Gazete Vatan Logo

Yakalamadın soruşturması!

Yakalamadın soruşturması!

İzmir merkezli yapılan ve 25 kişinin gözaltına alındığı operasyonda 100 ihaleye fesat karıştırıldığı iddia edildi. Bu ihalelerden biri de İzmir Limanı’na alınacak 3 mobil liman vinci ihalesi... Rakip firmanın itirazı üzerine ihale mahkeme kararıyla durdurulmuş. Ancak TCDD’den yapılan açıklamada KİK’in aldığı kararla ihalenin tamamlandığını ve teslimin 2014’te olacağı belirtildi.


17 Aralık”ın devamı olarak gösterilen ve İzmir merkezli operasyonda 25 kişi gözaltına alındı. Polisin yaptığı teknik takip ve dinlemelere TCDD yetkilileri ile ihaleye girecek firma yetkilileri arasında görüşmeler kayıt altına alındı. 100 ihaleye fesat karıştırıldığı tespit edildi. Telefon dinlemelerinden elde edilen bulgular da gözaltının dayanakları arasında yer aldı.



İhale İtalyanlara kalıyor

Polisin teknik takibine katılan ihalelerden biri de 7 Mayıs 2012 tarihinde TCDD tarafından düzenlenen “3 adet lastik tekerlekli mobil liman vinci (MHC)” ihalesi. İhale, polisin de kayıtlarında olduğu gibi 7 Mayıs 2012 tarihinde yapılıyor. İhaleye İtalgru SRL firması ile Avusturya merkezli Liebherr-Werk Nenjing Gmbh firması teklif veriyor. TCDD tarafından Ankara’da yapılan ihalenin yaklaşık bedeli ise 30 milyon TL olarak belirlenmiş. İhale komisyonu iki firma arasından İtalgru firmasını seçiyor. 19 Ağustos 2012’de 11 milyon 184 bin 500 Euro bedel ile sözleşme imzalanıyor.

‘İtalyan firma yetersiz’

Ancak ihaleyi kaybeden Liebherr-Werk Nenjing Gmbh firması itiraz ediyor. İddiası ise firmayı kazanan firmanın şartnameye uygun teklif vermemesi. Özellikle son yenilikleri içeren vincin verilmesi şartı ile en çok kullanılan marka ve modelin temini konusundaki şartların yerine getirilmediği iddia ediliyor. KİK yaptığı değerlendirmede bu saptamayı haklı buluyor ancak malın teslimi sırasında bunun değerlendirilebileceği belirtilerek, itirazı reddediyor. KİK tarafından itirazın reddedilmesi üzerine Avusturyalı firma konuyu yargıya taşıyor. Ankara 2. İdare Mahkemesi’ne ihalenin iptali için dava açıyor. Mahkeme 21 Kasım 2012 tarihinde Avusturyalı firmayı haklı buluyor ve ihaleyi durdurma kararı veriyor. Gerekçesini ise şöyle açıklıyor: “Her ne kadar Italgru Srl. İtalya firması tarafından teklif edilen vincin ihalenin teknik şartnamesi hükümlerine uygun olduğu taahhüt edilmiş ise de, teknik şartnamede belirtilen özelliklere sahip olduğuna ilişkin herhangi bir aydınlatıcı bilginin bulunmadığı görülmüştür. Bu konuda uzman kurum veya kişilerden görüş ve bilgi isteyerek açıklığa kavuşturulması gerekirken bu yola başvurulmamıştır. Hukuka uygun değildir.”

TCDD: Bu yıl gelecek

Ancak mahkeme kararına rağmen TCDD ihalenin tamamlandığını ve vinçlerin 2014 yılında teslim edileceğini açıkladı: “Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldıktan sonra KİK tarafından ihale aşaması yeniden değerlendirildi. Yapılan itiraz tekrar reddedildi. Böylece ihale süreci tamamlandı ve ihaleye söz konusu olan vinçler 2014 yılı içinde teslim edilecek. Hukuki süreç KİK ile mahkeme arasındadır. Hukuki süreç tamamlanmıştır.”

‘İtalyanlar hiç vinç üretmemiş ki!’


Polisin teknik takibine takılan ve 21 Mayıs 2012 tarihinde yapılan iki TCDD çalışanı arasındaki görüşme, Avusturyalı firmanın ‘İhaleyi kazanan İtalyan firma yetersiz’ itirazını doğrular nitelikte:

T.Y: Ankara’daydım yeni geldim. Şeyin ihalesi vardı onun kararını işte beni yazmışlardı ihale komisyonuna.

C.Ö: He şu MHC’ler.

T.Y: He he...

C.Ö: Kim aldı?

T.Y: Valla C. şu anda kimseye söyleme de. Bakan makan açıklayacak onu. Her şey şu İtalyan’ın üzerinde gözüküyor. Ama o iş biraz bilmiyorum, gelecek yıl bizleri ağır cezaya götürür.

C.Ö: Ne dedin?

T.Y: Orada imzası olanları ağır cezaya götürür. Yav şimdi hiç bu güne kadar konteyner vinci üretmemiş bu ilk defa bize yapıyor.

C.Ö: E nasıl alıyorsunuz onu?

T.Y: E ne bileyim işte şartnameyi ona göre hazırlamışlar, ben teknik şeyini anlamam ki. Gel ki teknik incelemeyi bana vermişler. Ben de K. ile M. U, L. incelediler falan bir eksik bulamadılar. C. bu işler derin işler ben anlamadım gitti.


‘İş takibi karşılığı kadın gönderdi’

Soruşturmanın bir numarası olduğu iddia edilen işadamı M.C.B.’nin ifadesi alınmaya başladı. M.C.B.’nin mali işlerinde Ankara’da çok önemli bir görevde bulunan yetkilinin kardeşinin gözaltına da alınabileceği öne sürüldü. Teknik ve fiziki takip sırasında ikili arasındaki ilişkiler tek tek tespit edildi. Yine telefon dinlemesinde ve teknik takipte iş takipçisi bu kişiye iş adamının kadın gönderdiği ortaya çıktı. Şüphelilere İzmir Limanı’nda doğrudan alım yöntemiyle gerçekleşen ihaleler konusunda sorular yöneltildi.

Bu kez amirlere haber verildi

17 Aralık operasyonun ardından değişikliğe gidilen Adli Kolluk Yönetmeliği’nin İzmir operasyonunda uygulandığı belirtildi. Danıştay’ın durdurma kararı verdiği yeni değişikliği operasyonda uygulayan soruşturmayı yürüten savcı ve polisler, amirlerine bilgi verdi. 21 Aralık’ta yönetmeliğin değiştirilmesinin ardından Emniyet Müdürü Ali Bilkay ile Vali Mustafa Toprak’a operasyonun anlatıldığı, gözaltılar başlamadan yaklaşık 10 saat önce de yine bilgilendirildiği öğrenildi.

Polislere soruşturma

TCDD İzmir Liman İşletmesi’ne yönelik operasyonun bazı şüphelilere önceden duyurulduğu iddiaları, 10 şüphelinin de aradan 24 saat geçmesine rağmen yakalanamaması, İzmir’deki operasyonda da kriz yarattı. İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Haydar, görevini yapmayan ilgililer hakkında adli soruşturma başlattığını duyurdu.


Jammer önlemi

Polis takibinde TCDD Limanlar Daire Başkanı M.Y., işadamları T.U., M.C.B. ile buluştuğunu tespit etti. Ankara’daki alışveriş merkezinde gerçekleşen buluşmaya M.Y.’nin sinyal kesici jammer ile geldiği saptandı.

‘İmbat dalgası’nda10 kişi aranıyor

İzmir’de, ’İmbat dalgası’ olarak adlandırılan Liman İşletmesi’ne yönelik yolsuzluk operasyonunda gözaltında bulunan 24 şüphelinin ifadesi sürüyor. 3 kişi ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı, 10 kişi ise aranıyor.

Haberin Devamı