Gazete Vatan Logo

Yangınlara hala çözüm aranıyor!

Tutuşangiller’e çözüm için bilim heyeti yolda

Yangınlara hala çözüm aranıyor!

Eşyaları sürekli tutuşan Siirtli 7 kişilik Toprak ailesine çözüm olmak için Siirt Valiliği devreye girdi ve Siirt Üniversitesi’ne talimat verilerek bilim kurulu oluşturulması istendi. 1 Ocak’tan itibaren evdeki enerji değişimleri ölçülecek.

Önce yorganlar tutuştu, sonra kıyafetleri alev aldı. İtfaiyeyi çağırdılar ama çözüm bulamadılar çünkü son 6 ay içinde 400 kez bu olay tekrarladı. Hayatları çekilmez hal aldı. 7 kişilik Toprak ailesi evlerinde çıkan yangınlara çözüm ararken Siirt valiliği devreye girdi. Valilliği talimatı ile Siirt Üniversitesi tarafından yangınların nedenini araştırmak için bilim kurulu oluşturuldu. Başına ise Prof. Dr. Ömer Şahin getirildi.


Siirt Üniversitesi Bilim Kurulu’nun başındaki Prof. Dr. Ömer Şahin’e bu sorunun cevabını bulabilmek için hangi metodları uygulayacaklarını sorduk. Üniversitede bu olayı incelemek üzere bir komisyon kurduklarını söyleyen Şahin, komitenin sosyolog, elektrik elektronik mühendisi, fizikçi ve ilahiyatçıdan oluştuğunu belirtti. Bu akademisyelerden her birinin olaya kendi disiplinleri açısından bakarak ortak bir rapor hazırlanacağını belirten Şahin, ailenin sosyo-ekonomik yapısının da incelendiğini ve ailenin maddi durumunun iyi olmadğının tespit edildiğini söyledi.

Enerji ölçüm cihazları

Şahin, yapılacak çalışmalarla ilgili şunları söyledi: “Özellikle enerji değişimleri üzerinde duruyoruz. Bunun saptanması için de fizikçi ve mühendis bilim adamları İstanbul ve Ankara’dan enerji ölçüm cihazları temin etmeye çalışıyor. Bu cihazları eve yerleştireceğiz. Bu cihazlar manyetik alan ölçümlerinde kullanılıyor. Hem noktasal hem de alansal ölçüm yapabiliyorlar. Ayrıca 5 ile 10 metre uzaklıktan ısı ölçümü yapan termometre temin edeceğiz. Saydığım cihazlar yoluyla evdeki enerji değişimlerini tespit etmeye çalışacağız. Cihazların 24 saat ölçüm yapabilme kapasitesi bulunuyor. Şu anda bir öngörüyle hareket ediyoruz ve bu yöntemi uygulamaya karar verdik. Yılbaşından sonra komite eve giderek inceleme yapacak, cihazlar yerleştirilecek. Elde ettiğimiz veriler ışığında hazırladığımız raporu iki hafta içinde rektörlüğe teslim edeceğiz.”

Haberin Devamı