Gazete Vatan Logo

Yakıt tasarrufu için ilginç öneri!

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erokan Karakoç, İstanbul'da her gün trafikte bulunan yaklaşık 1 milyon otomobilin yüzde 10'unun motosiklet kullanması durumunda günde 1 milyon liralık yakıt tasarrufu sağlanacağını belirtti.

Karakoç, yaptığı açıklamada, Türkiye'de trafiğe kayıtlı toplam araç sayısının 15 milyon 724 bin 940'a ulaştığını, bu araçların yüzde 50,3'ünü otomobil, yüzde 16,2'sini kamyonet, yüzde 15,7'sini motosiklet, yüzde 9,2'sini traktör, yüzde 4,6'sını kamyon, yüzde 2,5'ini minibüs, yüzde 1,4'ünü otobüs, yüzde 0,2'sini ise özel amaçlı taşıtların oluşturduğunu kaydetti.

Araç sayısındaki artışa paralel olarak Türkiye;de trafik sorununun da büyüdüğünün altını çizen Karakoç, bu nedenle bireysel ulaşımda bir otomobilin üçte biri kadar yer kaplayan ve aynı oranda daha az egzoz gazı çıkaran motosikletlerin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Karakoç, şöyle devam etti:+ kadar yakıt tüketir. İstanbul'da her gün trafikte bulunan yaklaşık 1 milyon otomobilin yüzde 10'unun motosiklet kullanması durumunda günde 1 milyon liralık yakıt tasarrufu sağlanır. Getireceği ortalama zaman kazancı ise günde 200 bin saat olacak. Dünyanın birçok ülkesinde yaşanan ekonomik sorunların ülkemize aksetmemesi için alınacak önlemler içerisinde kazançlı ulaşım seçeneği olarak motosikletin gündeme getirilmesi ve kullanımının desteklenmesi gerekir.''

Belçika'da yapılan bir araştırma hakkında bilgi veren Karakoç, ''Leuven Transport & Mobility tarafından Brüksel'in en işlek caddelerinin birinde yapılan bir araştırmaya göre araç sürücülerinin yüzde 10'u motosiklet ya da skuteri tercih ederse trafik sıkışıklığı yüzde 40 azalıyor'' dedi.

Avrupa Komisyonu'nun, emisyonların azaltılması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla ulaşımda yeni bir kültürün geliştirilmesinin arayışı içerisinde olduğuna işaret eden Karakoç şunları ifade etti:

''Çözümün bir parçası olarak da motorlu iki tekerlekliler görülüyor. Son yayınlanan 'White Paper on Transport / Ulaşımda Beyaz Sayfa' dergisinde, ulaşımdaki bireysel gereksinimler ile taşımanın daha etkili hale getirilebilmesi için bir denge kurulması hedefleniyor. Yapılan araştırmada tüm işe gidiş gelişlerde motorlu iki tekerleklilerin kullanılması durumunda trafik sıkışıklığının ortadan kalkacağını belirtiyor. Zaten Transport & Mobility Leuven ve Leuven Üniversitesi'nin yaptığı araştırma da bunu doğruluyor. Motosiklet kullanımı, trafik sorununu çözmek için kesinlikle en gerçekçi ve ekonomik çözüm olarak ortaya çıkıyor. Günlük olarak Belçika önceliğinde trafikte kaybedilen süre 15 bin saat ve bu kayıp süreden tasarruf edilmesi durumunda günlük yaklaşık 350 bin avroya eşdeğer bir ekonomik kaybın önüne geçiliyor.''

Haberin Devamı