Gazete Vatan Logo

Yapay akciğerle nefes alıyor

Çukurova Üniversitesi’nde, sıtma sonucu ciğerleri tükenen Selçuk Yıldırım’a Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle yapay akciğer takıldı

İş seyahati nedeniyle Tanzanya’ya giden Selçuk Yıldırım, Adana’ya dönüşünde sıtma hastalığına yakalandı. Tedavi olmasına karşın rahatsızlığı ilerleyen Yıldırım ölümcül olarak seyreden ve akciğerlerin tamamen kapanarak nefes almasını engelleyen ARDS’ye yakalandı. Durumu ağırlaşınca Balcalı Hastanesi’ne sevk edilen Yıldırım’a, Prof. Dr. Murat Gündüz eşliğinde süpernova tedavi yöntemi ile yapay akciğer takıldı. Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle Yıldırım hayata döndü.

Ölümden döndü

Operasyonu gerçekleştiren Balcalı Hastanesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Gündüz ise hastanın tedavi gördüğü sırada sıtmaya bağlı ölümcül ağır ARDS’nin hastalığı tetiklediğini, akciğerin neredeyse tamamen fonksiyon göremediğini söyledi. Bu tür hastaların bir bölümünde suni solunum cihazlarının da yetersiz kalabildiğini belirten Prof. Dr. Gündüz şöyle dedi, “Yapay akciğer uygulaması tedavi edici olmaktan çok, akciğerin tedavisi için zaman kazandıran uygulamadır. Hastamızda yapay akciğer yardımıyla yapay solunum cihazı kullanılarak akciğerin ultra korunması olarak bilinen tedavi yöntemi (süpernova) başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Bu tedavi yöntemi ülkemizdeki ilk uygulamalardan biridir.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. Gündüz, Balcalı Hastanesi Anesteziyoloji Ünitesi’nin, ABD’de bulunan Extracorporeal Life Support Organisation’a (ELSO) kayıtlı Türkiye’deki 4 merkezden biri olduğunu sözlerine ekledi.