Gazete Vatan Logo

Yanlış rapora ceza geldi dönüşen evde harç yok

Kentsel dönüşümün uygulamasındaki aksaklıkları gidermek için dördüncü yönetmelik yayımlandı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan yeni yönetmelik, gerçeğe aykırı riskli yapı tespiti yapan kuruluşlara yaptırımlar getirirken, dönüşüm kapsamında inşa edilen yeni daire ve işyerlerinin devri esnasında tapu harcı ve belediyedeki diğer harçları kaldırıyor.

Yönetmelikte getirilen düzenlemeler şöyle sıralanıyor:

- Riskli yapı tespit raporları veren kuruluşların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldıkları lisansın süresi 5 yıl ile sınırlandırıldı. Ayrıca Bakanlık, bu kuruluşlarda çalışacak personel için eğitim programları düzenleyecek.

- Rapor veren kuruluşların lisans belgelerinin devamlılığı için de şartlar sıkılaştırılıyor. Gerçeğe aykırı rapor hazırlayanların lisansı iptal edilirken, 5 yıl süreyle bu kuruluşun sahiplerine ve çalışanlarına yeni lisans verilmeyecek.

- Ayrıca bu kuruluşların sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunma hakkı veriliyor.

Metruk bina kapsam dışı

- Riskli yapı tespiti artık ‘kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya ibadet etmelerine yarayan yapılar ile hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılar hakkında’ yapılabilecek. İnşaat halinde olup ikamet edilmeyen yapılar ile metruk ve bütünlüğü bozulmuş olan yapılar ise riskli yapı kapsamından çıkarıldı.

Haberin Devamı

- Dönüşüm kapsamında inşa edilen binaların alım-satımına da harç ve vergi muafiyeti getiriliyor. Kanun kapsamında inşa edilen yeni binaların ilk satışında, noter, tapu ve kadastro müdürlükleri, belediyeler ve diğer kuruluşlar nezdinde vergi, harç ve ücret muafiyetleri uygulanacak.

- Kiracıların da risk tespit raporlarından haberdar edilmesi zorunluluğunu getiriyor.

- Tüm kat maliklerinin toplantıya çağırılması için yapılacak tebligatta noter zorunluluğunu kaldırılıyor.

- Kat maliklerinin birden fazla konut veya işyeri alma hakkının olması halinde, ödemelerin taksitle yapılması imkanı tanındı.

Müteahhitlerden balon uyarısı

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği’nin (TMB) ‘İnşaat Sektörü Analiz Raporu’nda, konut sektöründe balon tehlikesine dikkat çekildi. Raporda, dünyadaki ve Türkiye’deki ekonomik gelişmeler dikkate alınarak, “Mevcut konut stokunda 2013 yılında üretilmiş ve satılamadığı için 2014’e devredilmiş dairelerin de bulunduğu, tüketici güven endeksindeki gerileme ve talebi baskılayan siyasi ve ekonomik faktörler dikkate alındığında balon tehlikesinin dikkatle değerlendirilmesinde ve gerekli önlemlerin ilgili tüm taraflarca alınmasında yarar görülmektedir” denildi. Türk müteahhitlerin 2014 Ocak-Haziran döneminde 33 ülkede toplam tutarı yaklaşık 9.9 milyar dolar olan 116 yeni proje üstlendiği açıklanan raporda, Irak ve Libya pazarındaki gelişmelerin sektörü olumsuz etkilediği ifade edildi.

Haberin Devamı