Gazete Vatan Logo

Yanlış yapanı çürük diş gibi çeker atarız

Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘Tefeciliği bırakın gerçek ekonomiye dönün” çağrısını değerlendirirken, yanlışları asla savunmayacağını ifade ederek, yanlış yapanı ‘çürük diş’ gibi aralarından söküp atacaklarını söyledi.

Yanlış yapanı çürük diş gibi çeker atarız

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankaların kredi iştahının sürmesine karşın talep tarafında bir zayıflama yaşandığını söyledi. ‘CEO Club Bankacılar Zirvesi’nde konuşan Aydın, “Kredi talebi eğer böyle devam ederse Türk bankacılık sisteminin kârlılıkla ilgili ciddi problemleri olabilir” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz günlerdeki, “Bankacıları uyarıyorum. Lütfen reel sektörün sesine kulak verin. Tefeciliği bırakın. Gerçek ekonomiye dönün. Ya bunu kendiliğinizden yaparsınız, ya da bunu size yaptırırız” sözleri de toplantıda gündeme geldi. Aydın, Başbakan’ın eleştirilerini sektörün nasıl karşıladığı ile ilgili soruyu TBB Başkanı sıfatı ile yanıtladı.

Patrona nasıl duruyorsak...

Aydın, başkanı olduğu sektörün yanlışı varsa onu savunmayacağını belirterek, “Bizi güçlü kabul ettikleri için bu serzenişler fazla yapılıyor. Benim genel müdürlüğünü yaptığım yerin patronu bizi eleştirebilir. Kendi patronumuzun eleştirmesine karşı nasıl durulması gerekiyorsa, bu konuda biz de öyle duracağız” diye konuştu. Aydın, İTO ile önceki gün yapılan toplantıya ilişkin bilgi verirken de, “Yanlış yapan arkadaşlar varsa onları ayıklamaya devam edeceğiz. Onları çürük bir diş söker gibi kendi aramızdan sökmek için her türlü gayreti gösteririz” dedi.

Haberin Devamı

300 kişilik şubeler 7 kişiye inecek

TBB Başkanı Aydın konuşmasında 2017 yılına ilişkin görüşlerini de paylaştı. Kötüyü konuşurken iyileri kaçırmamak gerektiğini belirterek, “Olacak olan olacaktır. Bir şey olacak diye sürekli karalar bağlamanın hiçbir anlamı yok. O yüzden gelecek elbette daha iyi olacak kazanacağız” dedi. Ziraat Bankası’nın dijital yatırımlarına da değinen Aydın, “5 katlı 250-300 kişinin çalıştığı Ziraat şubelerinden, 5-7 kişilik şubelere dönüşeceğiz” dedi.

2017 daha iyi olacak, enseyi karartmayın

CEO Club Bankacılar Zirvesi’nde 5 bankanın CEO’su, Türkiye ekonomisinin durumunun kötü olmadığını ve 2017’nin umut verdiğini dile getirdi. Toplantıyı yöneten Yapı Kredi Bankası CEO’su Faik Açıkalın, 2016’nın karmaşık bir yıl olduğunu ancak sektörün kendini çabuk toparladığını belirterek “Bu, sektörün sağlamlığını gösteriyor. Enseyi karatmayalım. 2 yıl önce ‘büyümeyi nasıl engelleriz’ diyorduk. Şimdi bunları konuşuyoruz. Önümüzdeki maçlara bakalım” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Hepimiz aynı teknedeyiz

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil de, bu yıl bankacıların iştahını açan kredi büyümesindeki zayıflığa ve kredilerin aktif kalitesindeki bozulmaya dikkat çekti. Karamsar olunmamasını isteyen Erbil, “Moralimiz sağlam olduğu takdirde bizler 2017’yi de, 2018’i de çok çok daha iyi birer sene yaparız. Hepimiz aynı teknedeyiz, aynı memleket için çalışıyoruz. 2017, kesinlikle 2016’dan daha iyi bir yıl olacak” dedi.

Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze de 2017 yılının 2016’dan daha iyi geçeceği görüşünü dile getirdi. Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, bankanın global yöneticilerinin Türk bankacılık sisteminin işleyişinden memnuniyet duyduklarını belirtti.