gates aylar önce “Ben yapay zekadan kaygı duyanlar grubundayım. Önce makineler bizim için çok iş yapacak ve süper zeki olmayacak. Bunu iyi yönetebilirsek çok olumlu olacak. Ancak sonraki yıllarda zeka endişe yaratacak kadar güçlenecek” demişti. Önceki gün yaptığı yeni açıklamada da bu kaygısını tekrarladı ve Stanford Üniversitesi ile Microsoft’un yapay zekayı kontrol altına alabilmek için çalışmalar yürüttüğünü açıkladı. Dünyanın en zengin adamı olan Gates, ‘Robot zekasının hiçbir zaman insan zekasının üzerine çıkmamasını sağlamak zorundayız’ dedi.