Gazete Vatan Logo

Yanlışlıkla 3 kez işgal edildiler!

İşte fazla bilinmeyen bir gerçek...İsviçre dağları, çikolataları, saatleri ve çakısıyı tanınır fakat Barışçı ve tarafsız bir ülke olarak nam yapmış bu Orta Avrupa ülkesinin son 30 yılda komşu ülke Liechtensteinyanlışlıkla 3 kez istila etmesi ise dillendirilmeyen gerçeklerden biri...

Yanlışlıkla 3 kez işgal edildiler!

Liechtenstein dünyanın en küçük ülkelerinden biri. Toplasan 160 kilometre karelik bir alana sahip olan ülkenin nüfusu 37 bin. Batı ve güneyden İsviçre'yle doğu ve kuzeyden Avusturya'yla komşu olan Liechtenstein dünyanın en zengin ülkeleri arasında ve en düşük işsizlik oranına sahip.

ORDUSU YOK

Havaalanı olmayan Liechtenstein'ın ordusu da yok. 1868 yılında ordusunu ortadan kaldıran bu küçük ülke askeri olmayan 22 ülke arasında yer alıyor. İki ülke arasında sınır olmaması, iki tarafta da Alman diyalektlerinin konuşulması, iki ülke vatandaşlarının sorgusuz sualsiz karşı tarafa geçebilmesi bazen sorunlara da yol açmış. Liechtenstein'ın en önemli ürünü ise takma diş. Bu işten oldukça iyi para kazanan bu ülkenin başı son 30 yılda 3 kez İsviçre'yle derde girmiş. Nedeni ise İsviçre'nin ülkeyi istila etmesi.

İLK İSTİLA GİRİŞİMİ

İlk istila 5 Aralık 1985'te gerçekleşti. İsviçre Ordusu eğitim yaparak yüzeyden havaya füzelerini test etmek isterken kötü hava şartları ve şiddetli rüzgar füzelerin Liechtenstein topraklarına düşmesine neden olmuş.

Haberin Devamı

İSVİÇRE LİECHTENSTEİN'A FÜZE ATTI

Yeşil bir ülke olan Liechtenstein'ın Bannwald Ormanı'na düşen füzeler ağaçları yakıp yıkmış. Rüzgarın da etkisiyle yangın hızla yayılıp ülkeyi neredeyse kel bırakmış.

"PARASI NEYSE VERELİM"

Bu duruma bozulan Liechtenstein, İsviçre'ye diplomatik olarak çıkışmış. Tartışmalar sonucunda suç sert esen rüzgara atılmış ve İsviçre, Liechtenstein'dan özür dileyerek zararı için tazminat ödemiş. Böylece İsviçre'nin Liechtenstein'a yanlışlıkla da olsa ilk saldırısının ardından barış gelmiş. İkinci istila Ancak tarih 13 Ekim 1992'yi gösterdiğinde İsviçre Ordusu, Liechtenstein halkını şoke eden bir işe imza atmış. Treisenberg'e bir gözlemci kulesi kurdu. Ortada ise ciddi bir sorun vardı: 2 bin 564 kişinin yaşadığı bu küçük kasaba İsviçre'ye değil Liechtenstein'a bağlıydı. Yani İsviçre askerleri Treisenberg'in kendilerine ait olmadığını unutup kasabaya yerleşmişti. Kasaba halkı İsviçreli askerlere bir nevi 'Hemşehrim siz ne yapıyorsunuz burada?' diye sorunca gerçek anlaşılmış ve İsviçre Ordusu özür dileye dileye gerisin geri İsviçre'ye dönmüş. İsviçre Hükümeti, Liechtenstein'dan özür dilemiş ve konu kapanmış.

Haberin Devamı

15 YILLIK BARIŞ SÜRECİNE DARBE VURAN 3. İSTİLA

Sonraki 15 yıl içinde iki ülke gül gibi yaşarken 1 Mart 2007'de taraflar yine gerildi. Bu kez neden İsviçre Ordusu'na ait 171 askerin karanlık ve fırtınalı bir Perşembe gecesi eğitim yapmaya kalkmasıyla başlamış. Teçhizatı tam olması gereken askerler GPS almayı unutmuş.

SIĞINACAK YER ARARKEN...

Hava gittikçe kötüleşmiş ve ardından ağır bir sağanak yağışı başlayınca ne yapacağını bilmeyen askerler sığınacak bir yer arayışına girmiş. Bulmuşlar da. Ancak sığındıkları yer İsviçre topraklarında değil Liechtenstein'daymış.

'YA AVUSTURYA'YA GİRSELERDİ'

Sabah harekete geçtiklerinde artık İsviçre'de olmadıklarını anlamışlar. İsviçre basınının görmezlikten gelmeye çalıştığı bu olay fazla büyütülmeden kapanmış. Liechtenstein İç İşleri Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada 'Evet İsviçre askeri topraklarımıza girdi' derken İsviçre cephesi ise askerlerin daha da ilerleyip Avusturya'ya geçmediği için kendini şanslı sayıyor.

Haberin Devamı

CNNTÜRK