Gazete Vatan Logo

Yangın yazılımını kullandı 60 milyon TL tasarruf etti

Arvento’nun ‘Yangın Yönetim Sistemi’ ile orman yangınlarının büyümesi engelleniyor. Sistemle yangınlar bilgisayar ortamında yönetilebiliyor. Bir yılda sağlanan tasarruf ise 60 milyon TL oldu.

Mobil takip sistemleri şirketi Arvento, geliştirdiği yeni teknolojilerle hem şirketlere maliyet ve zaman tasarrufu sağlıyor, hem de doğanın korunmasına ve orman yangınlarına hızlı müdahale edilmesine imkan sağlıyor. Orman Genel Müdürlüğü’ne ait 5 bin araçta bulunan takip cihazları ve özel yangın yönetim yazılımı sayesinde yangınlar bilgisayar ortamında ve coğrafi bilgi sistemleri ile entegre olarak yönetiliyor.

2007 yılında 2 milyon TL yatırım ile hayata geçirilen proje, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan resmi açıklamalara göre 2013 yılı sonunda kuruma 60 milyon TL tasarruf ettirdi. Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, şirketin Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile 2007’den beri yürüttüğü ‘Yangın Söndürme Sistemi’ ile orman yangınlarının büyümesi engellenirken aynı zamanda ciddi tasarruf sağlandığını belirtti. Hıncal, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü için geliştirdiğimiz ‘ Yangın Yönetim Sistemi’ projesinin özel bir yeri bulunuyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün 2007 yılından bu yana kullandığı sistem ile orman yangınları on-line olarak takip ve kontrol edilebiliyor. Orman Genel Müdürlüğü’ne ait 5 bin araçta bulunan takip cihazları ve özel yangın yönetim yazılımı sayesinde yangınlar bilgisayar ortamında ve coğrafi bilgi sistemleri ile entegre olarak yönetiliyor. Sistem sayesinde ekipler yangın bölgesini, bölge üzerindeki ve yakınındaki yer ekiplerini, arazi ve hava araçlarını anlık olarak görebiliyorlar. Bu bilgiler sayesinde en yakın ekipler olay yerine sevk edilerek, yangının büyüme riskine karşı destek alınabiliyor. Yangın Yönetim Sistemi, orman yangınlarına en etkili şekilde müdahale edilerek orman, can ve mal kayıplarının önüne geçilmesini sağlıyor. Sistem, çevreye olan katkısının yanı sıra Orman Genel Müdürlüğü’ne ekonomik yönden de önemli bir kazanım sağlamış durumda.”

Haberin Devamı

Avrupa’da en büyük ödülü aldı

Özer Hıncal, Arvento’nun faaliyetlerine de değinerek, şirketin Türkiye’de pazar lideri olduğunu vurguladı. Arvento’nun Türkiye’nin yanı sıra 23 ülkede projeler geliştirdiğine dikkat çeken Hıncal, şöyle devam etti: “Bu sene Avrupa genelinde 31 ülkeden 17 bin şirketin katıldığı Avrupa İş Ödülleri’nde binlerce şirket arasından sıyrılarak kendi kategorimizde ‘Avrupa’nın En Başarılı Şirketi’ seçildik. Sistemlerimiz Arap Yarımadası’ndan Avusturya’ya geniş bir coğrafyada kullanılıyor. Şu anda yüzde 25 yurtdışı satışlarının ciromuzdaki payını 3 yıl içinde yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz.”

Sadece 700 bin araçta var

SEKTÖRE ilişkin bilgiler de paylaşan Özer Hıncal, şunları söyledi: “Türkiye’deki mobil takip pazarı son 2 senedir iyi bir bir ivme kazanmış durumda ama sistemlerin yaygınlığı henüz istenen düzeyde değil. Trafiğe kayıtlı 9 milyon ticari aracın sadece 700 bin adedinde takip sistemleri kullanılıyor. Şu anda Türkiye’deki şirketlerin yüzde 60’ının sahada aracı var ama bu şirketlerin yüzde 76’sı araçlarını takip etmiyor. Pazarın ciddi bir potansiyeli var fakat takip sistemleri hâlâ yeterince tanınmıyor ve pazarda çok oyuncu var.”

Haberin Devamı

Yakıt tüketimi yüzde 30 azalıyor

ÖZER Hıncal, mobil takip sistemlerinin yaygınlaşmasının şirketler özelinde ve ülke ekonomisi genelinde çok önemli bir konu olduğunu söyledi. Hıncal, şöyle devam etti: “Kullanılmaya başlandıktan 1 ay gibi kısa bir süre sonra yakıttan, zamandan ve işgücünden kazandıran sistemlerden söz ediyoruz. Bu yönüyle mobil takip sistemlerini doğrudan ve dolaylı olarak ekonomiye ve çevreye katkıda bulunan sistemler olarak tanımlayabiliriz. Sahada 10 adet aracı bulunan bir şirket üzerinden bir örnek verirsek, takip sistemi olan her aracın yakıt tüketiminin ortalama yüzde 20-30 oranında azaldığı düşünüldüğünde, toplamda ciddi bir tasarruf ortaya çıkıyor. Sahada yüzlerce hatta binlerce aracı bulunan şirketler düşünüldüğünde ise toplam kazanım astronomik rakamlara ulaşıyor. Yakıt tüketiminin azalması mikroda şirket bütçelerine, makroda ülke ekonomisine artı değer olarak dönüyor. Ekonomik kazanımın yanı sıra araç başına düşen yakıt tüketiminin azalmasıyla karbon salınımı da azalarak dorudan çevreye katkıda bulunuluyor.”

Haberin Devamı