Gazete Vatan Logo

Yalan söyledi

Milyonlarca kullanıcısının kişisel bilgilerini Cambridge Analytica firmasına izinsiz verdiği için özür dileyen Facebook’un, cep telefonu ve elektronik cihaz üreticileriyle tüm kullanıcı bilgilerini paylaştığı ortaya çıktı

Yalan söyledi

Geçtiğimiz aylarda veri analiz firması Cambridge Analytica ile milyonlarca kullanıcısının kişisel bilgilerini izinsiz şekilde paylaştığı ortaya çıkan sosyal medya sitesi Facebook’un, aynı şeyi Apple, Samsung, Microsoft gibi teknoloji devleriyle de yaptığı belirlendi.

ABD basınında çıkan haberlere göre Facebook, anlaşma imzaladığı cep telefonu ve elektronik cihaz üreticilerine, kullanıcılarının ilişki durumu, dini inancını, siyasi eğilimlerini ve katıldığı etkinlikleri görme imkanı sunuyor, üstelik kullanıcının bu bilgilerini gizlemiş olması da durumu değiştirmiyor.

İfadesiyle çelişti

Facebook’tan yapılan açıklamada, üreticilerle yapılan bilgi paylaşımının gizlilik ilkeleriyle çelişmediği iddia edildi. Şirket, bilgi paylaşımından doğan herhangi bir kötü kullanımla da bugüne kadar karşılaşılmadığını öne sürdü.

Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica skandalının patlak vermesinin ardından Amerikan Kongresi’nde ve Avrupa Parlamentosu’nda ifade vermişti. Kullanıcılarından veri sızıntısı nedeniyle özür dileyen Zuckerberg, Facebook’taki bilgilerin sadece kullanıcılara ait olduğunu ve bu bilgileri kimin göreceğine tamamen kullanıcıların karar vereceğini söylemişti.

Haberin Devamı