Gazete Vatan Logo

Yangın merdiveni yanında 4 ceset!

Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yurt yangını ile ilgili hazırlattığı bilirkişi ön raporunda yangının nedenleri ve 12 can kaybına neden olan ihmaller zinciri şöyle sıralandı.

Yangın merdiveni yanında 4 ceset!

ELEKTRİK PANOSUNDAN ÇIKTI: Yangın binanın girişinin içindeki ikinci elektrik panosunun şartellerinden kaynaklandı. Çevre ve şehircilik bakanlığının şartnamelerine göre yapılmayan binanın iç yapısı yangının hızlı bir şekilde yayılmasına müsaitti.

ŞARTELLER ESKİYDİ: Yangın panoda bulunan şartellerin eskimesinden veya özelliğini kaybetmesinden kaynaklı ark oluşması ve alev almasından kaynaklı. Binanın elektrik sisteminde herhangi bir elektrik kaçağı olması durumunda elektriği kesecek kaçak akım rölesi yoktu.

ÖNCE KANEPE TUTUŞTU: Önce panonun hemen alt kısmında bulunan kanepe, ardından halı ve duvarlardaki ahşap kaplamalar tutuştu.

YANGIN KAPISINDA KOL YOKTU: Binanın birinci katındaki yangın merdiveninin kapısı ısıya dayanıklı olmayan PVC şeklinde ve kapının kolu yok. Kapının dili ise çalışıyor.

MERDİVEN BOŞLUĞU BACA GİBİ: Yangın giriş kısmındaki ahşap ve yerde bulunan halıflekslerden yukarıya doğru yayılmış, duman merdiven boşluğunun baca vazifesi görmesi sebebiyle üst katlara ulaşmış. Binanın girişindeki mutfakta bulunan plastik sandalyeler ve malzemeler de, binanın dış girişindeki elektrik panosunda herhangi yanma izi bulunmuyor.

Haberin Devamı

KAMERALAR İPTAL EDİLMİŞ: Bina girişinde kamera kaydı sistemi bulunuyor ama bina erkek öğrenci yurdundan kız öğrenci yurduna çevrildiğinde kamera sistemi iptal edilmiş.

EN ÇOK ÖLÜM 2’NCİ KATTA: Tutanakta ilk cesedin birinci katın giriş kısmının sağındaki yatak odasının önünde yerde bulunduğu, ikinci katın etüt merkezi şeklindeki odalardan oluştuğu, bu katın giriş kısmının sağındaki etüt salonunda 7 kişinin, yangın merdiveninin yanındaki odada ise 4 kişinin cesetlerinin bulunduğu aktarıldı.