Gazete Vatan Logo

Yapay kalpli hastaya mide tümörü ameliyatı

Dünyada ilk kez yapay kalp taşıyan bir kalp hastasına Türkiye’de mide kanseri ameliyatı gerçekleştirildi. Kan sulandırıcı ilaç kullanması sayesinde tümörü erken teşhis edilen Efendioğlu’nun midesindeki tümör alındı

Yapay kalpli hastaya  mide tümörü ameliyatı

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Mercan ve Yrd. Doç. Dr. Elbrus Zarbaliyev’in gerçekleştirdiği ameliyatın literatüre girmesi için başvuruda bulunuldu. Prof. Dr. Mercan, yapay kalp hastalığı olan bir hastanın kanser olma ihtimalinin yüzde 2 olduğunu ancak kanser olan bir hastanın kalp hastası olma ihtimalinin yüzde 25 olduğunu belirtti.

Dünyada ilk kez yapıldı

Prof. Dr. Mercan “Kalp pompa ameliyatı sonrası beyin, bacak ya da koroner damarlarda tıkanıklık olmaması için kan sulandırıcı veriliyor. Dolayısıyla bu hastalarda bir kanama riski oluyor. Ameliyattan 10 gün sonra hastamız bir kanama geçiriyor ve midesinde tümör tespit ediliyor. Biz yıllardan beri bu ameliyatları yapıyoruz ama hastamız özel bir hasta ve kalp pompası taşıyan ve mide tümörü ile başvurarak, müdahale edilen ilk hasta dünyada. Çok riskleri olan bir ameliyattı ama bu riskleri en aza indirerek ameliyata aldık ve hastamız Veysel Bey de çok gayretli çıktı. Bugün karşımızda 1 aylık kritik süreci atlatmış, yemek yiyen, içen, gezen, kendinden emin, moralli bir hasta var. Bu da tabii bu işlemin dünyada ilk kez olması ve bizim yapmış olmamız nedeniyle çok sevindirdi. Bunun yanında ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin de gelmiş olduğu noktayı gösteren bir vaka” dedi.

Haberin Devamı

Kalp yetersizliği hastası olan ve kalbi yüzde 15 performans ile çalışan hasta Veysel Efendioğlu, ilk olarak kalp yetersizliği tedavisi için hastaneye başvurdu. Efendioğlu, “Şu anda hiçbir şikayetim yok. Ara sıra ağrılarım oluyor ama gereken tedaviler yapılıyor, kontrollere geliyorum, tavsiyelere uyuyorum” dedi.