Gazete Vatan Logo

Yalan haberin itibar gördüğü tek yer!

‘Yalan haber sitesi’ Zaytung, şirketlerden büyük ilgi görüyor...

Turkcell, Vodafone ve Avea ile Fiat ve Opel’in ilan verdiği siteye bankalar, ‘Ekonomi bölümü açın sponsor olalım’ diye teklif götürüyor

İlginç internet girişimlerinden olan Zaytung.com’u şirketler de çok sevdi. 4 arkadaşın eğlenmek için kurduğu Zaytung günde 60 bin kişinin ziyaret ettiği bir site haline dönüştü. ‘Dürüst, tarafsız, ahlaksız haber’ sloganıyla çalışan siteye Türkiye‘nin en büyük GSM ve otomotiv şirketleri ilan vermeye başladı. Ortalama okuyucu yaşı 18-24 olan siteye gençlere ulaşmak isteyen bankalar ise ‘Ekonomi bölümü açın sponsor olalım’ diye teklif götürüyor.

Daha önce bir telekom şirketinde çalışan ve bilişim mühendisi olan Hakan Bilginer, iki yıl önce Zaytung.com’u yurtdışındaki örneği The Onion’dan esinlenerek kurdu. “Siteyi can sıkıntısından kurduk. Birkaç arkadaş siteyi kimseye açmadan kendi aramızda hazırlıyor ve gülüyorduk. Ama bir anda site kontrolümüzden çıktı” diyen Bilginer, siteyi ilk ayında günde 10 bin kişinin ziyaret etmeye başladığını söyledi.

Site patlayınca işini bıraktı

Bilginer, siteyi kurulduktan 1.5 yıl sonra işinden istifa ederek sadece Zaytung.com için çalışmaya başladı. Site beklenmedik şekilde patlayınca tüm ilgisini Zaytung’a vermeye başladığını anlatan Bilginer, “Artık işimle birlikte devam edemiyordum. Şimdi tüm gün bu site için çalışıyorum. Benimle birlikte tam zamanlı çalışan iki arkadaşım daha var. Dışarıdan da 5 editör yarım zamanlı çalışıyor. Ama en büyük haber kaynağımız okuyucularımız” dedi.

Tüm geliri reklamlardan sağladıklarını anlatan Bilginer’in verdiği bilgiye göre gençlere ulaşmak isteyen tüm şirketler ilan vermek istiyor. Okuyucu ortalamasının çok genç olduğu siteye ilan verenler arasında Turkcell, Vodafone, Avea, Fiat, Opel, Dominos Pizza ve Burger King var.

Site halen spor, video, astroloji, dergi, fotohaber ve halkın sesi bölümleriyle yayın yapıyor. Ekonomi haberlerine de büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Bilginer durumu farkeden banka ve finans şirketlerinin de kendilerine teklif götürdüğünü söylüyor. Türkiye’nin en büyük bankaları sitede kendi sponsorluklarıyla ekonomi bölümü açılmasını istiyor. Artık gençlerin bankaların daha çok ilgi alanına girdiğini söyleyen Bilginer, “Ekonomi alanı için çalışmaya başladık. Zaten ekonomi haberleri yapılıyor ancak tek alanda topladığımızda daha çok ilgi görecek” diyor.

Bilginer, bu ilgiyi hiç tahmin etmediklerini ancak sitedeki genç okurların gücüyle ilanları benzer sitelere göre daha yüksek fiyata satabildiklerini vurguluyor.

Tişört ve kupa satıp, TV’de ‘talk show’ yaptıracak

Herhangi bir haber yada gazetecilik deneyimi olmayan Hakan Bilginer ve arkadaşları daha önce eksisozluk.com yazarlığı yapmış. Arkadaşlarıyla ‘Ekşi’ isimli bir dergi de çıkardığını söyleyen Bilginer, Zaytung.com’da en büyük destekçilerinin okurlar olduğunu belirterek, “Site için okurlardan günde 500 haber geliyor. Ama bunlardan sadece 3-4’ünü yayınlayabiliyoruz. Uzun haberleri ve diğer bölümleri ise editörlerimiz hazırlıyor” diyor. Zaytung.com’un yeni hedefi ise üzerinde esprili sloganlar olan tişört ve kupa gibi hediyelik eşyalar satmak. Bunun yanında bir televizyonda bir ünlüye ‘talk show’ programı yaptırmak için de çalışmalar sürüyor. Zaytung.com bu yılın sonunda ilk kez bir almanak çıkaracak. Okuyucularının büyük kısmı Türkiye’den olan site ABD, Almanya ve Azerbaycan’dan da okunuyor. Herhangi bir sorun yaşamamak için haberlerdeki fotoğraflar yurtdışındaki sitelerden bulunuyor. Fotoğraflarda en çok Türklere benzediği için Azeriler tercih ediliyor.

Okuyucunun yarısı ofis çalışanları

Sitenin okuyucularının yüzde 50’sini 18-24 yaş aralığı oluşturuyor. Diğer yarısının büyük kısmını beyaz yakalı ofis çalışanlarının oluşturduğunu söyleyen Hakan Bilginer, “Ofis çalışanları Zaytung.com ile stres atıyor. Bu oran her geçen gün artıyor” diye konuşuyor.

Sanal dergi de çıkarıyorlar

Zaytung.com’da her hafta sanal dergi kapakları da yayınlanıyor. Gençlik, kadın ve erkek dergileriyle alay eden kapaklar en çok okunan bölümlerden biri. Ancak site yönetimi gerçek bir dergi basma planlarının olmadığını söylüyor.

En çok sevilen son dakika haberleri

8Rekor üstüne rekor kıran çeyrek altının daha da yükselmesini bekleyen Azime Güneş, hamileliğinde 12. ayı doldurdu...

-5 TL’lik Somali’ye yardım mesajını yanlışlıkla dört defa gönderen Fazilet Aldoğan (71), Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi...

-+18 ibaresini gördüğü için filmi izlemeye başlayan Refet Gümüş (24), ibarenin şiddet ve korku öğelerinden dolayı olduğunu öğrenince kanalı değiştirdi...

-Megan Fox-Adriana Lima karışımı olduğu iddia edilen kızın aslında sadece renkli gözlü olduğu anlaşıldı...

-Sahurda sıvı hidrojen içerek gün içinde aldığı oksijeni suya dönüştüren genç, İslam alemini ikiye böldü...

-Babası tarafından güldürülmeye çalışılan 6 aylık bebek, geçirdiği sinir krizi sonucunda tedavi altına alındı...

-Mezunlarına % 100 iş garantisi ile kurulan üniversite, ilk mezunlarını vermesinin ardından okul binasını tekstil atölyesine çevirme kararı aldı...

-Cep telefonu faturasını ödeyen “sayın abone”, 2 haftalık aranın ardından tekrar “değerli müşterimiz” olmanın haklı gururunu yaşıyor...

-11833’ e büyük ilgi: Sadece küfür etmek için arayanların sayısı 7 milyona ulaştı...

-TOEFL sınavı sonucunda İngilizce seviyesi “Acun Ilıcalı” çıkan genci heyecan verici bir kariyer bekliyor...

-Müşteri temsilcisine bağlanmak için 45 dakika klasik müzik dinleyen genç, çello eğitimi almaya karar verdi...

-Twitter hesabında “Son rekattayız” yazan imam hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı soruşturma başlattı...

-Saçma sapan hareketleri nedeniyle ailesi tarafından ‘hiperaktif’ olarak tanımlanan çocuğun bildiğimiz gerizekalı olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı