Gazete Vatan Logo

Yalnız değiliz!

NASA’nın açıkladığı ‘7 yeni gezegen’ heyecan yarattı. En dikkat çekici detay ise 7 yeni gezegenden 3’ünde su bulunma ihtimali. Bilim insanları yeni keşfin ardından ‘Uzayda yalnız değiliz’ görüşünde birleşiyor...

Yalnız değiliz!

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Çarşamba akşamı düzenlediği basın toplantısı ile çarpıcı bir gelişmenin haberini kamuoyuyla paylaştı. NASA, gezegenimize ev sahipliği yapan Güneş Sistemi dışında yer alan ve bir yıldızın yörüngesinde bulunan 7 yeni gezegen keşfedildiğini, bu 7 gezegenden 3’ünde yaşamı destekler koşulların bulunabileceğini duyurdu.

Okyanus ve gölleri var

Yaklaşık Jüpiter büyüklüğünde sönük bir yıldız olan Trappist-1’in etrafında sıkı bir ağ oluşturan gezegenlerin, karasal ve kayalık yapıda olduğu, canlı yaşamına olanak verebilecek yapılarda olduğu belirtildi. Dünyadan 39 ışık yılı (380 milyar kilometre) uzaklıktaki gezegenlerde, okyanusların ve göllerin bulunduğuna inanılıyor. Ancak 3 tanesinin kendi yıldızı Trappist-1’e çok yakın olduğu, bu nedenle de gezegenlerde bulunan suyun sıcaklık derecesinin çok yüksek olabileceği ifade ediliyor. En uzaktaki gezegenin ise yaşam koşulları için çok soğuk olduğu belirtiliyor. Ortadaki 3 gezegenin ne çok soğuk, ne de çok sıcak olduğunu vurgulayan bilim insanları, söz konusu üç gezegenin ‘yaşanabilir bölge’ tanımına girebileceğini düşünüyor. Keşfedilen öte-gezegenlerin birbirleri arasındaki mesafeler de çok küçük. Örneğin Trappist-1 yıldızına en yakın 2 öte-gezegenin (Trappist-1b and Trappist-1c) birbirleri arasındaki mesafe Dünya-Ay arası mesafenin sadece 1.5 katı. Yaklaşık 600 bin kilometre. Yani eğer o iki gezegende hayat varsa komşu gezegenden diğerine gitmek, Dünya’dan Ay’a gitmek kadar kolay olurdu.

Haberin Devamı

Spitzer Uzay Teleskobu sayesinde yapılan keşfin yaşam bulmaya en yakın keşiflerden biri olduğunu belirten NASA’dan Thomas Zurbuchen, “Bu keşif, ikinci bir Dünya bulup bulamayacağımız değil, ‘ne zaman’ bulacağımız sorusunu gündeme getiriyor. Yalnız olmadığımızı zaten biliyoruz” dedi.

Güneş’ten daha küçük

Kırmızı cüce bir yıldız olan Trappist-1 etrafında keşfedilen söz konusu 7 gezegen, Merkür, Venüs, Dünya ve Mars gibi karasal gezegenler. Daha ilginç olan durum ise, hepsinin yüzeyinde sıvı su bulunma potansiyelinin yüksek olması. Sıvı su bildiğimiz anlamda yaşam için anahtar bir molekül. Öte-gezegenlerin yıldızına olan mesafesi ise Merkür’ün Güneş’e olan mesafesinden bile daha küçük. Trappist-1 isimli yıldız soğuk (yüzey sıcaklığı 2 bin 700 derecenin altında) minik bir yıldız. Kütlesi Güneş’in kütlesinin sadece yüzde 8’i kadar.

Haberin Devamı

Güneş Sistemi’ni bir tek o terk etti

Dünya’dan 40 yıl önce fırlatılan Voyager 1, Güneş Sistemi’nin dışına çıkan tek uzay aracı. NASA, 2013 yılında yaptığı açıklamada, Voyager 1’in “Yıldızlar arasındaki kozmik denizlere yelken açtığını” söylemişti. 1977’de fırlatılan uzay aracı, evrende ‘başka canlılarla’ karşılaşma olasılığına karşı, bir disk içerisinde dünyanın farklı kültürlerinden dostluk mesajları, şarkılar ve fotoğraflar da taşıyor.