Gazete Vatan Logo

Yanınızdayız...

Evet, bundan böyle hergün birlikte olacağız; tercih süresince sizi yalnız bırakmayacağız, hep yanınızda olacağız

Biliyorum, zor bir süreç; ama elele vererek bu sıkıntılı süreci aşmaya çalışacağız. Tercihlerle ilgili her sorunu bize iletebilirsiniz, aklınıza takılan her şeyi bize sorun, çekinmeyin; sorun ki, sonradan pişman olacağınız ve geri dönüşü olmayan bir hataya düşmeyin.


Karamsar olmaya hiç gerek yok, neden mi?


Sonuçlar açıklanınca bir şey dikkatimi çekti: MF puan türünden 180 puan barajını aşan aday sayısı yaklaşık 265 bin, MF ‘ye ayrılan kontenjan ise 149 bin, yani MF’den tercih yapan her iki adaydan biri üniversiteyi kazanacak.


Gelelim TM puan türüne... Barajı aşan aday sayısı 503 bin, alınacak aday sayısı ise 152 bin, yani bu puan türünde her 3 adaydan biri üniversiteli olacak. Gayet güzel gidiyoruz, öyle değil mi?
DİL puan türünde de durum iç açıcı, barajı aşan 57 bin adaydan yaklaşık 18 bini lisans bölümlerine yerleşecek; burada da her 3 adaydan biri kazanacak.


YGS ile öğrenci alan bölümler de müjdeli haber veriyor; 761 adaydan 424 bini yerleşecek, yani 2’ye bir oranı burası için de geçerli.

Haberin Devamı


Gelelim TS puan türüne...


Ne yazı ki bu puan türü için gülücükler dağıtamayacağız, 180 barajını 412 bin aday aşmış, ancak bu adaylardan 51 bini üniversiteli olacak, her 8 adaydan biri başarılı olacak. TS tercihi yapacakların dikkatli olması gerekiyor, onlara tavsiyem, seçeneklerini çoğaltmaları.
Her gün bu ve buna benzer konulara değineceğiz, aceleye gerek yok, nasıl olsa önümüzde daha uzun bir süre var...


Tercih Listesi nasıl oluşturulur?

• Tercih listesi oluşturulurken puandan ziyade, Türkiye başarı sıranızı göz önünde bulundurun. Bir önceki yıldaki başarı sıraları size bu konuda yardımcı olabilir. Her yıl sistem ya da sayılar değişse de başarı sıraları bize en sağlıklı göstergeyi sağlar.

• Alternatifi bol olan bir tercih listesi oluşturun. Tek bir üniversite ya da birkaç bölüm üzerine odaklanmayın.

• Bir bölüme takılıp kalmayın. İstediğiniz bölüm ile ortak özelliklere sahip, başka bölümlerin de olup olmadığını araştırın. Geçişli bölümleri göz önünde bulundurarak tercih listenizde alternatif yaratın.

• Tercih listenizi puanınıza bakarak değil, başarı sıranızı göz önünde tutarak hazırlayın. Puanlar her yıl farklılık gösterir, bu nedenle bir önceki yıl, sizin bu sene sahip olduğunuz puanla öğrenci alan bir bölümün başarı sırası, sizin bu yıl sahip başarı sıranızdan farklı olabilir. Bu yıl edindiğiniz başarı sırası ile alternatifli olarak oluşturduğunuz listedeki bölümlerin başarı sırasını karşılaştırmak, size en sağlıklı bilgiyi verir.

• Alternatifli oluşturduğunuz tercih listesini, önceliklerinizi göz önünde bulundurarak ve uzman yardımı alarak, sadeleştirmeye çalışın.

• Tercihlerinizi yaparken ilk altı ya da sekiz tercihinizin kendi başarı sıranızdan yukarıda ve en çok istediğiniz üniversite ve bölümler olmasına dikkat edin.

• Tercih listenizde kendi başarı sıranızdan yüksek tercihlere yer verdikten sonra, kendi başarı sıranıza yakın ya da denk olan 20 tercih yapabilirsiniz.

• Önemli olan tercih sırası değil, puanın yüksek olmasıdır. Puanı birbirinden farklı iki öğrenciden, ilgili bölümü önce tercih eden değil, puanı yüksek olan aday yerleştirilir.

• Son beş veya altı tercih -girmek istediğiniz bölüm ve üniversiteleri göz ardı etmeden- kazandığınızda asla pişman olmayacağınız ve tekrar sınava girmek istemeyeceğiniz yerler olmalı. Yazdığınız son tercih, sizin gitmeyi tercih ettiğiniz en son üniversite ve bölüm olmalıdır.

• Acele etmeyin, tercih dönemini, açıklanan tarihleri göz önünde bulundurarak son gününe kadar kullanın.

• Yurtdışında eğitim almayı tercih ediyorsanız, YÖK Denklik Bürosu’ndan okumayı düşündüğünüz üniversitenin denkliği olup olmadığını öğrenin. Türkiye’de geçerliliği olmayan üniversiteleri asla tercih etmeyin.

Haberin Devamı